Jump to content

Kako roditeljima osporiti nuzni dio?


Damaiondie

Preporučene objave

Roditelji su se rastali ubrzo nakon mog rodenja. Majci je na moj zahtjev, kad sam imala 15 godina, oduzeto skrbnistvo zbog zlostavljanja i dano ocu koji me uvjeravao da cu zivjeti s njim i njegovom zenom u inozemstvu. Zatim me uz pomoc centra na socijalnu skrb strpao u dom koji ima naziv "za djecu bez odgovarajuce roditeljske skrbi", a u biti je bio dom za mentalno i fizicki retardiranu djecu i odrasle. U tom domu su bile one afere sa kuharom zlostavljacem.
Iz doma su me izbavili profesori i ravnateljstvo srednje skole i smjestili u ucenicki dom. Otac je za cijelo vrijeme mog skolovanja trazio od skole i fakulteta potvrde o mom statusu radi poreznih olaksica i djecjeg doplatka u inozemstvu, a meni je slao mizeriju. Stanarinu i ostalo sam placala zahvaljujuci 2 stipendijama i studentskim poslovima, brinula se sama o sebi. Nikad nisam zivjela s ocem.

Majka se u meduvremenu jako psihicki razboljela, a proglasena je i nesposobnom za rad i nema sredstava za zivot.
Otac je vjerski fanatik i clan sekte, ima dobar posao i imovinu.

Sada sam skolovana odrasla osoba sa imovinom koju sam sama svojim radom stekla, ali jos nisam u braku i nemam potomstva. Nisam zaposlena.

Otac me konstantno trazi da mu prepisem svoju imovinu! Dok sam radila opasan posao u jos opasnijoj drzavi na bliskom istoku i nosila glavu u torbi, govorio mi je da ce on sve naslijediti kad umrem. Pred svjedocima mi je nedavno rekao da on "ima pravo da me bije".

Ne zelim da u slucaju moje smrti roditelji naslijede ista od moje imovine i ne zelim ih uzdrzavati. Jedinica sam.

1. Kako formulirati oporuku da bude jasno da su se roditelji ogrijesili prema meni i da me ne mogu naslijediti?
2. Je li dovoljno napisati (malo detaljnije) ovo sto sam gore napisala?
3. Sto ako nikad ne budem imala djecu? Mogu li zbog zlostavljanja uskratiti roditeljima nuzni dio?
4. Da li oduzimanje skrbnistva majci automatski znaci da ja nisam duzna skrbiti o njoj i da me ne moze naslijediti?
5. Moze li me sud natjerati da je uzdrzavam buduci da je nesposobna za rad?
Ponavljam da sam nezaposlena.
6. Kako zastiti moje buduce potomke od toga da u slucaju smrti mene i njihovog oca ne budu dani na skrb niti jednom od nasih roditelja?
7. Imam li pravo odrediti kome dajem na skrb svoju buducu djecu u slucaju smrti?

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Hvala na savjetu. Oporuku sam napisala, pokusala se drzati zakonske norme i neke bitne stvari o roditeljima istaknula kao razloge zbog kojih smatram da su se ogrijesili o mene. U slucaju da budem imala djecu, navela sam kako ne zelim da budu povjerena na odgoj i cuvanje niti mojim niti partnerovim roditeljima.

Da li te moje zelje oko nepovjeravanje buduce djece nasim roditeljima u slucaju nase smrti imaju ikakvog pravnog ucinka?
Da li je oduzimanje skrbnistva majci nad mnome dovoljan razlog da me CZSS ne bude mogao jednog dana traziti da ju uzdrzavam?

Bila sam kod 2 JB, jedan nije htio ni cuti ikakvo pitanje o oporuci ("jb to ne rade"), a kamo li podatak da oporuka postoji javiti u Upisnik ("to se ne radi"). Pokusala sam im citirati sto pise na ius-info, ali jedna mi nije dala ni do rijeci, mogu cak reci da je bila izuzetno bezobrazna. A o povjeravanju oporuke na cuvanje kod jb da ni ne govorim, derala se na mene kad sam pokusala postaviti pitanje o tome!

Kako trenutno nemam kome povjeriti oporuku na cuvanje, morat cu pricekati s upisnikom i nadati se da necu bas tako skoro.... na drugi svijet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po čl. 116. st. 5 Obiteljskog zakona, možete u oporuci imenovati osobu za koju biste voljeli da bude skrbnik (što onda ima učinka prema svima). Možda ćete taj dio oporuke morati preraditi u tom smislu, odnosno specificirati kad dobijete djecu.

Po čl. 292. Obiteljskog zakona, punoljetno dijete se može osloboditi obveze uzdržavanja roditelja koji ga nije uzdržavao u vrijeme dok je to bila njegova zakonska obveza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam!
Poznati su mi ti clanci samo sto trenutno nemam osobu kojoj bih povjerila buducu djecu, ali itekako znam da ne zelim da zive s pripadnicima sekte (moj otac i zena mu) ni s alkoholicarima i obiteljskim nasilnicima (partnerovi).
Zakon propisuje imenovanje osobe za koju smatramo da bi se najbolje skrbila o djetetu, no ne propisuje da roditelj moze navesti kome NE zeli da djeca budu povjerena.

Slazem se da cu morati to preraditi, buduci da OZ kaze da roditelj koji ostvaruje skrb moze odrediti kome povjeriti djecu, a ja trenutno nisam roditelj niti ostvarujem skrb pa bi se prema tome ove moje zelje mogle proglasiti nevazecima.

Hvala Vam jos jednom na komentarima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija