Jump to content

Pobijanje nasljednog reda


Branko Oskar

Preporučene objave

Poštovanje,

imam jedan specifičan problem za koji se nadam da ću ovdje dobiti makar smjernice što činiti.

Naime, moj djed je duševni bolesnik i na prijedlog moje majke mu je oduzeta poslovna sposobnost raspolaganja imovinom. Ne znam precizno da li i sposobnost sklapanja bilo kakvih pravnih poslova. Skrbnicima su imenovani moja majka i lokalni centar za socijalnu skrb.

Problem:

Moj je djed u braku već preko 25 godina s izvjesnom ženom, a s kojom niti živi, niti ima kontakta barem 20 godina.

Djed je već prilično nemoćan i u domu, a ne želi niti čuti za razvrgnuće braka (jer su Jehovci, pa bi mu to Bog valjda zamjerio), a on sam nije svjestan da ta dotična ima pravo na pola njegove imovine (plus penziju itd.). On misli da ona nema pravo na ništa te ga kao duševnog bolesnika ne možemo uvjeriti u suprotno.

Sad, nas zanima može li se kako pobijati taj nasljedni red/dio koji se odnosi na tu ženu, nekakvom nedostojnošću ili nečim, s obzirom da ona ne brine niti pita za njega?

Shvaćamo da je institut braka ovdje prilično krut i ne može ga se razvrći na prijedlog treće strane itd, ali dajte recite što da učinimo?

Darovnica, oporuka, ugovor o dosmrtnom uzdržavanju trenutno ne dolaze u obzir zbog njegove ograničene poslovne sposobnosti, a pitanje je bi li se u centru uopće složili s takvom idejom. Iako je djed spreman potpisati darovni, trenutno.

Bi li možda potpisana i ovjerena oporuka ili darovnica od javnog bilježnika, bez obzira na njegovu ograničenu poslovnu sposobnost i posljedičnu ništavost takvog akta, pomogla pri pobijanju nasljednog prava dotične djedove "supruge"?

Inače, bili smo kod par bilježnika i dobili kontradiktorne prijedloge. Jedni kažu da se može pobijati, jedni kažu da neka napravimo ugovor bez obzira, treći neka pritisnemo tu ženu na odricanje... tako da ni sami ne znamo šta ćemo.

Djed je u međuvremenu podnio zahtjev za povratom poslovne sposobnosti, ali je sada ponovo unutar tog nekog roka odustao. Ludilo.

 

Hvala unaprijed na bilo kakvom odgovoru.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Spitfire je promijenio naziv u Pobijanje nasljednog reda

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija