Jump to content

geod. projekt


Zaak

Preporučene objave

Geodeta ne moze napraviti geod. projekt za gradj. dozvolu bez suglasnosti susjeda nakon sto mu je situacijski nacrt stvarnog stanja ispao 30 % veci od onog prikazanog u katastru i zk-a.? Je li to uvjet Katastra za potvrdivanje projekta ili nesto drugo ? Cestica ima identicne medje u Katastru i u situacijskom nacrtu, ali povrsina su razlicite. Sto moram uciniti , hitno mi treba geodetski projekt ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 13 sati , Zaak je napisao:

Cestica ima identicne medje u Katastru i u situacijskom nacrtu, ali povrsina su razlicite

Zanimljivo, znaći da je netko nešto pogrešno izračunao. ili prije ili sad. Provjeriti izračun pa ako je prije, vidjeti sa katastrom treba li kakav elaborat za promjenu prije postupka za izdavanje građ. dozvole. No prema svemu navedenomu, suglasnost za geod. projekt ne bi trebala biti potrebna jer to nije postupak uređenja međa nego je geodetski projekt sastavni dio Glavnog projekta i ukoliko će nositelji prava na susjednim česticama imati kakovu primjedbu, moći će je staviti u postupku izlaganja spisa na uvid prije izdavanja građ.dozvole a na koji bi trebali biti pozvani.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, Spitfire je napisao:

vidjeti sa katastrom treba li kakav elaborat za promjenu

u katastru su dozvoljena odstupanja, odnosno povećanje do 20 %. (ukoliko nije vršena izmjera, odnosno komasacija, onda se svodi na 5%) 

sve preko 20% posto dovodi do zadiranja u stvarno pravo uživanja te je u tom slučaju potrebna suglasnost susjeda da bi takav projekt bio potvrđen od strane katastra. 

Ukoliko Vam susjed neće potpisati, dolazi se do nezogdne situacije pa vidite sa katastrom i geodetom na koji način bi riješili problem, probajte pronaći svrsishodno rješenje. (možda da smanji vašu parcelu u naravi ili sl...) 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Je, postoje dozvoljena odstupanja, što zbog dozvoljenih pogrešaka pri mjerenju, što zbog drugačijih mjerila.

No ovdje je zanimljivo ono što sam citirao, akosu međe identične u katastru i situacionom planu, znaći i da su koordinate međnih točaka identične i tu nema dozvoljenog odstupanja, samo po meni pogrešnog izračuna površine. I tu nema ni koristi u posjedu korusnika niti štete po susjeda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da zaista, meni je svejedno koja je se kvadratura koristi, ona manja iz katastra ili ova veca iz sadasnjeg stvarnog stanja, bilo bi mi drago da se uzme kvadratura iz katastra ako to ne zahtjeva uplitanje susjeda u ovoj fazi... ali moze li geodeta napraviti situacijski nacrt koji odstupa u mjerama iz katastra ? tj. mogu li mu ja reci gdje da skracuje medju na moj racun da bi se dobila manj kvadratura ? I hoce li takav geod. projekt od katastra biti potvrdjen ?

Da bih se pripremilo za razgovor o mogucnostima u takvoj situaciji u mojoj opcini, zovem drugu opcinu i u razgovoru voditeljicom mi je receno da je svaka promjena u katastru dobrodosla evidentirati i treba je azurirati, ali  geodetski projekt bez prilozenih suglasnosti ne moze se potvrditi, cak  ako odstupanja i nema.

To mi je losa vijest. I to mi je geodeta trebao reci kad je poceo snimati stvarno stanje u svrhu zahtjeva za gradjevinsku dozvolu, jer nema sanse da dobijem suglasnost od susjeda koji mi je usao u teren i s kojim se iz tog razloga vodi vlasnicka tuzba. Sto se tice prigovora susjeda na gradj. dozvolu, to je druga prica. Vlasnicka tuzba bi mi u pravilu trebala ocistiti situaciju na cestici kako bi Upravni postupak za gradj. dozvolu imao cistije stanje, a ne obrnuto.

Zna li netko ima li nesto novo u izglasanim Izmjenama i dopunama  Zakona o drzavnoj izmjeri...koji jos nije usvojen.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Zaak je napisao:

tj. mogu li mu ja reci gdje da skracuje medju na moj racun da bi se dobila manj kvadratura ? I hoce li takav geod. projekt od katastra biti potvrdjen ?

 

, Spitfire je napisao:

akosu međe identične u katastru i situacionom planu, znaći i da su koordinate međnih točaka identične i tu nema dozvoljenog odstupanja, samo po meni pogrešnog izračuna površine.

Što se tiče izračuna mislim da je stvar više tehničke prirode (i grešaka od prije) te na Vašem mjestu bih se savjetovao sa geodetom i katastrom. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija