Jump to content

Preporučene objave

Poštovanje,
 
Obrt sam po prvi put otvorila 1.4.2017. uz odobrenje novčane potpore za samozapošljavanje, od strane Zavoda za zapošljavanje. Sredstva sam namjenski utrošila i Zavodu predala izviješće.
Danas primila Obavijest o kršenju ugovornih obveza i poziv na povrat sredstava (30.200,00kn+zatezne kamate). Šok i nevjerica, s obzirom koliko sam vremena i truda uložila u čitav projekt.
 
Zavod za zapošljavanje poziva se na argument da sam prekršila Članak 5. Ugovora o dodjeli potpore:
"Korisnica potpore se obvezuje u razdoblju od 1.4.2017. do 31.3.2018. ne raditi statusne promjene poslovnog subjekta za koji je dodijeljena potpora."
 
Nadalje:
"Uvidom u elektronsku radnu knjižicu u HZMO-voj evidenciji utvrđeno je da za vrijeme trajanja Ugovora niste bili prijavljeni u kontinuitetu od 12 mjeseci u poslovnom subjektu za koji je dodijeljena potpora, odn. bili ste prijavljeni od 1.4.2017. do 19.2.2018., te ponovo od 24.2.2018."
 
Naime tih 5 dana (19.2.-24.2.2018.) sam radila kao profesorica u školi (zamjena, naravno), jer nisam taj čin vidjela/razumijevala kao "statusnu promjenu poslovnog subjekta". Obrt nije bio zatvoren, niti promijenjen u bilo kom smislu.  Zašto bih riskirala iznos od preko 30.000 kn za 5 radnih dana?!
 
Unaprijed hvala za savjet i pomoć...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
objavljeno (uređeno)

Wrritteer, hvala na komentaru :)

Obrt nisam zatvarala. Pitanje je što Zavod podrazumijeva pod "niste bili prijavljeni u poslovnom subjektu". Kako mogu biti neprijavljena ako je obrt bio kontinuirano otvoren? Možda misle na prijavu i odjavu zdrav. i mirov. osiguranja? Ja na to nisam gledala kao na "statusnu promjenu poslovnog subjekta"...Mislim da je ključno da pronađem definiciju "statusne promjene poslovnog subjekta", a što nikako ne uspijevam...

Uređeno od Mikada

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Prvo pogledajte što piše u ugovoru kada ste uzimali poticaje.

Ako piše da godinu dana morate biti prijavljeni u tom obrtu,vaša greška.

Da li je ovo što su napisali "statusna promjena" vezano uz činjenicu da niste bili non stop prijavljeni ili je posebna stavka?

Jer meni se ovako to čini malo ajmo reći zbrkano.

Moja iskustva sa njima su jako loša,nitko ništa ne zna točno,sve moraju pitati što traje i traje a na kraju se boje napisati rješenje jer i dalje nisu sigurni :)

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Naravno da sam pogledala ugovor. Pogledala sam ga i prije nego sam prihvatila posao u skoli. Ako želite, mogu vam poslati Rješenje. Istina je da se ni zaposlenici u Zavodu ne snalaze u moru zakona...Hvala jos jednom

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

A eto, ne znam što reći dalje, imate pravo žalbe?

Možda da stavite rješenje ovdje da svi vide ( zacrnite osobne podatke )

pa vam netko stručan to pogleda i točno vas savjetuje.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Malo ste fulali temu s ovim gore (ja sam samozaposlena), al cijenim dobru namjeru. Da, mozda ipak objavim Rješenje kako ste predlozili...Pozdrav :)

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav, otvorio sam obrt u 5/2017. Predao sve papire za pravdanje računa i poticaja u 5/2018. Poticaj je bio 35,000kn. Napravio sam gresku u najmu. U ugovoru sa hzz pise najam poslovnog subjekta, a ja sam najam prvo stavio na sebe jer sam trebao prvo naci prostor da dobijem poticaj, te je tako i ostalo. Najam je placan sa racuna obrta, uredno. I sada mi kaze gospoda da je to krsenje ugovora. Mene zanima ima li se smisla zaliti, ima li ko iskustva sa tim. U hzz su mi rekli da su imali dosta takvih slucajeva, i da su negativno rijeseni. Da oni rade kako im Zagreb savjetuje. I jos sam imao 2 krsenja ugovora. Knigovoda mi je krivo obracunala doprinose, pa je svaki mjesec uplacivana 1 lipa manje. Znaci, duzan sam ostao 11 lipa. I krsenje jer nisan do 15 u mjesecu platio doprinose, nego 2 dana posli. Hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ima li šanse da sa najmodavcem sklopite novi ugovor ili da on da izjavu da je u najmu bio poslovni subjekt te da je njegova ugovorna volja bila da sklopi ugovor o najmu s poslovnim subjektom? 

Po mom mišljenju, svakako se žalite, iznesite sve, nemate što izgubiti, a možda ćete izvući nešto za sebe, jer nema smisla da sad, godinu i pol poslije morate vratiti svih 35.000,00 kn poticaja za samozapošljavanje.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


 • Similar Content

  • objavio Monika1011
   Pozdrav!
   Nadam se da ce mi netko moci pomoci jer nigdje nisam nasla odg..
   Naime,prosli tjedan sam primila naknadu za nezaposlene na tekuci racun a racun je blokiran..fina mi nije dirala te novce..
   Zanima me slijedece;
   1.Dali postoji mogucnost da dodem do tih novaca s obzirom da ih oni ne smiju dirat?
   2.Na koji nacin mogu napraviti da oni uzmu te novce za zatvorit dio ovrhe ukoliko nikako nemogu doci do njih?
    
   Hvala unaprijed
  • objavio DanRad
   Poštovani, po struci sam mag. educ. philol. croat. et paed. (magistar edukacije hrvatskog jezika i književnosti te pedagogije) te razmišljam o otvaranju obrta - zaposlena sam na neodređeno pola radnog vremena u jednoj firmi.
   Uputila sam pitanje Hrvatskoj obrtničkoj komori te su mi rekli da na navedene djelatnosti mogu otvoriti obrt. 
   Naime, "moj obrt" bi se bavio sljedećim djelatnostima: 
   *lektura, korektura, redaktura 
   *pisanje tekstova, članaka, publikacija
   *uredske administrativne i pomoćne djelatnosti te ostale poslovne pomoćne djelatnosti
   *pomoć pri svladavanju poteškoća čitanja i pisanja 
   *pomoć i podrška pri svladavanju školskog gradiva 
   *pedagoške radionice
   *izrada suvenira
   Točnije njihov odgovor je bio:
   Poštovana gđo.,
   zahvaljujemo na Vašem upitu te odgovaramo kako slijedi.
   Željene djelatnosti potrebno je registrirati sukladno Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti iz 2007. godine  (NKD).
   - Za djelatnosti lekture, korekture i redakture potrebno je registrirati 82.19 fotokopiranje, priprema dokumenata i ostale specijalizirane uredske djelatnosti.
   -  Pisanje tekstova, članaka i publikacija nije navedeno u NKD-u kao posebna djelatnost (odjeljak 58 NKD-a definira izdavačke djelatnosti) te je pri uredu za gospodarstvo gdje ćete registrirati obrt ili pri Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrt potrebno je provjeriti koju bi djelatnost bilo potrebno registrirati.
   -  Uredske administrativne i pomoćne djelatnosti te ostale poslovne pomoćne djelatnosti uređene su skupinom 82.
   -  Za pomoć pri svladavanju poteškoća čitanja i pisanja, za pomoć i podršku pri svladavanju školskog gradiva te za pedagoške radionice potrebno je registrirati djelatnost 85.59 ostalo obrazovanje i poučavanje, d.n.
   -  Proizvodnja suvenira može se obavljati kroz obrt, ovisno o tome kakvi se suveniri izrađuju i od kojih materijala. Ovdje treba pripaziti i na  Pravilnik o vezanim i povlaštenim obrtima i načinu izdavanja povlastica. Primjerice, za izradu figurica od drva potrebno je registrirati 16.29 Proizvodnja drvotokarskih proizvoda, za što je potrebno imati položen ispit o stručnoj osposobljenosti za drvotokara ili za drvogalanterista. Stoga je prvo potrebno provjeriti kakvi se suveniri proizvode i razred djelatnosti pod koji pripadaju, a ako nisu drugdje razvrstani najčešće se registrira 32.99 ostala prerađivačka industrija, d.n.
   I to je meni sve jasno.  Stoga, zanima me:
   1. Koji bi mi bili prvi koraci u realizaciji moje zamisli (još uvijek želim biti sigurna da se sve navedene djelatnosti mogu otvoriti kroz obrt) 
   2. Mogu li ja kao vlasnica obrta (primjerice za pedagošku radionicu u kojoj mi je potrebna pomoć mag. likovne kulture) na ugovor o djelu zaposliti (za obavljanje tog posla) još neku osobu?
 • Online korisnici×