Jump to content

Neovlašten boravak u kući od treće osobe


TomislavB123

Preporučene objave

Poštovani,

Zanima me koji je najbolji način kako bi se riješio "problema" u kući. Naime, nakon smrti tetke (koja je imala u vlasništvu kuću na moru u omjeru 1/2, pola kuće ona, pola čovjek s kojim je recimo živjela), nakon suda, tj. ostavinske rasprave njezinu polovicu su naslijedili brat, ja i njezina sestra (u omjeru svaki po 1/6, dok je taj čovjek xy i dalje u vlasništvu 3/6). Taj čovjek uopće ne dolazi u tu kuću, znači, samo je "papirološki" vlasnik, no tetka koja je kao brat i ja naslijedila 1/6, svake godine "šalje" u kuću ljude da ljetuju (ona nikad nije tamo došla), te isto tako nitko od njih ne plaća račune, plaćamo ih brat i ja.

Zanima me da li mogu te iste ako nađem u kući istjerati van s obzirom da nemaju nikakve veze s kućom (praktički su ilegalno u posjedu s obzirom da si je jedna osoba (tetkina sestrična) izradila ključ i boravi u njoj kad joj je volja). Prošle godine je netko od tih ljudi razbio vrata od jednog apartmana (koji je recimo bratov i moj), na što smo ove godine kada smo vidjeli vrata poludjeli i pozvali policiju kako bi napravili zapisnik o tome što su napravili. Kuća se sastoji od 4 apartmana, svaki na jednoj etaži (kuća nije etažirana).

Ukratko, načuli smo kako ovaj tjedan ta tetkina sestrična planira doći u tu kuću ljetovati, te više ne znamo kako spriječiti to njezino ljetovanje s obzirom kako nije vlasnik kuće (a tetka koja ne dolazi samo nam pakosti i "šalje" ljude da se s njima natežemo ili što već.

Unaprijed hvala svima na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o vlasništvu daje određena prava i obveze, među kojima su da svaki suvlasnik može raspolagati svojim pravom po pravilima koja vrijede za vlasnikovo pravo raspolaganja ukoliko time ne dira u tuđa suvlasnička prava. A po vašem opisu ne vidim da time što tamo ljetuje njena kći dira u vaše pravo. Eventualno da su to neke nepoznate osobe možete podnijeti prijavu odjelu za turizam poradi nelegalnog iznajmljivanja apartmana. Kako je već spomenuto, uz prava postoje i obveze među kojima su i te da se plodovi i koristi, kao i troškovi i tereti dijele među sve suvlasnike razmjerno njihovim suvlasničkim omjerima.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija