Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Zaak

geod. projekt

Preporučene objave

Geodeta ne moze napraviti geod. projekt za gradj. dozvolu bez suglasnosti susjeda nakon sto mu je situacijski nacrt stvarnog stanja ispao 30 % veci od onog prikazanog u katastru i zk-a.? Je li to uvjet Katastra za potvrdivanje projekta ili nesto drugo ? Cestica ima identicne medje u Katastru i u situacijskom nacrtu, ali povrsina su razlicite. Sto moram uciniti , hitno mi treba geodetski projekt ?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 13 sati , Zaak je napisao:

Cestica ima identicne medje u Katastru i u situacijskom nacrtu, ali povrsina su razlicite

Zanimljivo, znaći da je netko nešto pogrešno izračunao. ili prije ili sad. Provjeriti izračun pa ako je prije, vidjeti sa katastrom treba li kakav elaborat za promjenu prije postupka za izdavanje građ. dozvole. No prema svemu navedenomu, suglasnost za geod. projekt ne bi trebala biti potrebna jer to nije postupak uređenja međa nego je geodetski projekt sastavni dio Glavnog projekta i ukoliko će nositelji prava na susjednim česticama imati kakovu primjedbu, moći će je staviti u postupku izlaganja spisa na uvid prije izdavanja građ.dozvole a na koji bi trebali biti pozvani.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 1 sat, Spitfire je napisao:

vidjeti sa katastrom treba li kakav elaborat za promjenu

u katastru su dozvoljena odstupanja, odnosno povećanje do 20 %. (ukoliko nije vršena izmjera, odnosno komasacija, onda se svodi na 5%) 

sve preko 20% posto dovodi do zadiranja u stvarno pravo uživanja te je u tom slučaju potrebna suglasnost susjeda da bi takav projekt bio potvrđen od strane katastra. 

Ukoliko Vam susjed neće potpisati, dolazi se do nezogdne situacije pa vidite sa katastrom i geodetom na koji način bi riješili problem, probajte pronaći svrsishodno rješenje. (možda da smanji vašu parcelu u naravi ili sl...) 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Je, postoje dozvoljena odstupanja, što zbog dozvoljenih pogrešaka pri mjerenju, što zbog drugačijih mjerila.

No ovdje je zanimljivo ono što sam citirao, akosu međe identične u katastru i situacionom planu, znaći i da su koordinate međnih točaka identične i tu nema dozvoljenog odstupanja, samo po meni pogrešnog izračuna površine. I tu nema ni koristi u posjedu korusnika niti štete po susjeda.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Da zaista, meni je svejedno koja je se kvadratura koristi, ona manja iz katastra ili ova veca iz sadasnjeg stvarnog stanja, bilo bi mi drago da se uzme kvadratura iz katastra ako to ne zahtjeva uplitanje susjeda u ovoj fazi... ali moze li geodeta napraviti situacijski nacrt koji odstupa u mjerama iz katastra ? tj. mogu li mu ja reci gdje da skracuje medju na moj racun da bi se dobila manj kvadratura ? I hoce li takav geod. projekt od katastra biti potvrdjen ?

Da bih se pripremilo za razgovor o mogucnostima u takvoj situaciji u mojoj opcini, zovem drugu opcinu i u razgovoru voditeljicom mi je receno da je svaka promjena u katastru dobrodosla evidentirati i treba je azurirati, ali  geodetski projekt bez prilozenih suglasnosti ne moze se potvrditi, cak  ako odstupanja i nema.

To mi je losa vijest. I to mi je geodeta trebao reci kad je poceo snimati stvarno stanje u svrhu zahtjeva za gradjevinsku dozvolu, jer nema sanse da dobijem suglasnost od susjeda koji mi je usao u teren i s kojim se iz tog razloga vodi vlasnicka tuzba. Sto se tice prigovora susjeda na gradj. dozvolu, to je druga prica. Vlasnicka tuzba bi mi u pravilu trebala ocistiti situaciju na cestici kako bi Upravni postupak za gradj. dozvolu imao cistije stanje, a ne obrnuto.

Zna li netko ima li nesto novo u izglasanim Izmjenama i dopunama  Zakona o drzavnoj izmjeri...koji jos nije usvojen.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, Zaak je napisao:

tj. mogu li mu ja reci gdje da skracuje medju na moj racun da bi se dobila manj kvadratura ? I hoce li takav geod. projekt od katastra biti potvrdjen ?

 

, Spitfire je napisao:

akosu međe identične u katastru i situacionom planu, znaći i da su koordinate međnih točaka identične i tu nema dozvoljenog odstupanja, samo po meni pogrešnog izračuna površine.

Što se tiče izračuna mislim da je stvar više tehničke prirode (i grešaka od prije) te na Vašem mjestu bih se savjetovao sa geodetom i katastrom. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×