Jump to content

Ovrha na fini od strane PBZ


Hana1110

Preporučene objave

Poštovani,

Imam veoma kompliciranu situaciju s ovrhom i u hrpi svih tih zakona ne znam se snaći pa molim za savjet.

Sve je počelo 2000. godine kada sam digla nenamjenski gotovinski kredit u tada Međimurskoj banci. Kredit je bio u iznosu nekih 6000 kn. Kako sam ostala bez stalnog zaposlenja s vremenom nisam mogla otplaćivati taj dug te me je 2005 banka blokirala i dobila sam rješenje o ovrsi datum 31.5.2005. a kao tražbina je dospjela 7.12.2003.

Zatim mi je krenula ovrha na popisanim pokretnama u vrijednosti od 1200 kn i bila je javna dražba te kako nisu prodane 22 03.2012. dobila sam rješenje da se postupak obustavljen i ukinu sve do tada provedene radnje.i 1/2 nekretnine koja je u mom vlasništvu koju sam stekla darovnim ugovorom.Nekretnina nije prodana i sud je obustavio ovrhu na nekretnini ali je uslijedila i zabilježba na katastru koja stoji i danas. Bilo je i žalbi s moje strane zbog toga što je sud odredio ovrhu i na nekretnini i na svim novčanim sredstvima te zbog toga što nemam nikakva primanja( nezaposlena samohrana majka) .2013. su mi prodavali kuću i iznos duga je bio 14000 kn( tu su mi obračunali nekakve troškove i kamate.) Kada je došao neki zakon o oprostu duga na fini su me odbili te sam išla u banku da vidim zašto ja ne spadam u tu kategoriju u banci su mi rekli da su oni moj dug prodali EOS matrixu i da ja nemam više ništa s njima Iako je moj predmet bio u postupku jer sam ja uložila žalbu. 28.01.2014. žalba mi je odbijena i dobivam rješenje o ovrsi kojim se predlaže novi predmet ovrhe zbog istog potraživanja od 31.05.2005. sada na novčanim sredstvima i to je poslano u finu i od tada mi je račun blokiran od strane PBZ. Od 30.01.2014. pa sve do 11.08.2014. nisam imala primanja pa mi nisu imali što skidati a od tada pa sve do danas mi redovito skidaju 1/3 plaće jer sam u međuvremenu zaštitila račun. 

U fini  mi je ovrhovoditelj PBZ i danas te mi je ukupno skinuto s računa 27600,00 kn a piše mi da mi je naplaćeno 21.900, 69 kn a nenaplaćenio 15 852,69 kn (što mi je isto nejasno). No ono što mi je najspornije je to što mi je dana 11.12.2014. banka poslala dopis da su 24.11.2014. moju tražbinu prenjelii EOS matriks d.o.o  u iznosu od 37737,56 kn koji se sastoji od glavnice kamata i ostalih troškova radi čije je naplate u tijeku sudski postupak te da se nakon zaprimanja ove obavijesti svoj dug podmirio EOS Matrix  jer je on moj novi vjerovnik. Naravno da me oni svako malo zovu i maltretiraju . 

No nije mi jasno 24.11.2014. prodali dug a na fini mi skidaju upravo oni PBZ i to od 11.8.2014. i svaki mjesec sve do danas 7 mjesto.2018. Molim za pomoć mogu li i što konkretno poduzeti. 

Napisala sam dosta opširno i navela te neke datume jer ne znam koji se zakoni odnose za moj slučaj kad se stalno nešto mjenja. Uglavnom ovršena sam zbog duga od 2003.   g. Ovrha je od 2005. Dug mi je bio oko 14.000,00 kn pa mi je narastao na 40  000,00 kn .Uzeli su mi već 27 600,00 kn i još uvijek da sam dužna. Nabijaju mi kamate i njih prvo skidaju.Kad je više zastara?

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svakako ovdje postoji pravomoćno i ovršno rješenje iz 2005., u kojemu je kao ovrhovoditelj navedena banka. Postupke koje je vodila banka u odnosu na Vašu nekretninu i pokretnine su obustavljeni, ali su pri tome nastali dodatni troškovi (čak bi rekla s obzirom na faze postupaka da su nastali poprilični troškovi). Nakon toga, koliko sam uspjela razumjeti, banka svoje potraživanje prodaje Eosu.

