Jump to content

Uzdrzavanje roditelja - odbijanie


niobe

Preporučene objave

Bok, molim lijepo savjet.

Ja sam jedino djete svoj majke, koja je tesko pokretna, ima stan u ZG na 3 katu u kojem zivim od rodenja. Majka odbija moju zakonsku obvezu njegi i inzistira, da zivi kod svoj sestre (vec 3 godine) i hoce sklopiti ugovor o dozivotnim uzdrzavanju s njom. Koje su moje prava, kako izbjec da me teta izsjeli jednog dana iz "mog" stana (meni je to jedini dom, sve rezije placam ja). Napomenem da mi majka pod utjecajem tete vec niz godina. Svaki pokusaj razgovora je neuspjesan. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovakve životne problematike pojedinaca pokazuju kako se donose zakoni koji ne vode računa o građanima i njihovim problemima kao da onaj tko donosi /predlaže zakone nema saznanja/predodžbi kako se takvi zakoni reflektiraju na pojedinca ili društvo......

zakoni se donose sa motom "brigo moja pređi na drugoga" pa se donosu zakoni tipa da brigu za roditelje imaju djeca...pa brigu za alimentaciju se prebaci čak na baku i djeda itd....

Da ne bi bilo kakave zabune i sam sam za to da djeca trebaju brinuti za roditelje koliko mogu....ali umjesto da država uskaće ,sve više se sve prebacuje na pojedince...pa imamo slućajeve da roditelju dovoljno da ostane samo 1000 kn a sve ostalo može na alimentaciju.....pa slučajeve gdje dijete koje živi sa oba roditelja ne mora ići na fakultet bez dozvole roditelja....kod rastavljenih roditelja ,roditelj koji plaća alimentaciju silom plaća do 26 god. pa čak i ako ga dijete uopće ne poštuje kao roditelja...itd...

u ovoj temi je specifično da je zakonodavac smislio način kako roditelj može sam raspolagati sa svojom nekretninom kako god hoče...da dijetetu ne ostavi ništa...i to bi bilo sve ok....da taj isti zakonodavac nije zakonski obvezao dijete da se brine o roditelju ako to bude potrebno.......prevedno,ako roditelj nema ništa dijete je dužno se brinuti o njemu,a ako ima, roditelj svoju imovinu može ostaviti kome hoče....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

U medu vremenu nesto se mjenjalo. Sad se majka vratila u svoj stan (de vacto teta se nju rjesila), znaci sada na meni je briga i njega, doktori, ducane, bolnice, nosenje stenge dole, stenge gore (!!!). Na pitanje da li sklopila neki darovni ugovor ili o uzdrzavanju, samo spusca glavu. Kako sluzbeno mogu saznati jel postoi neki? Drugo, teta nije vratila bankovnu i raspalaze njezinom (dovolnom) mirovinom (ima punomoc), a na meni su sada troskove njezinog zivota (hrana, lijekove, ostalo) i znacajno povecane troskove rezija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 1 mjesec kasnije...

Vlastovnica s ZK je za sada cista, nema tereta, nema zabilezbi.

"Stan stecen u braku i otkupljen u braku, ali ugovor o kupni je samo na jednog supruznika, koji nije bio nositel stanarskog prava (otac). Sad taj isti (majka) usporava bracnu stecevinu."

J.B.na prvom sastanku upucuje ostale nasljednike, znaci mene, da pokrenem parnicu, iako postoju sve originalne dokumente (cinjenice) kako stan stecen. I jos moja izjava da sam dala novac za taj otkup.

Kako uvjeriti J.B. da izda rjesenje, a da strana koja nece priznaci bracnu stecevinu ide u parnicki postupak ? Je li tako suvlasnisnistvo moze se tretirati kao vanknjizno vlasnistvo ? I jos dodatno treba napomenuti, da pokojni zajedno za djecom (menom) bili u posjedu (uzivanju) tog stana 25 god., a vlasnik tamo niti zivio niti platio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači, majka je 1/1 vlasnik, nakon očeve smrti nije njegova polovica prešla na Vas jer je dvojbeno radi li se o bračnoj stečevini? Zašto ne biste Vi pokrenuli parnicu? Po mom mišljenju, bez sudske presude, gruntovnica ne može vršiti takve značajne preinake u vlasničkom listu, pretvarati samovlasništvo u suvlasništvo, dijeliti suvlasničke dijelove, niti javni bilježnik može utvrđivati je li nešto bračna stečevina ili nije, to može samo sud. A onaj koji osporava stanje kakvo jest, mora u parničnom postupku dokazati svoju poziciju, ne onaj koji je zadovoljan statusom quo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Moze li se izdati dijelomicno rjesenje o nesledivanju po tockama koje nisu sporne? Iza oca ostao jos komad zemliji , gdje su opet 4 suvlasnika. Svi cekaju da se upisem u ZK i da napokon 30 godina moze se taj komad razdijeliti.

Kod parnickog postupka "radi utvrđenja bračne stečevine" uzima se cijena cijelog spornog diela (znaci 50% stana) ili samo taj dio za koj bih se morala izborilti (25% stana) ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija