Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

avatarka

Sumnjiv tijek događaja, molim mišljenje!

Preporučene objave

Pozdrav!

 

U kratkim crtama: umrla je baka koja je imala stan, kuću i zemlju. Do slučajnog odlaska na groblje nisam bila ni obaviještena da je umrla, ali sam kasnije vidjela da sam stavljena u osmrtnicu kao ožalošćena. Nasljednika su 3, moja tetka, stric i ja kao direktan nasljednik zajedno sa njih dvoje budući da sam kćer od njihovog pokojnog brata. Stigao je poziv od bilježnika, jedina sam se odazvala. Prihvatila sam svoju trećinu i čekala. Tek nakon godine dana javila se tetka koja je također prihvatila svoj dio. Do strica se nije moglo doći. Zvala sam svaki mjesec. Taj stan koji se navodno dijeli, a u kojem stric živi, navodno je zapušten a i računi su neplaćeni. Tražila sam od javnog bilježnika da krene na idući korak kada se do nekoga ne može doći- poziv u narodne novine, zatim se pojavi predstavnik sa suda koji prihvaća u njegovo ime njegov dio, tako da se stvar makne sa mrtve točke. Trebalo mi je pola godine zvanja i dolaženja da uopće prihvate uputiti poziv u nn. Pokušavali su me odgovoriti na sve moguće načine.

Danas su me zvali da mi jave da je stric došao, nakon 2 godine! zajedno sa tetkom (koja je već bila prihvatila svoju trećinu kao i ja), te tvrde da postoji oporuka i da očekujem u deveti mjesec poziv na čitanje.

Da li je to moguće? Zar sud ne mora oporuku odmah proslijediti javnom biljenžniku ukoliko je stvar u postupku? Kako to da se u dvije godine za to nije znalo?

Molim mišljenje iskusnijih i unaprijed zahvaljujem

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 2 sati , avatarka je napisao:

Zar sud ne mora oporuku odmah proslijediti javnom biljenžniku ukoliko je stvar u postupku? Kako to da se u dvije godine za to nije znalo?

Iz opisa proizilazi da oporuka nije evidentirana u Hrvatskom upisniku oporuka, niti je bilo gdje posebno pohranjena, međutim takva činjenica ne šteti njezinoj valjanosti(čl.68 st.5 ZN)

 

prije 2 sati , avatarka je napisao:

Da li je to moguće?

Moguće,čak što više da se oporuka pojavi nakon pravomočnosti rješenja o nasljeđivanju u kojem slučaju oporučni nasljednik svoja prava na temelju oporuke može ishoditi isključivo kroz parnicu(čl.235 ZN)

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×