Jump to content
Sign in to follow this  
chinematico

Podatci stranih web stranica

Preporučene objave

Pozdrav, zanima me imaju li hrvatska policija i pravosuđe mogućnost dobivanja podataka o pristupu web stranicama (e-mail, forumi, drustvene mreze) stranih kompanija, koje su najcesce registrirane u SAD-u. Moze li hrvatska policija takve mreze/stranice nadzirati i pratiti, ili je to u praksi pitanje dobre volje vlasnika stranice, ali pravno potpuno neutemeljeno?

Na primjer, za registraciju na facebook je potrebna samo mail adresa, svatko moze svakome napraviti profil, desi se - prijetnja, lazno predstavljanje, prodaja kamena itd., kako dokazati tko uistinu stoji iza profila, ima li tvrtka Facebook registrirana u stranoj drzavi bilo kakvu obvezu dostaviti podatke RH?
Ili preko web stranice registrirane u stranoj drzavi objavis neke podatke koji su neistiniti ili jednostavno na neki drugi nacin krse zakon, moze li hrvatsko pravosuđe i policija dobiti pristup toj stranici, eventualno je maknuti, pratiti itd.?
Objaviš video na Youtubu gdje radiš nešto kod nas nelegalno, može li policija ući u trag osobi koja je to objavila i na koji način?

Ništa mi ne bi bilo sporno da se ne radi o stranim stranicama, najčešća sjedišta su im SAD, Irska, Rusija itd., jesu li oni dužni dostavljati podatke o pristupu nekoj tamo Hrvatskoj, i kako naši zakoni gledaju na to?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

I kako to funkcionira u praksi, odazivaju li se države na takve zahtjeve i koji zakoni to reguliraju? Mogu li se podatci dobiti iz svih država, ili samo nama "prijateljskih"? Radi li se to za svakakva djela - uvrede, prijetnje itd., ili samo za ozbiljnija tipa organizirani kriminal i sl.? 
 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Funkcionira, odazivaju se, mogu se dobiti iz svih država s kojim imamo potpisane ugovore i radi se za većinu kaznenih djela.

Ova koja navodiš su specifična (privatna tužba) i s njima nemam iskustva.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×