Jump to content

Nerealiziran darovni ugovor, htjenje novoga?


LeeLily

Preporučene objave

Poštovani, imam pitanje. Imam sporazum u kojem su pobrojani svi primatelji darova (svatko po stan u stambenoj kući) i darovni ugovor nekretnine (prijenos oca na kćer) koji nije realiziran, odnosno kćer se nije uknjižila kao vlasnica, samo kao korisnica nekretnine je navedena. U gruntovnici još stoji da je otac vlasnik nekretnine, svi ostali su se uknjižili osim te kćeri i predali su sporazum. Htjeli bismo napraviti novi darovni ugovor kojim se prenosi sa oca (djeda) na unuku, kako bi se unuka uknjižila. Da li je to moguće, s obzirom da je djed još uvijek vlasnik nekretnine, a ne planira se aktivirati prvi darovni ugovor? Ili bi se morao poništiti prvi, pa napraviti novi?
Hvala i oprostite na dugačkom postu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , LeeLily je napisao:

Htjeli bismo napraviti novi darovni ugovor kojim se prenosi sa oca (djeda) na unuku, kako bi se unuka uknjižila. Da li je to moguće,

 Vi izravno možete bez svog upisa darovnim ugovorom prenijeti vlasništvo na kčerku(unuku),s tim što će nova stjecateljica nekretnine pri upisu svog prava uz svoj ugovor morati priložiti i ugovor koji ste vi sklopili sa sad već umrlim ocem(vidi odredbe čl.41 st 1 Zakona o zemljišnim knjigama).

IMG_20180810_204032_346.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čovjek je ziv, još uvijek vlasnik čestice, barem se tako vodi u katastru. Zato i pitam moze li se napraviti novi darovni ugovor s obzirom da je on još u fiktivnom posjedu čestice. Znam da se moze napraviti kasniji prijenos, ali manja je gnjavaža jednostavno napraviti novi darovni sa drugim daroprimcem nego provoditi jedan pa kreirati drugi darovni ugovor.
Moje pitanje jest bilo. da li ugovor koji nije realiziran a darovatelj je još ziv se moze ignorirati s obzirom da ga nitko ne želi aktivirat, odnosno sprovesti. S obzirom na spomenuti sporazum iz kojeg idu darovni ugovori od kojih jedan nije aktiviran niti bismo ga htjeli aktivirati jer želimo drugog daroprimca :D

uređeno: od LeeLily
dopuna
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 46 minuta, LeeLily je napisao:

Čovjek je ziv, još uvijek vlasnik čestice,

U odnosu na odgovor koji vam je dat,citirana činjenica je nebitna.

 

Prije 48 minuta, LeeLily je napisao:

ali manja je gnjavaža jednostavno napraviti novi darovni sa drugim daroprimcem nego provoditi jedan pa kreirati drugi darovni ugovor.

Očito niste shvatili,neče se provoditi jedan pa drugi.

Sklopite darovni ugovor Vi sa kćerkom,i kad kćerka bude zahtijevala zemljišno knjižni upis nek priloži oba ugovora,tako da će se upis provesti izravno na nju,nevidim što vam tu nije jasno.

Prije 54 minuta, LeeLily je napisao:

Moje pitanje jest bilo. da li ugovor koji nije realiziran a darovatelj je još ziv se moze ignorirati s obzirom da ga nitko ne želi aktivirat, odnosno sprovesti

Da vam upit nebude ignoriran,odgovor je pozitivan,jer što bi netko treći vodio brigu da li je ugovor proveden u z.k.,kad ni same ugovorne stranke nebrinu oko toga,no i dalje tvrdim da je ispravniji put kako je to več ranije opisano.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija