Jump to content
Ema Bruno

Bruto placa

Preporučene objave

Radim u jednoj udruzi. Imam ugovor na neodređeno vrijeme i ugovorenu bruto placu - fiksnu, za 40 radnih sati tjedno. Međutim, iznos place na ugovoru nije isti onoj na platnoj listi. Da li je to uredu? 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Propisani put je da se prvo obratite poslodavcu sa zahtjevom za zaštitu prava (ZZP), u kojem tražite ostvarenje plaće sukladno ugovoru odnosno pojašnjenje manje isplate, nakon čega, ukoliko poslodavac odbija zahtjev, treba ići na sud (iako, za novčano potraživanje možete i odmah na sud bez podnošenja ZZP-a, ali to ne bi sugerirao, jer biste time navukli bijes poslodavca na sebe).

Pripazite samo na rok od 15 dana, kako za ZZP (rok se računa od dana saznanja manje isplate), tako i za sudsku zaštitu (rok se računa od dana dostave poslodavčeva odgovora na ZZP odnosno nakon isteka 15 dana od dana podnošenja ZZP-a).

No, kako Sivko sugerira, prvo bi bilo dobro da se porazgovara s poslodavcem, da se vidi u čemu je problem i otkud razlika u plaći.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poslodavac je ujedno i predsjednik te udruge. Javlja se na natječaje za osobne asistente osobama sa invaliditetom koje raspiše ministarstvo, zaposli radnice, povuče novce iz ministarstva, a višak novca (koji naravno nije višak, jer je oduzet nama radnicama) ide u njegov džep. Lijepu si on svotu mjesečno ubere, a ni oral ni kopal.

Tako vara i nas i državu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Udruge sukladno Zakonu o udrugama, također podliježu inspekcijskom nadzoru, bilo ureda za udruge, bilo Ministarstva financija ili Ministarstva rada u svojstvu poslodavca. Sredstva dobivena iz proračuna ili fondova EU udruge su dužne potrošiti namjenski i pravdati ih, u protivnom odgovorne osobe čine i kazneno djelo subvencijske prijevare. Sve to bi tog predsjednika udruge također bilo dobro upozoriti u zahtjevu za zaštitu prava iz radnog odnosa, čisto kao poticaj da počne zakonito trošiti sredstva.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Molim pomoc! Dobila sam posao kod novog poslodavca i htjela sam u miru raskinuti ugovor sa sadašnjim poslodavcem, što je nemoguce. Naime sad mi on prijeti, vrijeđa, da kud ja idem, te da ću sutra vidjeti što će mi prirediti.       Ja sam mislila napisati pismeni izvanredni otkaz, jer u tom slučaju ne moram raditi otkazni rok. Da li je najbolje to osobno dati poslodavcu ili poslati poštom? Pošto sam izgubila povjerenje u njega, kako da budem sigurna da će dobiti i poštivati moj otkaz? Moze li se to uvjeriti kod biljeznika ili na neki drugi nacin da budem sigurna. Molim savjet.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Itekako bi mogao zezati glede otkaza, npr. nedavno je jednoj djelatnici dao izvanredni otkaz, uz napomenu da mu mora odraditi otkazni rok od 15 dana, što po zakonu ne mora, ali ona valjda nezna, pa ga odrađuje. Ja neznam što mi je pametnije učiniti glede toga, jer 7.09. počinjem raditi kod novog poslodavca.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Gledajte, on vas zadržati na poslu, kojeg vi više nemate namjeru raditi, ne može. Međutim, može vam zakomplicirati buduće zaposlenje, time što niste poštivala propisanu proceduru otkazivanja radnog odnosa, na način da će pred sudom osporavati vaš izvanredni otkaz (to se u praksi iznimno radi), te bi teoretski mogao tražiti i naknadu štete (iako bi štetu morao i dokazati).

Svakako da je prva sugestija da se dogovorite, ali ako to nije moguće, onda ćete ili riskirati s izv otkazom (za kojeg, po meni, nemate validan razlog, barem ne iz ovoga što ste napisala), pa se nadati da neće biti sudskog epiloga cijele priče ili ćete dati redovan otkaz uz poštivanje otkaznog roka. Odluka je samo vaša.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Znači 20 dana, što je za 8 mjeseci rada u 2018. 8/12 punog GO-a ili vam 13 dana. Kako ste već iskoristila 10 dana, ostaju 3 dana neiskorištenog, za koje imate pravo potraživati naknadu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zaboravila sam napomenuti u svezi godišnjeg, da mi je poslodavac rekao da novi godišnji kreće od 1.07.2018. tako da sam prvi dio iskoristila, a da drugi dio moram iskoristiti do 30.06.2019. To je u biti trogodišnji program geronto-domaćica i tako sam svaku godinu dobivala godišnji. Da li mi je svejedno po tome ostalo 3 dana neiskorištenog?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Go odmor vezan je uz kalendarsku godinu, ne kako se nekome dopadne pa samoinicijativno odredi.

Prema vašim podacima, za 2018. ste ostvarila pravo na 13 dana razmjernog GO-a.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ja sam imao takvu situaciju sa bruto plaćom i to u općini (neću sada tu javno imenovati koja) da smo radili na javnim radovima (koje plaća država) dakle ne samo ja, već jedno 100 ljudi je potpisalo ugovore na određeno (6 mjeseci) uz bruto plaću 3550 kn, svi smo dobili minimalnu plaću svaki mjesec, na platnoj listi je bila bruto plaća 3000 i nešto sitno kuna (da odgovara minimalcu), kad sam pitao halo a gdje je ovih 500 kn što fali na brutu, svi su govorili "šuti i uzmi što si dobio inače nećeš dobiti posao kad opet bude iduće godine", i kao ono "ma sve općine to rade tako"... 
Uz to sam plaćao porez i prirez svaki mjesec iako kao 100% invalid imam veću neoporezivu osnovicu te po zakonu nisam trebao platiti ništa poreza i prireza... Još su me kao invalida slali kopati kanale, zidanje grobnica, nosanja vreća od 50kg i teške fizičke poslove, tek zadnju godinu kada sam radio prije 4 godine (tu kada su nas "prevarili" za bruto) sam dobio lagan posao (ali lagan na način da sam po cijeli dan boravio na i do 43 stupnja, te sam 2 mjeseca pred kraj ugovora otišao na bolovanje zbog toga što su mi se pojavile lezije na mozgu i na kraju ispada da je multipla skleroza)...
 

Uređeno od MarkoDelija

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×