Jump to content
Nik0

Stjecanje GO tokom otkaznog roka

Preporučene objave

Pozdrav.

Zaposleni sam od 26.3.2018. na određeno do 30.9.2018.

Planiram dati otkaz prije isteka ugovora, pa imam par pitanja vezanih uz godišnji odmor.

Znam da me svakako čeka otkazni rok od 2 tjedna, pa recimo da dam otkaz 14.9., otkazni rok bi mi trajao do 28.9.. Po tome bi prošlo mojih 6 mjeseci neprekinutog radnog staža, pa me zanima ukoliko u tome slučaju sam stekao pravo na puni GO i mogu li potražiti isplatu GO, illi imam pravo samo na razmjerni dio GO?

 

Također, postoji li možda mogućnost da se godišnji odmor iskoristi prije stjecanja, npr. da iskoristim GO cijeli 9. mjesec(puni GO,4 tjedna), ali pravo na puni GO dobivam tek 26.9.(znači u istom mjesecu u kojem bi stekao pravo na puni GO).

Hvala.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 6 minuta, Potočnica je napisao:

1. Samo razmjerni

2. Ako poslodavac dozvoli.

Hvala na odgovoru.

 

Još jedna stvar me zanima. Prema ZOR-u, Članak 78:

(2) Iznimno od članka 77. ovoga Zakona, radnik kojem prestaje radni odnos, za tu kalendarsku godinu ostvaruje pravo na razmjeran dio godišnjeg odmora.

(3) Poslodavac koji je radniku iz stavka 2. ovoga članka, prije prestanka radnog odnosa omogućio korištenje godišnjeg odmora u trajanju dužem od onog koji bi mu pripadao, nema pravo od radnika tražiti vraćanje naknade plaće isplaćene za korištenje godišnjeg odmora.

Ukoliko dobro razumijem, ako mi poslodavac odobri više dana GO nego što bi mi pripalo(razmjeran dio), poslodavac nema pravo tražiti povrat plaće, tj. trebao bi mi isplatiti kao da je sve "normalno"?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Jedna stvar samo: ugovor na određeno vrijeme može se prije isteka otkazati samo ako je ta mogućnost ugovorena. Ono što iz konteksta Vašeg upita vidim jest da Vi planirate pustiti ugovor da istekne bez namjere da ga produžavate, o čemu pravovremeno namjeravate izvijestiti poslodavca, što je u redu. U dogovoru s poslodavcem možete iskoristiti GO za vrijeme trajanja otkaznog roka.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala Potočnica.

Prije 6 minuta, Ruby_Danderfluff je napisao:

Jedna stvar samo: ugovor na određeno vrijeme može se prije isteka otkazati samo ako je ta mogućnost ugovorena. Ono što iz konteksta Vašeg upita vidim jest da Vi planirate pustiti ugovor da istekne bez namjere da ga produžavate, o čemu pravovremeno namjeravate izvijestiti poslodavca, što je u redu. U dogovoru s poslodavcem možete iskoristiti GO za vrijeme trajanja otkaznog roka.

Stoji u ugovoru da se može otkazati ugovor, ili s moje strane, ili od poslodavca, i to redovnim ili izvanrednim otkazom. Po meni je to čak malo i "blesavo", da to mora stajati u ugovoru, no vjerovatno neki ugovori ne mogu biti otkazani radi prirode posla, pa malo i razumijem.

 

Ja bi najrađe da ugovor istekne, bez da ja dam otkaz, ali ugovor traje do 30.9., no ja putujem 25. ili 26.9. pa nisam u mogućnosti raditi do kraja. Uzeo bi ja GO pod kraj, ali mi opet ostaju dokumenti u tvrtki i stvari koje moram razdužiti. Budem probao naći nekakav zajednički dogovor sa poslodavcem, pa da mi dokumente pošalje poštom, a stvari da razdužim prije GO.

Hvala Ruby :)

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


 • Similar Content

  • objavio Globus21
   Hitno! Molim vas preporuku dobrog odvjetnika za radno pravo u Osijeku,tocnije zabranu rada i otkaz ugovora o radu na neodredjeno! Hvala
  • objavio Mirkec1980
   Radio sam 16 godina u jednom d.o.o. kada ga je preuzelo veliko d.d., dobio sam poslovno uvjetovani otkaz uz obrazloženje da se ukida moje radno mjesto i neće biti posla za mene, da će se poslovi tog d.o.o.-a preraspodijeliti na službe njihova d.d..  Dali su mi ponudu ili poslovno uvjetovani otkaz uz otpremninu i 4 plaće za otkazni rok ili poslovno uvjetovani otkaz uz premještaj U d.d. NA DRUGE POSLOVE ako se odreknem za 2/3 otpremnine i otkaznog roka, pređem na 25% manju plaću, te da moram imati prekid radnog staža od 15 dana, kako nebih nakon zaposlenja u njihovom d.d. mogao potraživati ništa od d.o.o. Iz egzistencijalnih razloga sam  to drugo prihvatio, potpisao Aneks kojim mi se smanjuje otpremnina(antidatiran na 2 mjeseca prije otkaza) i izjavu da se odričem otkaznog roka i time i 4 plaće. Dobio sam isplaćenu znatno manju otpremninu i prijavio se na burzu zbog zdravstvenog. Prekid je trajao 12 dana tj. 9 radnih dana. Nakon prelaska u d.d. mi je rečeno da trebam samo privremeno pomoći oko bivšeg poslodavca, d.o.o. dok se njihove službe i direktor “ne snađu” iako sam dobio Ugovor o radu za druge poslove unutar d.d. To “privremeno” je postalo trajno tako da sad već 4 godine obavljam poslove za bivšeg poslodavca, dobivam konstantno radne zadatke, potpisujem fakture, zapisnike, sudjelujem u svim procesima jer me direktor d.o.o.-a u kojem sam dobio otkaz uključuje u sve, bez obzira na to što mi je druga osoba prva nadređena. Nisam dobio nikakav Ugovor niti dao suglasnost da me poslodavac može ustupiti njegovom povezanom poduzeću, niti d.d. ima takav ugovor sa d.o.o. za mene.Mislim da poslodavac time krši zakon i ne želi mi dati Ugovor o ustupanju jer mi je tamo dao otkaz kao višku.Nedavno sam saznao i to da je moj premještaj trebao biti u skladu sa kolektivnim ugovorom d.d. jer je bilo 100% vlasnik d.o.o. kada sam dobio otkaz, da se trebao savjetovati sa radničkim vijećem i sindikatom koji postoji i da bih da je to poslodavac napravio imao sada veću otpremninu i kontinuitet radnog staža, socijalnu klauzulu itd. Osjećam se iskorišteno i prevareno jer sam dobio otkaz kao višak i sad radim vrlo slične poslove za bivšeg poslodavca za 25% manju plaću te sam izgubio puno veća prava (otpremnina i otkazni rok) koja sam imao u d.o.o. te su mi vjerovatno svi rokovi za zaštitu prava istekli. Mogu li ga tužiti za razliku plaće i otpremnine ako mi da otkaz? Rok za potraživanja je 5 godina, što sa radim? d.d. kojem radim je veliko i bojim se da nemam šanse protiv njih. D.o.o. U kojem sam dobio otkaz i dalje pozitivno posluje kao i prije samo nema niti jednog zaposlenog jer sve odrađuju služve istog vlasnika tj. d.d. Molim za savjet.
  • objavio pioneer
   Poštovani, molim Vas za pomoć.

   Djelatniku je uručena odluka o otkazu 17.09.2018. s trajanjem otkaznom roka od 2 mjeseca i 2 tjedna.
   Po tome zaključni dan, te datum odjave 01.12.2018.

   Međutim, djelatnik je koristio bolovanje u 3 navrata:
   17.09.2018. - 21.09.2018.
   01.10.2018. - 05.10.2018.
   22.10.2018. - 26.10.2018.

   Kada se sada smatra datum odjave?
  • objavio MalaMaljinica
   Poštovani,
    
   imam upit te molim za savjete. Radim za jednu firmu preko agencije za zapošljavanje nešto više od godinu dana (ugovori na određeno). Postoji mogućnost da mi firma da ugovor tako da radim direktno preko njih, ne više za agenciju. Do sada su u praksi imali sljedeće: davali bi ljudima ugovor na probni rad (iako svi rade preko godinu dana z anjih preko agencije) te bi iskomunicirali kako, s obzirom da se radi o drugoj firmi, prvih 6 mjeseci nemamo pravo na godišnji (osim proporcionalnog dijela) te bi "stari" godišnji isplatili. Zanima me da li je s pravne strane u redu dati ugovor na probni rok s obzirom da radim tamo više od godinu dana, te da li je istina da nemam pravo na novi GO jer (pravno gledano) počinjem raditi u "novoj" firmi?
   Zahvaljujem svima unaprijed.
  • objavio Mike026
   Poštovanje,
   Zanima me da li postoji mogućnost da se bivši poslodavac žali ako je izgubio na općinskom i žuoanijskom sudu?
   Lp
 • Online korisnici×