Jump to content
GoogleGuy

Prestanak odgovornosti u udruzi???

Preporučene objave

Pozdrav,

konkretno pitanje i primjer: kada odgovorna osoba u Udruzi, u ovom konkretnom slucaju dopredsjednik (osoba ovlastena za zastupanje) podnese ostavku, kada prestaju njene odgovornosti, bilo prema udruzi, prema zakonu, prema drzavnim tijelima?

Da li momentom kada se ostavka podnese i dostavi Udruzi napismeno, ili kad Udruga obavi sjednicu i razrijesi ga na taj zahtjev...?

Jos konkretnije pitanje: Sto udrugu sprijecava da uopce NE ODRZI sjednicu i da osoba koja je podnije ostavku i dalje bude upisana u registar udruga kao osoba na nekoj funkciji?

Nadam se da nisam puno zakomplicirao, pitanja su zaista konkretna :)

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Upisom promjene u registar udruga, po mom mišljenju. Sve o promjeni  podataka u registru udruga stoji u čl. 27. Zakona o udrugama. Ako skupština udruge odbija održati sjednicu, tada se treba vidjeti što piše u statutu. Ako nema ništa o tome u statutu, onda se ide na mirenje odnosno pred općinski sud.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Statut jedne udruge nicime ne precizira tko je "odgovorna osoba". Ima raznih clanaka koji se ticu raznih odgovornosti, no nigdje tocno tko je odgovorna osoba pred zakonom.

Postoje 2 osobe ovlastene za zastupanje udruge: predsjednik i dopredsjednik

Tko je odgovorna osoba, u slucaju npr. nekog sudskog procesa, bilo kakve materijalne i sl. odgovornosti?

Hvala!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Kazneni zakon kaže da je odgovorna osoba u pravnoj osobi fizička osoba koja vodi poslove pravne osobe ili joj je izričito ili stvarno povjereno obavljanje poslova iz djelokruga pravne osobe. Po mom mišljenju, tu je širi krug odgovornosti, svi koji su u ime udruge činili kaznena djela, a za koje se može dokazati da su ovlašteni za zastupanje udruge i da su i stvarno obavljali poslove, bit će odgovorni za kaznena djela.

Zakon o parničnom postupku kaže da pravna osoba može biti stranka u postupku, a zastupana je po svom zakonskom zastupniku. Ovlašteni za zastupanje udruge su, dakle, u konkretnom slučaju, i predsjednik i dopredsjednik. Ovdje nije stvar u odgovornoj osobi, već tko može udrugu zastupati u sudskom postupku.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×