Jump to content

Vlasništvo stana, javna dražba


Loop

Preporučene objave

Poštovani,

 

Brat je prije cca 20 godina kupio stan u ZG. Uredno platio porez, režije stižu na njegovo ime no sve ove godine nije se mogao upisati kao vlasnik. Uzeo je odvjetnika no i s odvjetnicima se slučaj oteže već 10 godina. Preko treće strane saznali smo da je bivša vlasnica dužna Dinersu te da na stan postoji zabilježba. Druge informacije nismo mogli dobiti. Brat je išao i u banku gdje su mu rekli da su slučaj dali na odvjetničko društvo no nisu htjeli reći na koje. Prije godinu dana odvjetnica je javila bratu da je zabilježba maknuta i trebala je pokrenuti proces upisa vlasništva. Danas je nazvala brata i rekla mu da su nad stanom bile provedene već dvije javne dražbe i da sad banka mora po zakonu zaustaviti dražbe jer stan nije prodan prilikom provođenja ove dvije dražbe???

Uglavnom nije mu znala odgovoriti od kud sad ta spoznaja o dražbama kad je rekla da je zabilježba maknuta. Brat je zvao i bivšu vlasnicu koja mu je rekla da čeka zastaru ( valjda duga). 

Da ne dužim, u potrazi smo za novim odvjetnikom pa su poželjne i preporuke ( može i u inbox) te u međuvremenu molim eventualni savjet što mu je činiti u ovom slučaju kako nebi osao bez stana.

Unaprijed zahvaljujem,

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo u zemljišnim knjigama pogledajte što točno stoji u zabilježbi. Ovaj podatak bi Vas trebao odvesti do poslovnog broja spisa pod kojim sud vodi postupak ovrhe na nekretnini. Zatim od sud tražite uvid u taj spis, kao osoba koja ima pravni interes, odnosno kao vlasnik stana. Ako treba, tražite od osobe (sudac ili savjetnik) koja Vam vodi postupak da Vam se omogući uvid u spis. Jedino na ovaj način ćete doći do točnih informacija i uvida u stvarno stanje, a što Vam je nužno da bi znali što dalje poduzimati.

O zastari, ova bivša vlasnica može samo sanjati. Naime, nakon neuspjelih dražbi postupak ovrhe na nekretnini se obustavlja. Ali bez obzira na ovakvo stanje, tj. ako se nekretnina ne proda na dražbama, ovrhovoditelj može predložiti da se u njegovu korist zasnuje založno pravo na nekretnini radi osiguranja tražbine radi čije je naplate ovrha i određena. Prednosni red za naplatu takvoga založnog prava ovrhovoditelja računa se od dana stjecanja prava na namirenje. Uz to, obustava ovrhe ne sprječava pokretanje novoga ovršnoga postupka radi naplate iste tražbine na istoj nekretnini. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija