Jump to content

Ovrha nad nekretninom koja je bracna stecevina


petrad

Preporučene objave

Suprug je digao stambeni kredit u CHF , nakon nekoliko godina izgubio je posao i nije ga mogao placati, on je jedini nosioc kredita , bez suduznika ili jamaca .

Banka je provela ovrhu nad njegovim primanjima , ovrsili su i prodali stan koji je kupio tim  stambenim kreditom i nedavno su proveli ovrhu nad zemljistem koje je na njegovo ime . Zivimo zajedno u stanu koji smo kupili prije 30 godina , ja sam sluzbeni vlasnik ali posto smo u braku vodi se kao bracna stecevina . Zanima me da li banka moze provest ovrhu nad tim stanom koji nam je jedina nekretnina u cijelosti ili mogu provesti ovrhu samo nad 1/2 stana koja mu pripada kao bracna stecevina . Sto se dogada ako banka ovrsi 1/2 stana , da li ja kao 1/2 vlasnik mogu biti delozirana iz stana ? 

Hvala 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko je preostalo dugovanje? Da li se taj dug još uvijek naplaćuje ovrhom preko plaće? I u zemljišnim knjigama, tko je upisan kao vlasnik, baš Vi ili oboje u 1/2 suvlasništva?

U praksi se provodi ovrha na nekretninama koje su u suvlasništvu. Ako se takva nekretnina uspije prodati na dražbi, tada kupac raspolaže s tim kupljenim dijelom. Međutim, Vas nitko ne može deložirati, jer taj Vaš suvlasnički dio nema veze sa ovršnim postupkom tj. nije bio predmet ovrhe.

uređeno: od Borbena7
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po zadnjim izmjenama Ovršnog zakona uvedena je zaštita jedine nekretnine ovršenika, kao i dodatni posebni uvjeti koji su potrebni da bi se mogla provoditi ovrha na nekretnini (glavnica veća od 20.000,00 kn, pravična ravnoteža Itd), ali ovo se na Vaš postupak ne može primjeniti, jer se ove odredbe odnose na pravne poslove sklopljene nakon stupanja na snagu ovih zakonskih izmjena.

Međutim, u prilog Vam ide činjenica da se suprugu redovno provodi ovrha na plaći/mirovini po ovoj tražbini i stanje u zemljišnim knjigama. Naime, da bi se odobrila promjena predmeta ovrhe, moraju dokazati da se ne mogu namiriti preko mirovine (potpuni izostanak uplata) i obavezno uz ovršni prijedlog moraju dostaviti dokaz o pravu vlasništva (vlasnički list). Kako ste Vi upisani kao vlasnica 1/1, sud im ne može dozvoliti ovrhu na toj nekretnini dok ovrhovoditelj nema dokaz da je Vaš suprug suvlasnik. To što je pretpostavka da je ta nekretnina bračna stečevina, sudu nije dovoljno za izdavanja rješenje o ovrsi. Ovrhovoditelj mora u zasebnom postupku dokazati da je u pitanju bračna stečevina, bez toga nema ovrhe na Vašoj nekretnini.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija