Jump to content
some93one

Kupnja parcele - stari podaci vlasnika

Preporučene objave

Pozdrav,

Zanima me kako kupiti/steći pravo vlasništva nad nekretninom na kojoj je upisano više ljudi, ali nemaju svi podatke jer su podaci o vlasnicima davno upisani i iza njihovog imena i prezimena stoji recimo "SAD", "neki grad u Hrvatskoj" i sl.

Slučaj A) 5 suvlasnika (jedan ima podatke: ime, prezime, adresa)

Slučaj B) 5 suvlasnika (niti jedan nema pune podatke već samo imena i prezimena)

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Kako iz pitanja proizlazi da nemate nikakov dokument na osnovu kojeg bi pokretali pojedinačni ispravni postupak, nego bi se radilo o klasičnoj kupnji, jako teško.

Zbog odredbi Zakona o zemljišnim knjigama i djela o uknjižbi, morali bi pronaći navedene osobe ili njihove nasljednike kojim bi dokazali pravni slijed knjižnog prednika pri zahtjevu za uknjižbu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Kako nisam pronašao vlasnike, da li je moguće ući u posjed, koristiti ga i nekim pravnim putem dobiti vlasništvo nad tim zemljištem? Problem je što navedeno zemljište graniči s mojim te je zaraslo, neuredno je, a tu je opasnost i od raznih životinja (zmije i sl.).

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Eventualno dosjelošću, no za to bi trebali imati određenu kakvoću i neprekidno trajanje zakonom određeno vrijeme.

Samostalni posjednik čiji je posjed zakonit, istinit i pošten dosjelošću stjeće vlasništvo protekom 10 a barem pošteni protekom 20 godina.

Pa je tako posjed zakonit ako posjednik ima valjani pravni temelj toga posjedovanja (pravo na posjed). Istinit je ako nije pribavljen ni silom, ni potajno ili prijevarom, ni zlouporabom povjerenja. Posjed koji je pribavljen silom, potajno ili prijevarom, ili zlouporabom povjerenja, postaje miran kad osobi od koje je tako pribavljen prestane njezino pravo da štiti svoj posjed koji joj je tako oduzet. I ono najbitnije, pošten je ako posjednik kad ga je stekao nije znao niti je s obzirom na okolnosti imao dovoljno razloga posumnjati da mu ne pripada pravo na posjed, ali poštenje prestaje čim posjednik sazna da mu pravo na taj posjed ne pripada.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×