Jump to content

OVRHA NA IME UMRLE OSOBE


Kristinaxx

Preporučene objave

Poštovani,

molim za savjet. Jučer je na adresu nakon više od godine dana smrti moga brata došla obavijest o pokretanju ovrhe od strane Privredne banke.

Osobno sam bila u poslovnici PBZ sa smrtnim listom prošle godine, uz svjedoka, gdje je djelatnica rekla kako do informacija o računu možemo doći jedino pokretanjem ostavinske rasprave, koja neće biti pokretana jer je moj brat bio student bez imovine i nasljednika.

Navodno je zatvorila račun uz smtni list. Nikakvu pisani dokaz nismo dobili jer to u stanju tadašnjeg šoka naravno nije nikome palo na pamet zatražiti, uz to što su uporno ponavljali kako ne možemo saznati nikakve informacije o njegovom računu.

U ovoj obavjesti navodi se kako je ugovor otkazan 09.03.2018. te postoji dug naravno uvećan uz kamatu.

Moje pitanje je što učiniti dalje, djelatnica naplate navedena u obavijesti je nedostupna već 2 dana, i nalazi se u drugom gradu.

U PBZ danas kažu da ponovno donesemo smrtni list kako bi saznali informacije informacije o računu (ne razumijem kako se sada mogu saznati a prije godinu dana nisu mogle) te što dalje. Da li je zakonski moguće da se dug prenese na roditelje? Osoba je stradala, punoljetna osoba bez nasljednika i imovine.

Hvala, lijepi pozdrav

uređeno: od Kristinaxx
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretpostavljam da djelatnica prije godinu dana nije zatvorila racun, nego blokirala, da nitko ne moze podizati sredstva prije ostavinske.

Ako niste naslijedili nista, ne mozete naslijediti ni dug. Obvezni ste platiti dug samo u visini nasljedstva sto je u Vasem slucaju 0 kn. Ocito je na racunu bilo nesto novaca koji je pojela mjesecna naknada i sad rade ovrhu.

Pazite samo, ako je netko nakon smrti dizao novce na bankomatu, banka ce to protumaciti da ste prihvatili nasljedstvo i ima pravo traziti da platite dug. Makar je to pitanje dokazivanja tko je uzeo novce itd., moze tu biti svasta pretpostavljam.

P.S. nasljednika uvijek ima, to su roditelji, Vi, daljni rodaci, itd.

uređeno: od miroslav6
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

Nitko nije bio na bankomatu i nije  nista dirao. Dug je 1800kn sa trenutnim kamatama.

Djelatnica u banci danas je rekla da pretpostavlja da mu je bila odobrena neka studentska kartica ili minus. On je bio vanredni student  i radio je na studentski ugovor, ne znam da li je nakon smrti bilo uplata sa radnog mjesta, isplata nije bilo sigurno.

Ukratko, mi ne zelimo primati postu na ime umrle osobe jer nas to dodatno uznemiruje. Kako ovo najjednostavnije prekinuti, osnovu za ovrhu nad obitelji onda nemaju jer nema imovine niti ce biti pokrenuta ostavinska.

Sa obzirom na neke prijasnje postove koje sam citala, i da moram opet ici u poslovnicu voditelju, da li je bitno da cak ni usmeno ne prihvatimo dug, treba ga poricati, nismo se nikada susreli sa ovrhama, ne znam kako to funkciona a pise svasta. 

Roditelji su spremni platiti da se svega rijesimo, ja nisam nikako za tu opciju. Ne zelim iz principa, a druga stvar je da sto se mene tice podmiriti ga moze jedino onaj tko mu je oduzeo zivot. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prestanite se zamarati i pricati sa istima, nemojte ih zvati, odlaziti, pisati im.. nemojte im se uopce ikako obracati!!

Kada postar donese postu na preminulu osobu, recite mu da je doticni preminuo i neka je vrati posiljatelju...

Nazalost poste ce bit, jer isti s tim dugom mogu raditi, prodavati/ustupati trecim osobama koje mogu pokusati s vama stupiti u kontakt. A vi isto izricito odbijte, i poklopite uz napomenu da vas ne zovu vise!!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija