Jump to content
melywish

izmjena roka prekida radnog odnosa prema sporazumnom raskidu

Preporučene objave

Poštovani, molim HITNO savjet vezan uz obvezu odrađivanja otkaznog roka prema sporazumnom ugovoru o prestanku radnog odnosa. U trenutku podnošenja otkaza nisam imala nikakve planove niti rokove vezano uz novo zaposlenje.

Naime, podnijela sam zahtjev za sporazumni raskid ugovora o radu 15.06. nakon 6 godina rada kod poslodavca, sa zahtjevom da se mi pismeno navedu moja prava i obaveze koje se od mene očekuju. Primila sam sporazum o prestanku ugovora o radu u kojem je navedeno da smo obje strane suglasne da se radni odnos prekida sa danom 10.08. Sa tim danom prestaju sva međusobna prava i obveze, osim neisplaćene plaće (to još dobijem), napraviti ću primopredaju svojih zaduženja, a poslodavac će prema matičnoj evidenciji, Zakonu o mirovinskom i zdravstvenom osiguranju izvršiti odjave na HZMO i HZZO u zakonski propisanom roku. U sporazumu nije izričito definirano korištenje ili isplata godišnjeg odmora, iako je usmeno dogovoreno da će mi se srazmjerni dio GO isplatiti ako ga ne uspijem iskoristiti.

U međuvremenu sam podnijela zahtjev za novi radni odnos gdje bih trebala početi sa radom praktički sutra. 

Zanima me da li mogu prekinuti navedeni dogovor o sporazumnom prestanku sa 10.08. bez posljedica, da li mogu navesti kao osobito važan razlog pa da otkazni rok bude mjesec dana ili moram izričito poštivati navedene rokove prema sporazumu?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Novo zaposlenje nije osobito vazan razlog. Mozete pokusati s poslodavcem dogovoriti novi sporazumni sa novim datumom prestanka radnog odnosa, da se postojeci stavi van snage. Ako poslodavac ne pristane, morat cete se drzati dogovorenog. U sporazumu ne mora biti posebno definirano sto ce biti s GO, podrazumijeva se isplata onog sto niste uspjeli iskoristiti.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Osobito vazni razlozi nisu nigdje propisani, al evo nasla sam misljenje iz 2008e, u kojem, medju ostalima, navode - kad bi novi posao bio osobito vazan razlog, ne bi uopce bilo potrebe da postoji otkazni rok kada radnik daje otkaz https://burza.com.hr/portal/da-li-je-novi-posao-opravdani-razlog-za-izvanredni-otkaz/4302

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×