Jump to content

Kleveta - rok za podnošenje privatne tužbe - HITNO


Totalna Parezija

Preporučene objave

Nadam se da netko pouzdano zna sljedeće:

prema čl. 61. ZKP-a rok za podnošenje privatne tužbe za kaznena djela protiv časti i ugleda je "tri mjeseca". E sad, kako se to računa? Da li to znači 90 dana ili se u obzir uzimaju cijeli mjeseci?

 

Kleveta je počinjena 16.5., 90 dana je 14.8., a nadam se da je rok 16.8.?

 

Hvala, hitno je! 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala.

Iz ovoga proizlazi da rok traje do 16.8., ali volio bih da mi to netko baš potvrdi, da ne ispadne da sam pogrešno interpretirao odredbu.

Zbunjuje me ono "a ako se zbrajaju dani, kao mjesec se računa trideset dana". Kad se zbrajaju dani? To ovdje očito nije slučaj (kod klevete), piše u čl. 61. samo "u roku od tri mjeseca od dana...".

 

 

Znači, ako je kleveta počinjena i za nju je tužitelj saznao dana 16.5., koji je po Vama rok za podnošenje privatne tužbe?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala. Da ne otvaram novu temu, pitat ću tu - ionako se radi o istom predmetu. Poznat mi je identitet počinitelja klevete (ime i prezime i grad u kojem živi), ali nemam niti jedan drugi podatak (adresa, OIB...)

Postoji li neki legalni put da saznam osobne podatke počinitelja, kako bi tužba bia potpuna? Možda se MUP-u može podnijeti takav zahtjev...?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete pokušati dobiti podatak od policije (i smatram da bi vam ga trebali osigurati), ali isto tako možete zatražiti i od suda u samoj privatnoj tužbi (navedete podatke koje imate, a za ostale napišete da su nepoznati privatnom tužitelju).

No, prije toga, zašto se ne poslužiti "čudima modernog doba", provjerite ima li ta osoba Face profil, možda je tamo podijelila neke podatke. Ili otiđite na tražilicu za telefonski broj (tportalov imenik), samo odaberite pretragu prema imenu, upišite podatke koje imate, pa će vam se izbaciti neki rezultati, što bi vam moglo pomoći odnosno barem suziti potragu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, danas je sto puta lakše pronaći takav podatak nego prije dvadesetak godina, ili možda čak desetak godina. :-) 

Ali trebao bi postojati neki institucionalizirani način - redovni put - za pribavljanje takvog podatka. Čudim se sebi kako nešto toliko bazično već ne znam, a odgovor se krije vjerojatno upravo u činjenici da sam svaki put kad mi je sličan podatak trebao do njega uspijevao doći metodama koje ste naveli.

(privatnu tužbu sam već podnio, kako bi bila unutar roka - nisam od suda zatražio da sam pribavi te podatke jer nisam znao postoji li za to pravna osnova,  ali sam se obvezao da ću ih naknadno dostaviti u podnesku kojim dopunjujem tužbu)

Probat ću preko MUP-a. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...
  • 1 mjesec kasnije...

Opet vas izvještavam o predmetu tj. o tome kako stvari (ne) teku: 27.8. policijskoj upravi sam podnio zahtjev za dostavu podataka. Točno 27.9. (dakle, posljednjeg dana tridesetodnevnog roka) u poštanskom sandučiću sam našao dopis PU-a koji nije poslan poštom, već je očito da ga je netko osobno dostavio i ubacio u sandučić - možda se radi o pukoj koincidenciji, a možda je netko i namjerno čekao posljednji dan roka. (?)

Predmetni dopis PU (anonimizirani) ovdje vam dostavljam kao prilog/fotografiju. Ukratko, u odgovoru na moj zahtjev piše da je uvidom u zahtjev vidljivo da je zahtjevu priložena privatna tužba "iz koje nije razvidno da je zaprimljena na Općinskom sudu u Rijeci", te da zahtjev nadopunim dostavljanjem dokaza da je tužba zaprimljena. Da pojasnim - zahtjevu sam priložio fotokopiju privatne tužbe iz koje stvarno nije vidljivo da je na sudu zaprimljena jer tužbu nisam osobno odnio na sud, već sam je predao preporučenom poštom. Smatram da je ovakvo "tjeranje maka na konac" nepotrebno - ako sam se potrudio napisati tužbu na nekoliko stranica (ne radi se o nekakvoj brljotini već o kvalitetnom tekstu) onda sam je vjerojatno i predao sudu. Uostalom, ne mogu imati dokaz da je predana ako sam je poslao poštom - povratnicu imam, ali to ne dokazuje da sam poslao upravo to, a ne nešto deseto.

Ne budi lijen - istog dana, dakle 27.9., otišao sam na sud, u kaznenu pisarnicu, i tamo izvršio uvid u spis. Nisu mi dali da fotokopiram spis, ali dali su mi da ga fotografiram. Na fotografiji se točno vidi moja tužba i pečat suda na kojem točno piše kad je podnesak zaprimljen. Istog dana, 27.9., policijskoj upravi sam predao novi podnesak, kao dopunu starog, uz fotografiju na sudu pečatirane/zaprimljene tužbe.

Danas je 27.10., prošlo je, dakle, mjesec dana od dopune zahtjeva, odnosno dva mjeseca od prvog zahtjeva, a još nisam ništa dobio. 

Čovjek izgubi volju da se uopće bavi bilo čime - nije to državna tajna, to je podatak koji pola Hrvatske može dobiti poluilegalno (dovoljno je da poznaju nekoga u MUP-u tko ima pristup tim podacima), to mogu vjerojatno i sam, ali ovo je stvarno primjer presporog rada državne uprave. Što uopće mogu - podnijeti tužbu upravnom sudu? Tuženik će, nažalost, biti MUP, a ne neke konkretne sosobe koje ne rade svoj posao. OK, dobit ću na kraju od MUP-a podatak, makar preko upravnog suda, ali trebalo bi istražiti što se to unutar MUP-a (ne) događa pa da je to tako sporo. Unutarnja kontrola? 

Sad samo čekam da mi napišu "Poštovani, fotografija tužbe nije dostatna, trebate imati presliku tužbe". Editirao moderator

20180928_003259 (1).jpg

uređeno: od Spitfire
Neprimjeren tekst
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija