Jump to content

Kuća s dvojnim vlasništvom se iznajmljuje bez pristanka 1 vlasnika


iskra68

Preporučene objave

Pozdrav,

vlasnica sam 50% nekretnine u Makarskoj a mojih dvoje rođaka su vlasnici po 25% te iste nekretnine.

Moja majka je prije bila vlasnica nekretnine i dogovor je bio da se vlasnistvo pripise na mene kako bi svi skupa mogli upasti u iznajmljivacki posao.  Sve je to uredno pripisano na mene darovnim ugovorom. 

Međutim, preveslali su me i veslaju već 3 godine, saljem im ugovore oni ne pristaju, saznala sam prije tjedan dana da su pune 3 godine full time iznajmljivali kuću preko jedne domaće agencije koju sam isti tren kontaktirala i objasnila im situaciju i rekli su da će vjerojatno maknuti oglas samo da im dostavim primjer vlasničkog lista ili drugog dokumenta koji dokazuje da sam 50% vlasnica.  Ja sam cijelo vrijeme bila uvjerena da su jedini gosti koji dolaze tamo ljeti obiteljski prijatelji ili poznanici, a rekli su mi da tek tu i tamo skupe nekog zalutalog gosta s ceste.  Međutim uvidom u portal na kojem iznajmljuju nekretninu shvatila sam da su sve 3 godine aktivno iznajmljivali i utržili više od 120 000 kuna od iznajmljivanja bez mog znanja. 

Nekretnina se ne bi ni smjela iznajmljivati jer nisu usklađeni katastar i zemljišna knjiga, nikad se nismo usmeno ni pismeno dogovorili o iznajmljivanju, imam hrpu mailova, poruka i ostalih dokaza da su me vozali (svake godine su rekli da će mi isplatiti moj dio do kraja sezone i nikad to nisu učinili, jednom su mi za jednu turu dali nekih 100 eura (što je ustvari, sudeći po cijeni po kojoj iznajmljuju, iznos koji bi trebala dobiti svaki tjedan ako idemo po načelu da se prihodi dijele kao i vlasništvo).

Oni nisu u kuću ulagali te se ona raspada, u svih 15 godina imaju možda 2 računa od cca 1000 kuna za popravke, ovo ostalo su riješavali u fušu a većinu uopće nisu riješili tako da je sad kuća puna žohara, kanalizacija je u banani, jel mi može tko reći što dalje poduzeti?

Odvjetnik je spominjao neko polaganje računa gdje oni nemaju šanse da su uložili više nego što su utržili, a i zar nije ilegalno iznajmljivati nekretninu ako se druga strana ne usuglašava s tim što sam i rekla u korespodenciji s njima više puta.

Ako se netko razumije u tematiku, želim samo savjet kako dobiti ono što mi pripada, trenutno je iznajmljivanje i dalje u tijeku a oni se grbave.....
Koji je moj sljedeći pravni korak i imam li šanse uz sve spomenuto vratiti zaostalu dobit koja mi pripada od iznajmljivanja moje nekretnine??

Unaprijed isprike ako sam postala na krivi podforum. I unaprijed hvala.

uređeno: od iskra68
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija