Jump to content
rokica91

AORT - isplata plaće, stečaj tvrtke

Preporučene objave

Pozdrav svima, ovako nalazim se u dosta specifičnoj situaciji što se tiče naplate svojih potraživanja ( plaća), stoga bih molila konkretne odgovore ukoliko je netko imao istu ili sličnu situaciju kao ja.

Bila sam zaposlena u poduzeću xxxxx, na ugovor na neodređeno od 1.09.2017-05.12.2017. gdje sam dala otkaz zbog neisplate plaća.

Jedinu plaću koju sam dobila bila je za rujan/2017, 20.11.2017, ostale plaće za Listopad, Studeni i Prosinac (do 05.12.2017) nisam dobila do današnjega dana.

Tog istog dana 20.11.2017. posjetila nas je inspektorica rada koja je ujedno blokirala račun i kaznila tvrtku i ovlaštenu osobu koja zastupa tvrtku. Račun je ostao blokiran.

05.12. sam dala otkaz pismenim putem.

Kako ovlaštena osoba nije sama prijavila Fini da se blokira račun i da nam se isplati plaća, ja kao radnik morala sam sama to učiniti i podnijeti zahtjev za prisilnu naplatu, što sam i učinila za sve navedene mjesece za koje nisam dobila plaću.

Također sam pokušala i pismenim putem ( preporučeno pismo i E-mail) obavijestiti poslodavca podnese zahtjev da nam se isplate plaće za navedene mjesece kod Agencije za osiguranje radničkih tražbina da nam se makar isplate minimalni, no bez uspjeha. Vratila mi se vraćena dostava, a na e-mail nisam nikada dobila odgovor.

Plaće nisu do današnjeg dana isplaćene. 06.04.2018 Fina je podnijela zahtjev za stečaj Trg. sudu u Pazinu (Predmet St-109/2018) gdje je sud odredio ročište i naplatu predujma 22.05.2018.

Na to ročište nitko nije došao niti se pismeno očitovao. Sud je ponovno dao rok od 15 dana za uplatu predujma od 10.000 kn, u protivnom će se stečaj otvoriti i odmah zaključiti.

Ja sam se pismenim putem obratila sucu na rješenje od 22.05.2018, gdje sam mu napisala stanje u vezi poslodavca i da mi istječe rok  05.06.2018 u "zaštićenom razdoblju" kako stečaj nije otvoren te da ću kao radnik izgubiti pravo na potraživanje svojih plaća. Dobila sam samo odgovor da se obratim AORTU i da oni nemaju ništa sa time.

Obratila sam se i pismenim putem AORTU gdje  sam im objasnila situaciju u kojoj se nalazim, a oni su mi rekli da oni ne mogu ništa ukoliko stečaj nije otvoren, a to što poslodavac krši zakon nikome ništa.

U međuvremenu sam bila na prekršajnom sudu u Puli pozvana kao svjedok protiv tvrtke i ovlaštene osobe gdje sam sve ovo što ovdje pišem navela i sutkinji.

I evo sada 06.07.2018 Trg. sud u Pazinu je dalo rješenje o otvaranju i zaključenju gdje čekam pravomoćnost pa ću svejedno ići podnijeti zahtjev AORTU iako su mi oni rekli da nemam pravo na to.

Pa evo nakon svega da li tko ima nekakav savjet što bih mogla još napraviti?

Obratila sam se svim institucijama i od toga nemam ništa.

Molim, ukoliko netko ima nekakav savjet da pomogne.

Hvala i lp

 

 

 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 7 minuta, rokica91 je napisao:

Zato sto ovlastena osoba koja zastupa tvrtku nije nista podnosila AORTU. Fizicke osobe ne mogu nista.

Oni su povezani sa finom i vide moje zahtjeve ali ne mogu nista bez ovlastene osobe.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Naveli ste da je inspektorica došla u firmu i izdala rješenje o privremenoj blokadi računa. Sve to je napravljeno sukladno Zakonu o osiguranju radničkih tražbina NN 70/17. Kako poslodavac nije podnio zahtjev FINA-i za blokadu svog računa u korist neisplaćene plaće radnika niti zahtijev Agenciji tako Agencija za osiguranje radničkih tražbina (AORT) nije mogla postupati i poslodavac je završio u stečaju http://www.aort.hr/osiguranje-trazbina-u-slucaju-blokade-racuna-poslodavca/ . Kako je Vama radni odnos prestao prije šest mjeseci od otvaranja stečajnoga postupka http://www.aort.hr/osiguranje-trazbina-u-slucaju-stecaja-poslodavca/  Vi nažalost ne možete ostvariti prava pred Agencijom nego možete prijaviti svoju tražbinu stečajnom upravitelju i nadati se da poslodavac ipak ima neke imovine prodajom koje bi se mogla isplatiti plaća radnicima.

Uređeno od pametna_glava

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 4 minuta, rokica91 je napisao:

Tvrtka nema nikakve imovine, ništa.

zbog odugovlačenja Trgovačkog suda prošao Vam je rok za "zaštićeno razdoblje". Taj rok je ranije bio samo tri mjeseca ali je u srpnju donijet novi zakon i upravo iz tog razloga sporosti pravosuđa rok je produljen na šest mjeseci.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×