Jump to content
jelelena

Naslijedjivanje iza djeda

Preporučene objave

Postovanje,molila bih vas ako bi mi mogao netko pojasniti da li imam i kakva prava na naslijedstvo iza djeda po majcinoj strani ( majka je pokojna). Tu je jos njegova zivuca supruga te dva sina. Djed i ujaci imaju 3 kuce u zajednickom dvoristu a sve glasi na djeda i nista nije parcelirano a tu je jos i bankovni racun sa povecom stednjom. Ujaci me uvjeravaju da ja nemam nikakvih prava,te da djedova kuca pripada baki,njima svakom njegova a stednja da pripada baki i da je mamino naslijedstvo namireno time sto joj je djed za zivota platio sahranu i napravio spomenik. Puno hvala na savjetu ukoliko ga tko ima,jelena 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala vam,znaci to bi onda bilo polovica svega baki a od druge polovice svakome od nas po 1/3 bez obzira na to placanje sahrane? Da li se onda takav izracun odnosi i na sredstva sa tekuceg racuna i stednje? I buduci da su ( iako im je djed kuce izgradio) ujaci svaki u svoju znatno ulagali i uredjivali ih,na koji nacin bi se tu mogla provesti podjela? 

 

Molim vas jos jednom za savjet buduci da je situacija znatno promijenjena,upravo sam saznala da je djed za zivota napravio darovne ugovore sa ujacima i sve svoje nekretnine podijelio njima na nacin da je on imao samo pravo uzivanja do smrti...gotovinu su takodjer podigli,stednje zatvorili ( baka i ujak su imali punomoc)...tu onda vise nemam pravo na nikakav nuzni dio? Da li ce uopce biti ikakve ostavinske rasprave kada po tome ispada da djed imovine nema?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ako mi mozete jos malo pomoci bila bih vam vrlo zahvalna,naime ja imam tek 18 godina i ne snalazim se bas u ovome svemu. Cini mi se da je ta procjena vrijednosti imovine ostavitelja i sve to skupa dosta slozen i dugotrajan proces...tko placa sve troskove toga? Ja koja i pokrecem parnicu? Nisam sigurna da li bi mi se isplatilo upustati u to u tom slucaju

 

I da li ja onda trebam na ostavinskoj raspravi reci da zahtijevam svoj nuzni dio ili? Hvala vam unaprijed na pomoci

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 40 minuta, jelelena je napisao:

.tko placa sve troskove toga?

Tijekom postupka plaćate svoje troškove,no u konačnici tko izgubi spor je presudom obvezan protivnoj stranci nadoknaditi prouzročene parnične troškove.

 

Prije 43 minuta, jelelena je napisao:

da li ja onda trebam na ostavinskoj raspravi reci da zahtijevam svoj nuzni dio ili?

Da,ističete prigovor radi povrijede prava na nužni dio.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Samo jos nesto..pronasla sam nekakav podatak da se moze traziti vracanje darovanog u zadnjih godinu dana zivota,medjutim ja ne znam niti mogu od ikoga saznati kada je to napravljeno,moze biti bilo kada u zadnjih 5 godina jer toliko je proslo od smrti moje majke

 

Da li imam kakva prava i ako je proslo vise od godine?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 2 sati , jelelena je napisao:

pronasla sam nekakav podatak da se moze traziti vracanje darovanog u zadnjih godinu dana zivota,

Citirano vrijedi samo za slučaj da obdarenik po redosljedu nasljeđivanja nije zakoniti nasljednik,što u vašem slučaju to nije.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, jelelena je napisao:

Molim vas jos jednom za savjet buduci da je situacija znatno promijenjena,upravo sam saznala da je djed za zivota napravio darovne ugovore sa ujacima i sve svoje nekretnine podijelio njima na nacin da je on imao samo pravo uzivanja do smrti...

Jako važno pitanje/podatak:

Je li djed imovinu darovao, ili je napravio sa sinovima ugovor o dosmrtnom uzdržavanju?

Ako je napravljen ugovor o uzdržavanju, onda od tužbi nema ništa i stvar je gotova.

 

Ali ako je djed imovinu darovao, onda si zapravo u boljoj situaciji za tužbu nego da se vodi normalna ostavinska rasprava iza djeda. 

Da imovina i dalje glasi na djeda u trenutku njegove smrti, onda bi baka mogla tražiti izdvajanje djela imovine iz ostavinske mase (do polovine, ovisno o vremenu i načinu stjecanja) na ime bračne stečevine. Nadalje, ujaci bi tražili da se njihove kuće tretiraju kao gradnja na tuđem zemljištu, sukladno Zakonu o vlasništvu čl. 153., pa bi samo vrijednost zemljišta bila uljučena uostavinsku masu. 