Ovo rješenje o ovrsi kojim se predlaže novi predmet ovrhe tj. na novčanim sredstvima, da li ga je pokrenuo Eos ili banka i da li je to bio zasebni tj. novi ovrši postupak ili nastavak na postupak koji se vodio na nekretnini i pokretninama?  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Hana1110 je napisao:

u banci su mi rekli da su oni moj dug prodali EOS matrixu i da ja nemam više ništa s njima Iako je moj predmet bio u postupku jer sam ja uložila žalbu. 28.01.2014. žalba mi je odbijena i dobivam rješenje o ovrsi kojim se predlaže novi predmet ovrhe zbog istog potraživanja od 31.05.2005. sada na novčanim sredstvima i to je poslano u finu i od tada mi je račun blokiran od strane PBZ. Od 30.01.2014. pa sve do 11.08.2014. nisam imala primanja pa mi nisu imali što skidati a od tada pa sve do danas mi redovito skidaju 1/3 plaće jer sam u međuvremenu zaštitila račun. 

U fini  mi je ovrhovoditelj PBZ i

Mogućnost da novi vjerovnik nastavi ovršni postupak kao ovrhovoditelj, uvedena je izmjenama i dopunama Ovršnog zakona NN 93/14. Do tada se na takve situacije primjenjivao Zakon o parničnom postupku, a prema kojem se za promjenu ovrhovoditelja tražio pristanak ovršenika. 

Kako Vi imate ovrhu u kojoj je prijedlog za ovrhu predan na sud davno prije stupanja na snagu ovih izmjena (01.09.2014.), tako da Vas je sud bio dužan tražiti pristanak za preinačenje na strani ovrhovoditelja. Ako vi ne bi dali taj pristanak, taj ovršni postupak sa starim ovrhovoditeljem bi se morao obustaviti, i taj stari ovrhovoditelj sam snosi sve troškove ovršnog postupka. Međutim, Eos Matrix može pokrenuti novi ovršni postupak, ali u tom novom ovršnom postupku mogu Vas teretiti samo za glavnicu i kamate, a nikako za troškove u postupku koji su nastali prijašnjem ovrhovoditelju. Mišljenja sam da bi Vam bilo od koristi napraviti uvid u spis (na sudu) po kojemu Vam se vrši blokada primanja, i provjerite na ime čega Vam je blokiran račun po tom rješenju o ovrsi (troškova prijašnjeg ovrhovoditelja u tom rješenju ne bi smjelo biti), te provjerite da li je Eos u spisu zatražio promjenu na strani ovrhovoditelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav, ovrhu je pokrenula Banka , mislim da je nastavak istog ovršnog postupka, jer piše da je od 2005.godine samo se odužilo jer je bilo žalbi s moje strane koje su odbijene. EOS mi je samo poslao uplatnicu na 38000 kn da im platim a istovremeno mi je banka skidala s računa.I još uvijek mi skidaju banka.

 

U spisima na fini je samo banka, a sud me ništa nije tražio jedino su me iz eosa zivkali ali sam ih blokirala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mišljenja sam da bi trebali otići na sud i uvidom u spis (poslovni broj spisa pod kojim Vam je blokiran račun) vidjeti tko je ovlašteni ovrhovoditelj tj. je li Eos u spisu dostavio ugovor o cesiji, te u odnosu na koje sve dugove i troškove u postupku Vam je doneseno to rješenje o ovrsi koje je dostavljeno Fini na provedbu. Naime, banka Vas je obavijestila da je dug prodala Eosu, Eos je trebao tražiti od suda da stupi na mjesto ovrhovoditelja umjesto banke, pa je sud Vas trebao pitati da li se slažete s tim. Ukoliko bi se složili (a nema razloga za to) sud bi donio rješenje kojim utvrđuje da na mjesto banke kao ovrhovoditelj stupa Eos i postupak bi se nastavio tj. prisilna naplata preko Fine bi i dalje trajala. Ukoliko se ne bi složili da Eos stupi na mjesto banke, sud bi postupak obustavio. Tada bi Eos mogao pokrenuti novi postupak protiv Vas, te bi mogao potraživati samo glavnicu i kamate, ali nikako troškove koje je prethodno u postupcima na ime ovog dugovanja imala banka (kako su vodili protiv Vas ovrhu na pokretninama i nekretninama, vjerujem da su Vam ti troškovi prilično veliki).

Znači, ako se malo potrudite i napravite uvid u spis, možete se osloboditi nemalog dijela tih potraživanja koja Vam sada stoje i čekaju prisilnu naplatu na Fini.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija