Jump to content
Kian

Uknjižba provedena, a ostavinski postupak u tijeku?

Preporučene objave

Pozdrav svima!

Imam pitanje vezano za ostavinski postupak.

Primio sam dopis od općinskog suda da se ostavinski postupak prekida te da se jedna od stranaka upućuje u parnični postupak - jer je ta stranka željna osporiti sastav ostavine. Sud je odlučio kako navedena stranka nema pravno važeći ugovor o uzdržavanju te konstatirao da navedena nema veće pravo od mene.

U međuvremenu (prošlo je 15-tak ili malo više dana) vidim da se stranka uknjižila na predmetne čestice, a nikakvu obavijest nisam primio.

Pitanje je: Kako se uopće mogla uknjižiti ako je sud konstatirao da nema pravno važeći ugovor o uzdržavanju?

Hvala Vam unaprijed.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 2 minuta, virtalni je napisao:

Odite do ZK ureda i njih to pitajte...

Pa to i namjeravam ali sam želio prvo ovdje provjeriti... Thanks for nothing!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Po svemu sudeći, izgleda je stranka iskoristila propust suda koji nije stavio zabilježbu spora.

 

Izgleda da je ugovor ipak bio pravno valjan pa će vjerovatno moja dva bratića sve naslijediti. :(

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 10 sati , Kian je napisao:

Izgleda da je ugovor ipak bio pravno valjan

ako ugovor  udovoljava općim i posebnim pretpostavkama da bi se mogao provesti upis,to će z.k.ured dopustiti njegovu provedbu kroz zemljišne knjige,izuzev ako je u parničnom postupku ugovor raskinut,poništen ili utvrđen ništavim pravnim poslom.

 

prije 10 sati , Kian je napisao:

pa će vjerovatno moja dva bratića sve naslijediti. :(

Pod nasljeđivanjem se nemože nikako smatrati stjecanje prava vlasništva temeljem pravnog posla(ugovor),obzirom da do nasljeđivanja dolazi silom zakona u trenutku smrti ostavitelja,što će reći da tad upis u zemljišne knjige ne predstavlja modus stjecanja prava vlasništva na nekretninama,no za slučaj pravnog posla se titulus stjecanja mora upisati u zemljišne knjige kako bi se imao smatrati vlasnikom.

 

prije 10 sati , Kian je napisao:

propust suda koji nije stavio zabilježbu spora.

To nije propust suda.

 

, Kian je napisao:

Sud je odlučio kako navedena stranka nema pravno važeći ugovor o uzdržavanju te konstatirao da navedena nema veće pravo od mene.

Jel citirano doneseno izrekom presude u parničnom postupku.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


