Jump to content

Zakon o privremenom uzdržavanju i - "ovršna isprava"


aleeen

Preporučene objave

Dobra večer ljudi,

 molim Vas za pojašnjenje par pojmova, pošto me buni:

6) »ovršna isprava« je ovršna sudska odluka i sudska nagodba te izvršno rješenje doneseno u upravnom postupku

7) »pokretanje ovršnog postupka« predstavlja podnošenje prijedloga za ovrhu nadležnom sudu ili dostavu zahtjeva za plaćanje prema ovršnoj ispravi Financijskoj agenciji sukladno propisima kojima se uređuju postupci ovrhe ili obraćanje središnjem tijelu nadležnom za postupanje sukladno međunarodnim konvencijama te uredbama Europske unije

--

(1) Pravo na privremeno uzdržavanje ima dijete ako roditelj koji ne stanuje s djetetom ne ispunjava svoju obvezu uzdržavanja na temelju ovršne isprave, u cijelosti ili djelomično, i ako se učini vjerojatnim da baka i djed po tom roditelju ne pridonose djetetovu uzdržavanju najmanje u visini koja je ovim Zakonom određena kao iznos privremenog uzdržavanja.

--

Iz drugih izvora/s raznih internet stranica: Kao »ovršna isprava« na temelju koje se provodi obveza uzdržavanja smatra se ovršna sudska odluka i sudska nagodba te izvršno rješenje doneseno u upravnom postupku.

--

Da rezimiramo, samo POTVRĐENI/ODOBRENI od strane nadležnog suda plan o zajedničkog roditeljskoj skrbi je 'važeća' ovršna isprava, je li tako (to mi ima logike)?

Nadalje, što se još ovdje sve smatra ovršnom ispravom, osim gore navedenog? Postoji li kakva druga isprava/dokument koju može sastaviti nadležni CZSS i dostaviti nadležnom sudu te da se to "pretvori" u važeću ovršnu ispravu?

Plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi (napisan i potpisan od strane oba roditelja, ali NIJE odnešen na sud niti potvrđen te je prošlo više od šest mjeseci (od njegova sastavljanja, ali i datuma kada je trebao biti odnešen na sud radi potvrde) - dakle, došlo je do isteka plana (te drugih velikih promjena) i potrebno je čitavi postupak u CZSS-u pokrenuti ponovno) - to nije važeća ovršna isprava, je li tako?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Dakle, ako je A strana podigla tužbu protiv strane B zbog neplaćanja 'uzdržavanja djeteta/alimentacije' (ali to se u ovom trenutku ni ne može tako nazvati, jer, kako je gore napisano ne postoji nikakva odluka suda/rješenje, znači stoga niti ovršna isprava), takva tužba će biti 100% odbačena od strane suda? je li tako?

na koji način je onda uopće sud mogao podignuti takvu tužbu, ne bi li je on trebao u samom početku odbaciti kao nevažeću/neosnovanu nakon 'razmatranja'?

 zahvaljujem!

uređeno: od aleeen
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne podiže tužbu sud, nego tužitelj, svatko može tužiti za što god hoće, samo je pitanje je li tužba osnovana ili nije. Po mom mišljenju, u ovom predmetu bi trebalo tužbu odbaciti kao preuranjenu (ako obveza na uzdržavanje još nije utvrđena niti glede osnove, niti glede visine), ako je zaista tako kako pišete. 

Što se tiče postupanja suda, on može tražiti od tužitelja da dopuni tužbu, može sazvati ročište da raspravi nedostatak te odluke sa strankama, to je na sudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

što se tiče ovoga napisanog u zagradama - plan je napisan i potpisan od strane oba roditelja, međutim, unutar šest mjeseci (koliko on vrijedi, ako dobro razumijem) nije odnešen na sud da ga sud potvrdi/ovjeri, znači sve je ostalo na samo tom planu, odnosno visiti u zraku, može li se sud ikako povezati na to i proglasiti u korist tužbe? (karikiram: 'nema veze šta ga sud nije potvrdio, dobio ga je czss, stoga ga smatramo važećim'?)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 59 minuta, aleeen je napisao:

... plan je napisan i potpisan od strane oba roditelja, međutim, unutar šest mjeseci (koliko on vrijedi, ako dobro razumijem) nije odnešen na sud da ga sud potvrdi/ovjeri....

Ako sud plan nije provjerio i odobrio, onda isti nije niti stekao svojstvo ovršne isprave, dakle ne vidim osnov za podnošenje tužbe temeljem istog, no, kako Vam je to napisala i poštovana Ruby, sud ne podnosi tužbu (pokreće postupak), nego tužitelj, a sud, temeljem podnesene tužbe, utvrđuje bitne činjenice u postupku i donosi svoju odluku.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija