Jump to content

Otvaranje rodendaonice


Optimisticna99

Preporučene objave

Postovani, imam nekoliko pitanja u vezi otvaranja obrta u obliku rodendaonice pa se nadam da cu ovdje dobiti odgovore koje nisam uspjela pronaci na internetu.

1. Planiramo otvoriti iskljucivo rodendaonicu (bez opcije igraonice). Na ovom forumu sam naisla na teme kako su upravo te igraonice problematicne za otvaranje. Znaci zanima me postoje li gdje propisani uvjeti za otvaranje rodendaonice, pod koju to djelatnost spada, sve rodendaonice koje znam nude usluge posluzivanja hrane i pica, po nekoj logici to se onda smije iako sam na vise mjesta procitala da bi u tom slucaju trebalo otvoriti usluzni obrt. 

2. Moze li sjediste tog obrta biti u nasoj obiteljskoj kuci u kojoj se rodendani nebi odvijali? Priredivali bismo ih u gradskom prostoru koji bi po potrebi unajmljivali. Znaci nebi se radilo o mjesecnom najmu vec npr o dvije subote u mjesecu koje bismo platili prema javno objavljenom cjeniku, za sto bi imali potpisan ugovor.

3. Nezaposlena sam i trudna. Trebam roditi za manje od mjesec dana i nakon toga god dana primati porodiljnu naknadu preko zavoda kao nezaposlena osoba. E sad, ako ja otvorim obrt sad gubim li onda pravo na tu porodiljnu naknadu, tj hocu li onda sama sebi morati isplacivati taj iznos ili te troskove snosi hzzo? Pitam navedeno jer naravno da mi se ne isplati otvarati obrt onda sad ako cu zbog toga izgubiti mjesecno po 2300 kn porodiljne naknade, a jos cu si morati i uplacivati doprinose za tih prvih nekoliko mjeseci tijekom kojih necu moci raditi jer ce bebica biti premala da ju ostavim na cuvanje, a niti obrt nece biti dovoljno poznat da bi mjesecno imali prihode koji bi premasili porodiljnu naknadu. 

4. Ako se odlucimo obrt otvoriti na supruga koji je zaposlen, mozemo li tako izbjeci placanje doprinosa - mirovinsko, zdravstveno i to sve? Ili bi se tad morali placati duplo doprinosi za njega? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Djelatnost"rođendaonica" nije definirana u NKD.

Za rad s djecom postoji samo:

   a) način: DADILJA- 88.91-DJELATNOSTI DNEVNE SKRBI O DJECI, a uvjeti su: Zakon o dadiljama(NN 37/13 i Pravilnik o uvjetima prostora, opremljenosti prostora odgovarajućom opremom i ostalim uvjetima za obavljanje djelatnosti dadilje (NN 74/13), uvjeti nisu jednostavni i a to se nikome ne otvara.

b) način: Rad s djecom predškolske dobi može raditi i obrtnik, ali tada mora dobiti rješenje ureda nadležnog za poslove odgoja (po Zakonu o predškolskom odgoju(NN 10/97, 107/07, 94/13), uvjeti isto nisu jednostavni pa se malo tko odlučuje za to

c) treći način "nelegalni" kako radi većina tzv. rođendaonica: registriraju j.d.o.o. ili obrt za djelatnost 93.29-Ostale zabavne i rekreacijske djelatnosti i rade na vlastitu odgovornost(dok se nešto ne desi ili dok ne dođe inspekcija)

   

 

 

 
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija