Jump to content

Pravo služnosti plodouživanja


inessa7

Preporučene objave

Poštovani!
Dobila sam darovnim ugovorom nekretninu od oca, na koju se upisalo pravo služnosti plodouživanja u korist majke. Htjela sam dići kredit i staviti hipoteku na kuću, no naišla sam na problem jer je majka teret na kući, odnosno njezino pravo uživanja i banka ne da takav kredit. Postoji li mogućnost brisanja plodouživanja, i nakon što se stavi hipoteka, da se majka vrati kao plodouživatelj? Također me zanima može li netko nakon njezine smrti naslijediti pravo uživanja? 
Je li možda bolja opcija da sastavimo ugovor o doživotnom uzdržavanju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 4 sati , inessa7 je napisao:

Postoji li mogućnost brisanja plodouživanja,

Da, pisanom izjavom o odreknuću ovlaštenika služnosti, u ovom slučaju vaše majke.

Predložak Izjave imate ovdje te se nakon ovjere potpisa na istoj izjavi onoga tko se odriće služnosti predaje ZK odjelu na provedbu.

prije 4 sati , inessa7 je napisao:

Također me zanima može li netko nakon njezine smrti naslijediti pravo uživanja? 

Pravo osobne služnosti prestaje smrću ovlaštenika služnosti te nije nasljedivo, osim u slučaju ako je pravo služnosti izričito osnovano i za ovlaštenikove nasljednike.

prije 4 sati , inessa7 je napisao:

Je li možda bolja opcija da sastavimo ugovor o doživotnom uzdržavanju?

Ne vidim smisla za ovo jer ako bi ga sastavljali sa majkom, ona nije vlasnik nekretnine da bi je vi uzdržavali a ona na osnovu toga dala u vlasništvo svu ili dio svoje imovine.

Takovi ugovori su dvostranoobvezni u kojem se netko obvezuje uzdržavati osobu do smrti a druga se strana daje davatelju uzdržavanja svu ili dio svoje imovine. Dakle takovim ugovorom (a pošto ste vi vlasnik nekretnine) bi eventualno mogla majka vas uzdržavati a da vi njoj ostavljate nekretninu, što opet ptema vašem upitu nema smisla u ovom slučaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trenutno ne vidim razlog zašto to ne bi ste mogli učiniti, no morate pripaziti na to da takav ugovor mora biti dvostrani prvni posao u kojem vi kao vlasnik ne možete samo ovlstiti osobu da se služi povlasnom nekretninom, nego mora u istom ugovoru biti i jasno izražena volja ovlaštanika služnosti da pristaje na osnivanje toga prava. Inaće će prijedlog za uknjižbu prava služnosti uz ugovor koji toga nema biti odbijen (Odluka Županijskog suda u Zagrebu, br. Gž-8237/09-2 od 20. travnja 2010.).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Ako je tema još aktualna, imala bih i ja nekoliko pitanja...

Osnivam svoj OPG i htjela bih sa svojim roditeljima potpisati ugovore o plodouživanju. Problem je što majka na svoj svojoj zemlji ima upisanu hipoteku (od strane države), pa me zanima mogu li ja svejedno potpisati takav ugovor s njom i provesti ga u zemljišnim knjigama?

U neformalnim oblicima to očito prolazi, jer je prije nekoliko godina potpisala takvu "neformalnu" verziju ugovora s trećom osobom radi poljoprivrednih poticaja koje bi ta osoba ubirala na tom maminom komadu zemlje, samo što ne mogu doći do informacije je li to bilo prije službene zabilježbe o hipoteci nad tom zemljom...

Pa eto, zanima me bi li taj pravni posao bio valjan ukoliko bih s njom potpisala takav ugovor o plodouživanju i koje bih pravne posljedice ja snosila kao korisnik te zemlje u odnosu na tu upisanu hipoteku?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija