Jump to content

Preprodaja na internetu - mail od carine


jeulz

Preporučene objave

Pozdrav!

Dočekao me mail od carine u kojemu traže papire o registriranoj djelatnosti za preprodaju preko interneta. 

Citiraj

 

Poštovani,

Preuzimanjem nadzora nad provedbom Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanje neregistrirane djelatnosti (NN 61/11), kao i načinu registriranja na oglasnim medijima sukladno navedenom zakonu,

Carinska uprava intenzivno provodi istražne radnje koje bi prethodile povećanju registrirane trgovine i smanjenju sive ekonomije. Nastavno na navedeno, utvrđeno je da na oglasnom mediju www.njuskalo.hr pod korisničkim računima:

CENZURIRANO

 nudite različitu robu preprodaji.

Za bavljenje trgovinom putem interneta, djelatnost treba biti registrirana kod nadležnog tijela ili biti prijavljena poreznim tijelima, i ukoliko imate takvo rješenje pošaljite ga žurno na email: carinske.istrage@carina.hr  kako bi se opozvao nalog za obavljanje nadzora.

S poštovanjem,

Carinske istrage

 

E sada, ono što prodajem imam zalihe koje bi mogle proći pod prodaju na oglasu iz osobne upotrebe. Kako postupiti ovdje?

uređeno: od jeulz
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravo sad, sivko je napisao:

Ili ćeš nabavit potrebne papire ili će oni nastavit nadzor a na kraju pokrenut prekršajni postupak.

Dakle u Hrvatskoj nitko ništa ne smije prodati na Njuškalu bez dozvole?

To mi je nelogično i vjerujem da postoji zakon o prodaji stvari iz osobne upotrebe. Poznaje li ga netko?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem, našao sam temu i ovaj odgovor.

Citiraj

Moj savjet(iz osobnog iskustva)ti je da se ne igraš prodajom u sivoj zoni jer se njuškalo itekako prati.Ne od strane policije već od carinske uprave koja je zadužena za te prekršajne prijave ili do 20000 kuna godišnje po prihodima sa njuškala i prodaje sa online portala!

Pa bilo to prodaja vlastitih stvari(polovnih)ilipreprodaja...ako te napikiraju(to im je posao)platiti ćeš.Naći će način da ti uvale,kao meni recimo.

 

Ako su stvari tvoje do 20 tisuća kuna ne plaćaš porez,a ako preprodaješ pokreće se prekršaj u okviru zakona o trgovini do određene cifre...iznad te cifre ide PU u postupnja(mislim da se radi iznad 40 tisuća kuna).

 

Ako te upikiraju shvati da je pošta tvoj najveći neprijatelj,a po novome i transakcije sa tvojih računa.U svaku transakciju imaju uvid.

Kazna ti je od 4-70 000 kuna iako te u početku terete za "neregistriranu djelatnost"kasnije sve ovisi o volji carinika hoći li primjeniti stvarni zakon o trgovini.

 

Skup sport ako misliš preprodavati,još skuplji ako sa prodajom svojih stvari(polovnih)pređeš godišnji okvir.

 

Najjednostavnije je registrirati obrt(čak i za prodaju svojih osobnih stvari-ako ih imaš više)jer će naći način da ti ga uvale ako te "upikiraju"...a bome po onome što sam vidio i čuo od nove godine se njuškalo,moje krpice itd gledaju sa povećalom.

Kako su i ostali korisnici lijepo napisali-malome čovjeku lome leđa...

 

Lp i sretno.

Zna li netko o kojemu se tu zakonu radi, i radi li se o 20.000KN profita ili prihoda?

Ako je profita, tu brojku nikako ne prelazim niti blizu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po KZ-u (čl. 256., dolaze u obzir i 257., te 263.)ako dođe do neutvrđenja porezne ili carinske obveze koji prelazi iznos od 20.000,00 kn... dakle, to je granica kad ponašanje prelazi u kažnjivu sferu, pa institucije počinju reagirati. Profit nije sigurno u pitanju (sve je na crno, kako bi se uopće utvrdilo koliko ste zaradili... Osim toga, davno je već Županijski sud u Splitu tropnuo oko pitanja da se ne smiju kod oduzimanja koristi stečene kaznenim djelom okrivljeniku uračunavati i umanjivati troškovi...). Stoga, bit će da je prihod, odnosno porezna osnovica.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija