Jump to content

B2 Kapital - zastara


Bonno

Preporučene objave

U 8. mjesecu 2017. zaprimila sam poziv od nepoznate osobe koje me pitala jesam li ja ta i ta, što sam potvrdila te je nakon toga rekla da je moja majka njihov klijent (majka je umrla 2013) i da joj trebam dostaviti neki dokaz tko sam kako bi mi mogli otkriti o čemu se radi. Da se radi o agenciji za naplatu potraživanja saznala sam te nakon završenog razgovora kada sam ih potražila na net. Majka je imala tekući račun u HPB banci, koji je očito ostao otvoren, nazvala sam banku koja mi je potvrdila da su dug prodali 2016 B2 Kapitalu, i da se dešava da klijenti ne dobiju obavijest o prodaji duga. Nakon prvog poziva iz B2 kapitala slijedi drugi koji se počinje prijetiti da ukoliko im odmah ne dostavim svoj OIB, rješenje o naslijeđivanju, i kopiju OI će me tužiti i da ću platiti i sudske troškove. Ja apsolutno ne pristajem na to, tražim da mi dostave na temelju kojeg dokumenta je nastao taj dug i o kojem se iznosu radi. Odgovaraju mi da mi to ne mogu reći radi zaštite osobnih podataka (preminule osobe) i da se visina duga utvrđujem prema vrijednosti naslijedstva. Čak bi bila sprema i da platim dug, ako on zaista postoji, ali kada su mi rekli da se on određuje prema vrijednosti nasljedstva, ostala sam blago rečeno šokirana. Od tada ignoriram pozive, sada je prošlo više od 5 god od majčine smrti, zovu i dalje, ali ja ne znam imam li pravo pozvati se na zastaru i to me najviše muči? Ne znam od kada počinje teći rok za zastaru, banka me traži ponovno rješenje o nasljeđivanju i ako im ga dam oni će ga proslijediti B2 Kapitalu. Znači osim poziva s njihove strane nema ništa, mislim da nemaju nikakav dokaz da sam ja nasljednik, imaju samo moj broj mobitela i moje ime. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema vrijednosti nasljedstva samo znači da ne može biti veći od nasljedstva. Pretpostavljam da je bilo nekog nasljedstva?

Što se tiče ostalog, ako žele i mogu, neka te tuže. Ako će te i dalje zvati, nemoj priznavati nikakav dug niti davati ikakve podatke, upozori ih da snimaš razgovor i traži osobne podatke osobe s kojom pričaš (tj. koja te zove) da možeš podnijeti prijavu za uznemiravanje. Ako odbiju, lijepo ih pozdraviš i spustiš im slušalicu.

Ako je banka prodala dug, po čemu onda uopće imaju tražiti tvoje podatke ili podatke tvoje majke? Kao što se nekada događa da klijenti ne dobiju obavijest o prodaji duga, tako se događa da banke prodaju i nenaplative dugove...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Bonno je napisao:

Od tada ignoriram pozive, sada je prošlo više od 5 god od majčine smrti, zovu i dalje, ali ja ne znam imam li pravo pozvati se na zastaru i to me najviše muči? Ne znam od kada počinje teći rok za zastaru, banka me traži ponovno rješenje o nasljeđivanju i ako im ga dam oni će ga proslijediti B2 Kapitalu. Znači osim poziva s njihove strane nema ništa, mislim da nemaju nikakav dokaz da sam ja nasljednik, imaju samo moj broj mobitela i moje ime. 

Da bi se pozivali na zastaru morate znati na temelju čega Vas traže podmirivanje (u odnosu na koji dug i od kada taj dug datira). Nije baš jasno zašto banci treba rješenje o nasljeđivanju, jer ga ona ili B2 Kapital (ukoliko im je prodan dug) mogu bez problema dobiti od suda obzirom da imaju opravdani pravni interes. Cijela procedura traje do maksimalno dva mjeseca. Prema tome da  bi se dokazalo da ste nasljednik, to uopće nije problem. Mišljenja sam da, oni čekaju da Vam kamate narastu ili su kupili dug koji je u zastari tako da u postupku ne bi uspjeli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, drot13 je napisao:

Ako je banka prodala dug, po čemu onda uopće imaju tražiti tvoje podatke ili podatke tvoje majke?

Moguće da banka traži podatke tj. rješenje o nasljeđivanju, jer je taj račun ostao otvoren i po toj osnovi ima pravo tražiti osobne podatke da bi isti zatvorila. Ako je to u pitanju, tada im se može dostaviti samo smrtni list, iz kojeg je vidljiva činjenica smrti (obzirom da su dug prodali, podatak tko je nasljednik je za njih posve nevažan).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija