Jump to content
iblaz93

preplatio racun,ovrha

Preporučene objave

Pozdrav.

Sa 1.3. izasao sam iz T-com pretplate i presao na bonove. Ovih dana me zove EOS d.o.o da sam duzan za racun iz 2 mj. 159 kn. Provjerom uplata ustanovim da sam racun za drugi mj. platio, ali da je bio 174 kn.

Zalio sam se sluzbeno HT-u, a u njihovom odgovoru stoji da nisam platio racun za 1 mj. pa su oni uplacenim iznosom za 2 mj. pokrili racun za 1. mj. koji je iznosio 159 kn te da su za preplaceni dio od 15 kn umanjili racun za drugi mj., te su mi poslali opomenu na  iznos  od 159 kn. Ja sam opomenu naravno ignorirao jer se iznosi nisu slagali i mislio sam da su pogrijesili, te sam smatrao da sam sve platio.

Zanima me da li oni to smiju i da li sam sad duzan platiti po toj opomeni na kojoj stoji dug za 2mj.?

Unaprijed hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 11 sati , iblaz93 je napisao:

Zanima me da li oni to smiju i da li sam sad duzan platiti po toj opomeni na kojoj stoji dug za 2mj.?

Smiju i dužni ste ima podmiriti preostalo dugovanje.

Kako se ovdje radi o djelomično podmirenom dugovanju, prema Zakonu o obveznim odnosima, i to u pogledu podmirenja duga po osnovi glavnice, vrijedi da se zatvaranje dugovanja obavlja na način da se primjenjuje prvo iduće pravilo, ukoliko ne postoje uvjeti za primjenu prethodnog pravila. Pa bi prvo pravilo bilo redom koji su sporazumno utvrdili, drugo redom kojeg je odredio dužnik, treće redom dospijeća tražbine itd.

Ukoliko postoje dugovi na ime kamata i troškova, tada se prije primjene navedenih pravila za podmirenje glavnice, treba primijeniti pravilo o obračunu kamata i troškova, što znači da se dug zatvara posebnim redom i to: prvo troškovi, pa kamate i tek onda glavnica.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×