Jump to content
gesaugen

Ekonomsko nasilje zbog zaključavajna prostorija u stanu

Preporučene objave

Želim podjeliti s vama horor Hrv. pravosuđa koji proživljavam:

Razvodim se od supruge, razlog je neslaganje. Nije bilo fizičkog nasilja a puklo je zbog njenog psihičkog maltretiranja mene i našeg djeteta.

Imamo zajednički stan. Supruga se svojevoljno odselila iz stana kod svojih roditelja.

Tokom ožujka kad je sve krenulo, dok bih bio na poslu, supruga je dolazila u stan i odnosila stvari iz stana. Odnjela je praktički sve što je mogla, sve svoje stvari i robu, kao i slike (njene su, ne osporavam) a od zajedničkog tipa tv stolić, laptop, bicikl, sušilicu za veš, posteljinu, čak i WC papir i sredstva za čišćenje. Ogolila je stan. Zbog toga sam krenuo zaključavati spavaću sobu, kuhinju, vešeraj i svoju radnu sobu kako nebi iznijela krevet i madrac, perilicu za veš, perilicu za suđe, frižider i pećnicu. Napominjem, ona je otišla živjeti kod roditelja, dakle tamo ima sve potrebno za život i njeni nisu sirotinja niti pod razno niti im trebaju stvari koje je odnijela. Ostale su otključane djetetova soba, dnevni boravak, kupaona i WC.

Obzirom da ja ne želim da ona dobije skrbništvo jer maltretira dijete, prijavila me za ekonomsko nasilje što ide po službenoj dužnosti te navodi da sam zaključavao stan na točne datume 6 i 13.3. a to je prijavila 28.3. Policija nije izašla na teren,  već uzima prijavu od nje u stanici. Dakle ne postoji niti jedan dokaz da sam na te datume zaključavao prostorije osim njene tvrdnje. Ja sam ju prijavio policiji 21.3. zbog odnošenja stvari, dakle tjedan dana prije neg je ona prijavila mene no policija nije podignula tužbu protiv nje tada dok tjedan dana kasnije podiže tužbu protiv mene.

Kreće suđenje i ja tvrdim da nisam zaključavao na te datume prostorije već da sam počeo zaključavati nakon što je supruga odnijela stvari i to na dan prijave supruge policiji, 23.3. Supruga iznosi sudu da uistinu je iznosila stvari i to kod svojih roditelja no tvrdi da je odnosila samo stvari koje su njene i stvari koje su joj nužne za život te da je ostavila polovicu stvari u stanu (polovica u stilu odnjela je sušilicu a ostavila perilicu (do koje nije mogla doći)). Nije uspjela na ikoji način utvrditi da su prostorije bile zaključavane, čak i kad je iznosila sušilicu navodi da je samo pričala radnicima koji su ju iznosili da je sve zaključano ali im nije pokazala. Dakle niti jednim dokazom ne uspijeva potkrijepiti da su na navedene datume prostorije bile zaključane.

I onda sud donese presudu da sam kriv i navodi u obrazloženju da:

"svoj zaključak sud zvodi iz jasnog i okolonosnog iskaza oštećenice koja u cjelosti i okolnosno navodi sve bitne detalje vezano za iznošenje stvari i datume" te "da su joj to stvari koje su joj potrebne za svakodnevni život, jer je napustila njihovu bračnu zajednicu i odselila se kod roditelja" (sušilica je očito itekako bitna za svakodnevni život...), te onda uskače sam sebi u usta i iznosi "tako da oštećenica nije mogla nesmetano doći do dijela njihove imovine već samo ući u stan" (nakon što je odnijela sve stvari koje je mogla sama iznijeti iz stana), te meni osobno vrh sudstva u vidu rečenice "na sva pitanja obrane okrivljenika oštećenica odgovara odlučno i jasno, čim samo dodatno potkrepljuje svoj iskaz, što i ponavljna tijekom suočenja svojim stavom i načinom iskazivanja u kojem je po govoru tijela i mirna i emotivna, plače tijekom suočenja, ali na jasan način traži zaštitu sustava" te "sud tijekom postupka nije pronašao niti jedan dokaz niti razlog temeljem kojih bi posumnjao u vjerodostojnost njenog iskaza"

Dakle, u ovoj državi ako si žensko i ako plačeš onda možeš što želiš jer je sud očito ne zainteresiran za dokaze i dokazivanje, već je bitno kako se tko ponaša, a ona se ponaša tako da je uzela pravdu u svoje ruke jer joj se ne čeka rješenje brakorazvodne parnice u kojoj će sud odrediti čije je što od imovine, kao što ja, naivac, čekam, već je preuzela pravdu u svoje ruke i suznih očiju me maltretira a pravosuđe to gleda bagonaklono.

Posljedično sam osuđeni nasilnik u obitelji i to će se itekako koristiti protiv mene u brakorazvodnoj parnici

Katastrofa

Uređeno od gesaugen

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Dok god nije pravomoćna presuda (odnosno dok nije odlučeno o žalbi), niste osuđeni obiteljski nasilnik i do tog trenutka je svako iznošenje takve tvrdnje povreda Vaše časti i ugleda (nije da će se Vaša supruga bojati da ćete podnijeti protiv nje privatnu tužbu radi kaznenog djela, npr. uvrede, klevete ili teškog sramoćenja ako to bude spomenula tijekom brakorazvoda, ali ako baš budete htjeli tjerati mak na konac...)

S kim je dijete sada, koliko je staro i s kime želi ostati?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ovo je postao uobičajen način postupanja policije i prekršajnog suda u situacijama kada je za nasilje prijavljen muškarac pa makar i lažno. Sasvim drugačiji pristup je kada muškarac za nasilje prijavi ženu. Ključno je iskoristiti pravo žalbe kao što vam je već savjetovano. 

Ovakav pristup posljedica je višegodišnjeg djelovanja tzv. Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i njezinog traženja za "rodno osjetljivim pristupom" koji za posljedicu ima pravnu represiju prema muškarcima.

Svakako žalite se Visokom prekršajnom sudu i predlažem da povrh toga zatražite sastanak sa predsjednicom Visokog prekršajnog suda na kojem ćete joj objasniti sve pojedinosti kao što su učinili i neki drugi muškarci lažno optuženi za nasilje.

Potpuno ste u pravu kada kažete da će se to koristiti protiv vas u daljnjem postupku, ako postane pravomoćno, i ne samo protiv vas nego će se time puniti statistika koju će onda koristiti kako bi muškarce u hrvatskoj prikazivali kao univerzalne nasilnike.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Saga se nastavlja

Obzirom da je uskoro bivša supruga uzimala stvari iz stana, zbog čega sam bio prisiljen poduzeti gornje akcije zbog kojih sam i nepravomoćno osuđen, odlučio sam vratiti istom mjerom i tužiti nju jer za razliku od mene, ona jest počinila djelo ekonomskog nasilja odnjevši stvari iz stana na lokaciju kojoj ja nemam pristup što je i izjavila na sudu i što je i ušlo u zapisnik

Prijavu je napisao moj odvjetnik, pozvao se na zapisnik gdje je priznala kako je uzela stvari i na moju prijavu policji iz 3. mjeseca u kojoj sam naveo dio stvari koje je uzela (gdje na tu prijavu policija nije postupila podizanjem prekršajne prijave dok na njenu jest)

Sve u svemu, prijava sudu je došla istoj sutkinji koja me osudila i koja je, čudna li čuda, odlučila vratiti prijavu na dopunu jer se kao ne vidi točno što je prekršaj i tko ga je i kad učinio. Napominjem, prijavu je pisao moj odvjetnik sa svojim timom, dakle itekako je sve napisano u njoj! Evo sad dopunjuju... Jednostavno sam fasciniran našim sudstvom!

 

Imam sumnju da je sutkinja pristrana iz nekog razloga (možda je na neki način povezana s majkom od bivše koja je doktorica) jer je ovo presmiješno koliko pogoduje bivšoj na temelju isključivo njenog iskaza te ignorira dokaze i izajve sjedoka. Mogu li ju ikako maknuti od mog slučaja i/ili sankcionirati takvo ponašanje?

 

Također bih dodao koliko sam razočaran Centrom za socijalnu skrb: još u 6. mjesecu sam im prijavio da je bivša vrelim nožem išla spaliti bradavicu malenoj na nozi i tada su mi rekli da to nije ništa strašno. Sada nedavno sam imao tamo razgovor s istom psihologicom oko skrbništva i rekao sam joj da sam razočaran što nisu ništa učinili tada a ona mi laže u lice da su proslijedili prijavu policiji. Bio sam uporan da nisu i onda da jesu. Nitko od njih ni policije to nije došao proučiti. No što je još gore, gadi mi se taj sustav kako funkcioniraju da se stvar proslijeđuje policiji i što, doći će policajci u uniformi i gledati opekotinu na koži od moje kćeri??? I što kad utvrde da jest opečena - odvest će ju u neki dom dok se ne utvrdi činjenično stanje tko ju je opekao? Čem služe onda ovi u CZSS-u???

 

SRAMOTA!!!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
objavljeno (uređeno)

Iskreno, u određenim slučajevima CZSS znaju zakomplicirati stvari da se kasnije niti sami ne znaju snaći u istima, čast izuzecima, ali što ćete kad im je zakon dao te i takve ovlasti, a puno njih nije "doraslo" tome, no kažem, zakon je takav kakav je, imaju ovlasti koje imaju, mišljenja sam, prevelike, no što možemo, jednostavno, pisati prigovor nadležnom Ministarstvu na rad tog i takvog CZSS, a za ovo ozlijeđivanje djeteta od strane majke (spaljivanje) bilo bi dobro izvjestiti Pravobraniteljicu za djecu i tražiti od nje da sve preispita (uključiti i nju u slučaj)...

Uređeno od Željac047

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 21 sati , gesaugen je napisao:

Prijavu je napisao moj odvjetnik, pozvao se na zapisnik gdje je priznala kako je uzela stvari i na moju prijavu policji iz 3. mjeseca u kojoj sam naveo dio stvari koje je uzela (gdje na tu prijavu policija nije postupila podizanjem prekršajne prijave dok na njenu jest)

S obzirom na ovakvo postupanje policije, preciznije rečeno nepostupanje sa vašom prijavom, obratite se Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova jer ona upravo po službenoj dužnosti treba ispitati ovakve slučajeve nejednakog tretmana s obzirom na spol. Biti će vrlo zanimljivo vidjeti njezino obrazloženje, budući da je vaš slučaj ogledni primjer dvostrukih kriterija i nezakonitih postupanja policije u slučajevima obiteljskog nasilja.

 

prije 21 sati , gesaugen je napisao:

Sve u svemu, prijava sudu je došla istoj sutkinji koja me osudila i koja je, čudna li čuda, odlučila vratiti prijavu na dopunu jer se kao ne vidi točno što je prekršaj i tko ga je i kad učinio. Napominjem, prijavu je pisao moj odvjetnik sa svojim timom, dakle itekako je sve napisano u njoj! Evo sad dopunjuju... Jednostavno sam fasciniran našim sudstvom!

Budite uporni, nemojte odustati jer je upravo to što ta sutkinja očekuje da odustanete. 

Javite se kada dobijete odgovore nadležnih institucija pa ako bude potrebno ta se priča može i javno zavrtiti.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

 

, Gringo je napisao:

S obzirom na ovakvo postupanje policije, preciznije rečeno nepostupanje sa vašom prijavom, obratite se Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova jer ona upravo po službenoj dužnosti treba ispitati ovakve slučajeve nejednakog tretmana s obzirom na spol. Biti će vrlo zanimljivo vidjeti njezino obrazloženje, budući da je vaš slučaj ogledni primjer dvostrukih kriterija i nezakonitih postupanja policije u slučajevima obiteljskog nasilja.

 

Budite uporni, nemojte odustati jer je upravo to što ta sutkinja očekuje da odustanete. 

Javite se kada dobijete odgovore nadležnih institucija pa ako bude potrebno ta se priča može i javno zavrtiti.

 

Kontaktirao sam pravobraniteljicu. U odgovoru je obrazložila da to ne spada pod njeno djelovanje i to da ne može komentirati sudske odluke i ako se ne slažem s postupanjem sutkinje da se obratim Min. pravosuđa a ako postoji problem psihičkom maltretiranja djeteta da se obratim Pravobraniteljici za djecu. Također je izignorirala postupanje policije koja nije podigla prekršajnu prijavu kada sam ja prijavio suprugu za odnošenje stvari iz stana 21.3. ali je podigla prijavu kad aje supruga prijavila mene 28.3 radi zaključavanja stana. Skrenuo sam pravobraniteljici pozornost na to i zamolio da se očituje po tom pitanju

 

Također sam dobio informacije iz prve ruke od osobe koja radi dugo na sudu, da ovo s čime se borim je bolje da sam se predao i potpisao sve i prihvatio optužbe nego da se borim jer su "sve sutkinje takve" (da će gledati izaći u susret ženama ma koliko god žena bila u krivu u cijelom slučaju) te da toj osobi nije poznato da je i jedan muški uspio u takvom procesu dokazati da je žrtva.

Zato sam odlučio probati skinuti sa sebe stigmu donešenih presuda za nasilje koje ne drže vodu ali i ne probavati više izboriti se za skrbništvo jer je to očito unaprijed izgubljena bitka u ovoj nakaradnoj državi. Dijete će mi odrastati uz psihički nestabilnu osobu, nadam se neoštećeno, jer ne mogu ništa učiniti oko toga.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
objavljeno (uređeno)

Što se tiče postupanja policije, u konkretnom slučaju nepostupanja, pismenim putem, predstavkom, se obratite Unutarnjoj kontroli MUP-a kako bi se slučaj podrobnije ispitao..

Inače, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, neće ulaziti u problematiku sudstva, a ako postoji problem psihičkog maltretiranja djeteta (ili bilo kakve druge povrede prava djeteta), kao što sam Vam i u prethodnom postu napisao, obratite se Pravobraniteljici za djecu i nemojte se predavati, jer im je to i u cilju, samo hrabro, znam da je teško, ali nemojte popustiti...

Sretno u "borbi sa vjetrenjačama"...!

Uređeno od Željac047

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, gesaugen je napisao:

 

Kontaktirao sam pravobraniteljicu. U odgovoru je obrazložila da to ne spada pod njeno djelovanje i to da ne može komentirati sudske odluke i ako se ne slažem s postupanjem sutkinje da se obratim Min. pravosuđa a ako postoji problem psihičkom maltretiranja djeteta da se obratim Pravobraniteljici za djecu. Također je izignorirala postupanje policije koja nije podigla prekršajnu prijavu kada sam ja prijavio suprugu za odnošenje stvari iz stana 21.3. ali je podigla prijavu kad aje supruga prijavila mene 28.3 radi zaključavanja stana. Skrenuo sam pravobraniteljici pozornost na to i zamolio da se očituje po tom pitanju

Napisao sam s razlogom da kontaktirate Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova s obzirom na selektivno postupanje policije, a vi ste je kontaktirali i vezano za sudsku odluku i psihičko maltretiranje djeteta i time dali manipulativnoj Pravobraniteljici dovoljno prostora da fokus svog odgovora usmjeri na ono što zaista nije njezin posao komentiranje sudskih odluka i eventualna psihička maltretiranja djeteta.

, gesaugen je napisao:

Također sam dobio informacije iz prve ruke od osobe koja radi dugo na sudu, da ovo s čime se borim je bolje da sam se predao i potpisao sve i prihvatio optužbe nego da se borim jer su "sve sutkinje takve" (da će gledati izaći u susret ženama ma koliko god žena bila u krivu u cijelom slučaju) te da toj osobi nije poznato da je i jedan muški uspio u takvom procesu dokazati da je žrtva.

Ovaj savjet može izreći samo netko tko vam ne želi dobro i pokazuje upravo ono što one očekuju od većine muškaraca koji se pojave kod njih: da priznaju nešto što nisu počinili kako bi imale što manje posla i mogle uredno popunjavati statistike o muškarcima kao univerzalnim nasilnicima jer u protivnom razne teorije o rodno uvjetovanom nasilju padaju u vodu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, Gringo je napisao:

Napisao sam s razlogom da kontaktirate Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova s obzirom na selektivno postupanje policije, a vi ste je kontaktirali i vezano za sudsku odluku i psihičko maltretiranje djeteta i time dali manipulativnoj Pravobraniteljici dovoljno prostora da fokus svog odgovora usmjeri na ono što zaista nije njezin posao komentiranje sudskih odluka i eventualna psihička maltretiranja djeteta.

Ovaj savjet može izreći samo netko tko vam ne želi dobro i pokazuje upravo ono što one očekuju od većine muškaraca koji se pojave kod njih: da priznaju nešto što nisu počinili kako bi imale što manje posla i mogle uredno popunjavati statistike o muškarcima kao univerzalnim nasilnicima jer u protivnom razne teorije o rodno uvjetovanom nasilju padaju u vodu.

hvala na savjetu. Htio sam pravobraniteljici opisati sve što mi se događa da vidi cijelu sliku no nisam računao da će reagirati kao i svi do sada u sustavu - secirati stvar što ju se ne tiče a izignorirati dio koji ju se tiče. Kao što rekoh, poslao sam joj dopunu gdje sam skrenuo pozornost na postupanje policije

Savjet sam dobio od neutralne muške osobe koji to gleda iz prve ruke. Savjet nije bio ni zlo namjeran ni dobro namjeran već realan, ono što on vidi da dešava.

Gadi mi se što u ovoj državi za svaku pa čak i najbanalniju pravdu moraš se boriti do mjere da malte ne ideš rušiti državu kako bi se išta pomaknulo s mrtve točke

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×