Ti imaš pravo potraživati nužni dio, koji je pola od onoga što bi inače naslijedila preko majke.

Ako je sve bilo na djeda, onda bi u slučaju da nije bilo darovanja ti naslijedila 1/4 ostavinske mase. Ali bi iz te ostavinske mase moglo biti isključeno 1/2 sve imovine kao bračna stečevina bake, a ujaci bi tražili izdvajanje svojih kuća. Tako b zapravo to bila jedna jako komplicirana situacija u kojoj bi  trebalo prvo ustanoviti koja je vrijednost pola djedove kuće i vrijednost zemljišta. Spor koji bi mogao trajati desetljećima. A ti bi na kraju možda dobila samo troškove suđenja veće od malo nasijeđene imovine.

 

Međutim.

Ako je djed darovao tu imovinu (ponavjam - darovao, a ne napravio ugovor o uzdržavanju!), onda su i baka i ujaci prihvaćanjem dara zapravo priznali da je sva ta imovina bila vlasništvo djeda. Tu se oni zapravo stavljaju u situaciju da ne mogu potraživati svoja ulaganja ili bračnu stečevinu.  Ti imaš čistu situaciju, i u tužbi potražuješ nužni dio. 1/8 svekolike imovine.

Ali prvo treba vidjeti je li bio darovni ugovor ili ugovor o uzdržavanju.

Citiraj

gotovinu su takodjer podigli,stednje zatvorili ( baka i ujak su imali punomoc)...tu onda vise nemam pravo na nikakav nuzni dio? Da li ce uopce biti ikakve ostavinske rasprave kada po tome ispada da djed imovine nema?

Ako je novac na računima bio na djeda, a baka i ujak su podigli taj novac nakon smrti djeda, počinili su kazneno djelo. 

A čak i ako su ga podigli netom prije smrti, taj novac se djeli na nasljednike ako nije bio obuhvaćen darom ili ugovorom o uzdržavanju.

Uređeno od felixx

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Puno vam hvala svima na odgovorima.Mislim da nije bio nikakav ugovor o dozivotnom uzdrzavanju u pitanju buduci. Ja sam dobila informaciju da su djed i ujaci " isli kod javnog biljeznika i potpisali da kada djed umre taj i taj dio prelazi u njihovo vlasnistvo " sto meni vise vuce na darovanje ...uostalom svaki naslijedjuje po jednu kucu i posebni dio vocnjaka,vinograda i sl a ugovor o dozivotnom uzdrzavanju ne bi mogao imati sa obojicom? Ili se varam?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Postovanje,molila bih vas ako bi mi mogao netko pojasniti da li imam i kakva prava na naslijedstvo iza djeda po majcinoj strani ( majka je pokojna). Tu je jos njegova zivuca supruga te dva sina. Djed i ujaci imaju 3 kuce u zajednickom dvoristu a sve glasi na djeda i nista nije parcelirano a tu je jos i bankovni racun sa povecom stednjom. Ujaci me uvjeravaju da ja nemam nikakvih prava,te da djedova kuca pripada baki,njima svakom njegova a stednja da pripada baki i da je mamino naslijedstvo namireno time sto joj je djed za zivota platio sahranu i napravio spomenik. 

Ovdje citiram samu sebe jer na zalost ne mogu pronaci temu koju sam ranije pokrenula...vasi odgovori su mi puno pomogli no dosla sam do jos saznanja koja mijenjaju situaciju i sada ne znam sto mi je ciniti i sto izjaviti na ostavinskoj raspravi

Naime,ispostavilo se da je imanje vec parcelirano i darovnim ugovorom (sa pravom uzivanja do svoje smrti) djed ga je podijelio na ujake a novac za koji mi je djed rekao da postoji nije bio na racunu nego ga je cuvao kod kuce i navodno mj dana prije smrti podijelio ujacima (nepoznato mi je koliko tocno). Znam tocno samo da je odredjenu cifru ostavio baki za trosak sprovoda no on nece biti ni priblizno toliki. Sto je baka duzna napraviti sa ostatkom? Da li to moze ostaviti sebi? Kakva su moja prava u ovom slucaju? Sto trebam napraviti na ostavinskoj raspravi?Osjecam se prevarena od strane ujaka koji su zaboravili da su imali i sestru.

 

 

Da dodam jos samo da mislim da im djed nije darovao novac nego da su ga sami podijelili kada je ostao u bolnici jer su znali gdje stoji a da je ova prica izmisljena da se mene uvjeri da mi nije nista zelio dati 

 

Najvise me muci da li ce uopce biti ostavinske rasprave buduci da ispada da djed u trenutku smrti nije vise uopce imao imovinu?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×