Jump to content

Otkazni rok


Gizmo1902

Preporučene objave

Poštovani korisnici foruma,

molim bih Vas pravnike odgovor na pitanje vezan za otkazni rok.

Danas sam u firmi rekao da neću potpisati novi ugovor (ugovor o radu na određeno vrijeme - ugovor se produžuje svaka 3. mjeseca). Isto tako sam i rekao da ne želim odraditi otkazni rok koji je bio označen na ugovor 30 dana.

Isto tako u ugovoru nisu bili određene novčane kazne u slučaju nepoštivanja otkazno roka. 

Potpisao sam danas odluku od prestanku radnog odnosa te su u toj odluci naznačili da "otkazni rok od 30 dana nije odrađen".

 

Moje pitanje glasi, da li moj uskoro bivši poslodavac ima pravo tražiti novčanu naknadu tj. tužiti me na temelju ove odluke koju sam potpisao?

Po mojoj nekoj logici nema, zato jer u odluci nisu napisali da sam odbio odraditi otkazni rok nego da otkazni rok nije odrađen.

 

Unaprijed zahvaljujem na odgovorima

Lijepi pozdrav.

uređeno: od Gizmo1902
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako ste dali otkaz, tako ste trebali odraditi otkazni rok prema ugovoru o radu tj. tih 30. dana. Te ako ne bi dolazili na posao u tom otkaznom roku, poslodavac bi Vam trebao dati izvanredni otkaza ugovor o radu zbog grube povrede radnog odnosa, a potom Vas i odjaviti sa obveznih osiguranja. Nakon toga, poslodavac bi imao pravo zahtijevati naknadu štete, a koja mu je nastala zbog Vašeg nedolaska na radno mjesto u otkaznom roku. Ovaj postupak traje, a pogotovo kako u ugovoru o radu nema klauzule kojom je određen taj iznos naknade štete, tako da na poslodavcu ostaje teret dokazivanja točne štete koju je pretrpio.

Mišljenja sam da Vam je poslodavac izašao u susret i da je ovako potpisanom odlukom o prestanku radnog odnosa zapravo pristao na sporazumni raskid, u kojemu prema Vašem zahtjevu radni odnos prestaje sa datumom kada istječe ugovor o radu koji ste imali na određeno vrijeme. A ova napomena da otkazni rok od 30 dana nije odrađen, više služi da Vi ne bi imali nekakva potraživanja prema njemu, nego li njemu može služiti u sudskom postupku za naknadu štete.

 

uređeno: od Borbena7
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidim da ste se privatno dopisivali, pa pretpostavljam kako Borbena7 ima više konkretnih informacija, ali ja se ipak nadovezujem zbog ev. drugih forumaša koji će ovdje tražiti odgovore na slične probleme, jer odgovor baš i ne odgovara ovako postavljenom problemu i javno danim informacijama.

Naime, kod isteka ugovora o radu - najavili ste poslodavcu da nećete produživati isti, ali ćete raditi do zadnjeg dana istoga - nema otkaznog roka. Ugovor je istekao, novi se nije potpisao i to je to. Također, poslodavac u odjavi na mirovinskom kao razlog mora navesti "istek ugovora", a ne "otkaz radnika". Također, u ovom se slučaju ne potpisuju nikakve odluke o prestanku radnog odnosa.

Ukoliko raskidate ugovor s datumom prije njegovog isteka, tada otkazni Ukoliko rok morate odraditi, osim ako ga se suprotna strana ne odrekne. Ako se poslodavac složio da ne morate odraditi otkazni rok, formulacija "otkazni rok od 30 dana nije odrađen", ne mora ništa značiti, ali meni se osobno ne sviđa jer ne govori o volji poslodavca, samo daje informaciju.

uređeno: od Potočnica
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, Potočnica je napisao:

Vidim da ste se privatno dopisivali, pa pretpostavljam kako Borbena7 ima više konkretnih informacija, ali ja se ipak nadovezujem zbog ev. drugih forumaša koji će ovdje tražiti odgovore na slične probleme, jer odgovor baš i ne odgovara ovako postavljenom problemu i javno danim informacijama.

Poštovana Potočnice, molila bih Vas da prije ovake uporabe moga imena, bar si date malo truda i provjerite konkretne informacije. Naime, osim što nije korektno Vaše postupanje, uz to ni Vaš odgovor ne odgovara stvarnom stanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,
Ne razumijem vašu reakciju, niti sam vas prozvala, niti sam rekla da ste u krivu, a u prvoj rečenici sam napisala kako vjerojatno imate više konkretnih informacija.
Skrećem pažnju kako je Gizmo u svom upitu naveo "Danas sam u firmi rekao da neću potpisati novi ugovor", što nije otkaz i nema otkaznog roka. Kasnije, niti on niti vi ne navodite da se (možda) radi o nečem drugom (vjerujte, "kako ste dali otkaz" čitatelj neupućen u radno pravo može shvatiti kako je nepotpisivanje novog ugovora jednako davanju otkaza) , a bez te informacije neki novi korisnik bi mogao biti doveden u zabludu na svoju štetu. Nisam smatrala da se moram raspitati za detalje (bespotrebno širiti konverzaciju, a odgovor možda neću dobiti) kad se mogu nadovezati odgovorom koji će objediniti obje solucije, a to sam i učinila.
Ovdje smo, nadam se, svi dobronamjerni, i u tom vas duhu pozivam da u buduće imate na umu kako forum čitaju i drugi, pa ako raspolažete s informacijama koje na upit bacaju drugo svjetlo - podijelite ih s nama u svom odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija