Jump to content

Odbijen zahtjev za isplatom osiguranja


Andrija Katalenić

Preporučene objave

Trgovačko društvo ima osigurana sva vozila kod istog osiguravatelja. Na parkiralištu je došlo do međusobnog sudara tih vozila i jedno od njih je oštećeno pa je podnesen odštetni zahtjev u osiguranje.

 

Osiguranje odbija zahtjev s obrazloženjem da se radi o zajedničkom vlasniku koji prema čl. 23. st. 2 Zakona o obveznim osiguranjima u prometu nema pravo na naknadu. Dakle, po tom članku i stavku svaki vlasnik, suvlasnik, odnosno zajednički vlasnik te svaki drugi korisnik kojim je prouzročena šteta nema pravo na naknadu. Poslan im je prigovor u kojem se navodi da odštetni zahtjev nije poslan u svojstvu osoba iz čl. 23. st. 2. nego u svojstvu oštećenika koji je osiguran, ali i taj su prigovor odbili s uputom da se javimo Pravobranitelju u osiguranju.

 

Ima li osnove da osiguranje namiri štetu ili to odbijaju osnovano?

 

Hvala. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Da, komplicirana situacija, jer police AO se sklapaju i slijede vozača, ako se radi o fizičkim osobama (osoba, ako ima štetu, umanjuje joj se bonus itd.), a u ovom slučaju se radi o pravnoj osobi koja ima više polica AO za svako vozilo. Po mom mišljenju, odbijanje je opravdano, jer je osiguranik sam sebi nanio štetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija