Jump to content
Sign in to follow this  
Branko Oskar

Pobijanje nasljednog reda

Preporučene objave

Poštovanje,

imam jedan specifičan problem za koji se nadam da ću ovdje dobiti makar smjernice što činiti.

Naime, moj djed je duševni bolesnik i na prijedlog moje majke mu je oduzeta poslovna sposobnost raspolaganja imovinom. Ne znam precizno da li i sposobnost sklapanja bilo kakvih pravnih poslova. Skrbnicima su imenovani moja majka i lokalni centar za socijalnu skrb.

Problem:

Moj je djed u braku već preko 25 godina s izvjesnom ženom, a s kojom niti živi, niti ima kontakta barem 20 godina.

Djed je već prilično nemoćan i u domu, a ne želi niti čuti za razvrgnuće braka (jer su Jehovci, pa bi mu to Bog valjda zamjerio), a on sam nije svjestan da ta dotična ima pravo na pola njegove imovine (plus penziju itd.). On misli da ona nema pravo na ništa te ga kao duševnog bolesnika ne možemo uvjeriti u suprotno.

Sad, nas zanima može li se kako pobijati taj nasljedni red/dio koji se odnosi na tu ženu, nekakvom nedostojnošću ili nečim, s obzirom da ona ne brine niti pita za njega?

Shvaćamo da je institut braka ovdje prilično krut i ne može ga se razvrći na prijedlog treće strane itd, ali dajte recite što da učinimo?

Darovnica, oporuka, ugovor o dosmrtnom uzdržavanju trenutno ne dolaze u obzir zbog njegove ograničene poslovne sposobnosti, a pitanje je bi li se u centru uopće složili s takvom idejom. Iako je djed spreman potpisati darovni, trenutno.

Bi li možda potpisana i ovjerena oporuka ili darovnica od javnog bilježnika, bez obzira na njegovu ograničenu poslovnu sposobnost i posljedičnu ništavost takvog akta, pomogla pri pobijanju nasljednog prava dotične djedove "supruge"?

Inače, bili smo kod par bilježnika i dobili kontradiktorne prijedloge. Jedni kažu da se može pobijati, jedni kažu da neka napravimo ugovor bez obzira, treći neka pritisnemo tu ženu na odricanje... tako da ni sami ne znamo šta ćemo.

Djed je u međuvremenu podnio zahtjev za povratom poslovne sposobnosti, ali je sada ponovo unutar tog nekog roka odustao. Ludilo.

 

Hvala unaprijed na bilo kakvom odgovoru.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, Branko Oskar je napisao:

On misli da ona nema pravo na ništa

U zabludi je,ukoliko ga dotična nadživi je sasvim izvjesno da će biti nasljednica,odnosno jedan od nasljednika.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×