 • Similar Content

  • objavio vinja
   Tražim pomoć oko izuzeća notara u vođenju ostavinske rasprave.
   Naime, radi se o ostavini iza moje pokojne mame koja je živjela i umrla u BiH 2015. godine. Moj otac je umro prije njegove mame tj. moje bake. Petero nas je djece. Moja najstarija sestra umrla je 2,5 mjeseca iza moje pokojne mame.
   Pokrenuta je ostavinska rasprava nakon mjesec dana iza moje pokojne mame koju navodno pokreće sud. Pozive smo dobili, ali ne svi, nakon otprilike godinu dana od notara. Kako smo moj brat i moje tri sestre a i djeca iza moje umrle sestre i prije toga razgovarali o ostavin, i svi su bili voljni imovinu iza moje mame ostaviti meni. Radi se o kući na selu i nekakvim imanjima (oranicama i šumi) koju nitko ne koristi.
   Kada je moj brat dobio poziv za ročište pošla sam i ja s njim iako nisam bila pozvana od strane notara. Znam samo tada da je notarica "protestirala" da kako ja imam hrvatsku osobnu iskaznicu, našto sam bila zbunjena i u čudu smo se gledali ja i moj brat dok je ona nervozno ulazila i izlazila iz sobe. Nakon nekog vremena je sjela i uzela pismenu nasljedničku izjavu ovjerenu kod javnog bilježnika koju je poslala jedna od mojih sestara u kojoj je stajalao da se ona odriče svog nasljednog dijela u moju korist, našto je ona opet nervozno reagirala da se to tako ne radi i opet nervozno izlazeći i ulazeći u drugu prostoriju gdje rade njezine namještenice.
   Mome bratu je "očitala" bukvicu kad je rekao da on to meni daje. Ne, to se mora prvo prihvatiti pa onda nekome dati. O.K. rekla sam, pa nismo mi ovdje pravnici da bi znali kako se to radi. Vi ste tu da to stavite u zakonsko-pravnu formu. Rečeno svakodnevnim jezikom naroda, moj brat to meni daje. Malo se tu primirila i pitala je kad drugi nasljednici mogu doći na ročište. Za moju drugu sestru odredila sam termin jer sam znala da će u to vrijeme boraviti ovdje a za djecu iza moje pokojne sestre pitala sam da li to mogu napraviti kod javnog bilježnika, našto je ona oklijevajući rekla da može ali da u toj nasljedničkoj izjavi mora stajati da se odriču iza mojih pokojnih roditelja (mame i oca), odnosno iza bake i djeda. Pritome mi notarica nije rekla da je zakonski nasljednik i muž moje pokojne sestre koji je u to vrijeme bio bolestan. 
   Moji nećaci (njih troje, djeca moje pokojne sestre) su otišli kod notara u Zagrebu i napravili izjavu, ali su automatski napisali samo iza moje mame, odnosno njihove bake, ali ne i iza moga oca, odnosno njihovog djede. Znam da to nisu napisali namjerno jer njima je logično bila pa vodi se ostavinska iza bake.
   Kada smo ponovno došli, moja sestra koja još nije bila, brat i ja ponovno, jer sam donijela nasljedničke izjave iza mojih nećaka, skrenula sam joj pozornost da nisu na nasljedničkoj izjavi stavili i ime moga oca (njihovog djeda), opet je nervozno ustala, odnijela te nasljedničke njezinim službenicama, donijela je neke papire na potpis mome bratu i sestri i za jedno pola sata donijela rješenje o nasljeđivanju.
   Platila sam to 844 kn i to je bilo to.
   Tek kada smo se vratili nazad vidjela sam da je notarica ispobrkala imena mojih nećaka. Nazvala sam i rekla točno o čemu se radi i kako treba biti. Reče mi jedna od službenica da ne moram dolaziti da će mi taj ispravak poslati poštom. Nakon puno telefoniranja i zvanja ipak sam morala otići tamo direktno (45 km) i tek su onda pravile ispravak i opet to nije ispravak. No dobro mislila sam si, daj da to samo okončam.
   Obitelji moje pokojne sestre ponovno je poslala pozive za ostavinsku i kako su moji nećaci i njezin muž misli da se radi ostavinska rasprava iza moje pokojne sestre, ostavinska masa koju je ona stekla sa svojim mužem, nisam ništa ni znala dok se moje dvije nećake nisu vratile sa ostavinske i ispričale mi o čemu se radi. Notarica ih je doslovce "prisilila" da se  moraju prihvatiti svog djela, a onda da oni to meni mogu dati u obliku darovnog ugovora. Za to su platile 800,00 kn. Moj šogor (od sestre muž) i nećak koji se nisu odazvali, automatski znači da se prihvaćaju svoga dijela.
   Otišla sam nedugo nakon toga u katastar po katastarski plan - na što mi rekoše u katastru da ne mogu dobiti jer to nije na meni. I nakon ponovno duge priče, kao treba nekakvo dopunsko rješenje. Dobro, napravim i to. A sada, zbog naknadno pronađene imovine mora se ponovno pozvati moja rodbina - svi zakonski nasljednici. Tu sam doslovce pukla i napravila zahtjev za izuzeće. Na sudu je zahtjev zaprimljen 15. 05. ove godine a dobila sam odgovor 3. 11. ove godine da mi sud odgovorio Zahtjev za izuzeće se ne uvažava.
   Nakon duuugog uvoda u sve ovo, a i to nije još sve, zanima me sljedeće:
   Da li je notar dužan na ročištu predočiti nasljednicima o kojoj se ostavinskoj masi radi, jer čini mi se da to što sam ja nasljedila i nije moje, jer sam sada u provjeravanju te imovine koja se vodi u gruntovnici.
   Kako postupiti ako ta imovina djelomično i uopće ne pripada meni, a platila sam notaru naknadu za to.
   Drugo, moj otac je umro prije moje bake. Što to znači i tom momentu za nas djecu i moju mamu koja je tada živa u pogledu nužnog dijela. 
   Tko notaru dostavlja imovinsku masu iza ostavitelja? Jer kao što vidim u rješenju dostavljena je imovina iz gruntovnice, koja možda i nije moja, a imovina iz katastra po posjedovnim listovima nije dostavljena, pa nas se na sud poziva ponovno zbog naknadno pronađene imovine.
   Dalje, u to vrijeme pokretanja ostavinske rasprave iza moje pokojne mame jedan je notar za cijelu Hercegbosansku županiju a to je prema podacima interneta 115.682 stanovnika. I jedan notar. Da li je to zakonski dopustivo? 
   Prema tarifi o naknadi troškova koja vrijedi za BiH stoji da notar određuje svoju nagradu prema vrijednosti nekretnina koje je obrađivao. To bi značilo da su moje nećake i ja platile dosad naknadu notaru za vrijednost nekretnina vrijednih preko 250.000 €. Suludo. Ovo je selo i tržišna vrijednost je, ne znam, ali sigurno skoro pa nikakva. Vrijednost je utoliko što je nama nasljednicima važno da se to eto, donekle održava.
   Mom zahtjevu za izuzeće notara nije udovoljeno jer je ona napravila sve u skladu sa zakonom. Ja nemam argumenata protiv, kaže sud.
   Ja ipak mislim da imam, jer sam toga puno napravila, sada me samo zanimaju zakoni i kome se još mogu žaliti?
   Molit ću vas za pomoć, ako je netko imao slične probleme.
    
   Hvala
    
    
    
 • Online korisnici×