Jump to content

klima uređaj


jado

Preporučene objave

 Susjed je postavio klima uređaj vanjsku jedinicu bez mog dopuštenja i znanja  na ulicu kuću preko puta moje,ulica  širine 2,5 m koja je u posjedu nase obitelji vise od sto godina, upozorio sam a prije da ne stavlja klimu ja i moja supruga,tu vecer kad je postavio klimu rekao sam mu da je skine jer da cu ja to rijesiti na drugi nacin.Pitanje dali ja mogu u roku od 30 dana od postavljanja klime koji je zakonski rok za samo pomoc pri ometanju posjeda njemu skinuti klimu i dali koga da obavjestim o tome. Molio bi iskusne da me savjetuju.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, bilo bi lijepo da je pitanje malo jasnije postavljeno. Ovako se može shvatiti i daje postavio na ulicu koja je u posjedu korisnikove obitelji više od sto godina.

Kao što je Drot potražio pojašnjenje, čija je kuća na koju je postavljena klima, što susjed ima s njom, radi li se o nekom suvlasništvu, te bez obzira na posjed tko je upisani vlasnik iste?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da malo pojasnim, kuća na koju je postavio klimu je u njegovu vlasnistvu ali ulica je u mom vlasnistvu i klima ispuhuje prema mojim vratima dakako na  konzolama ona ulazi u moj posjed  za  cca 45 cm i veličinu same klime tj vanjske jedinice. obzirom da smo mi na jadranu ljeti sjedimo vani tako da smeta puhanje a i stalno breujanje,u budučnosti djeca misle tu otvoriti konobu tako da je i to jedan od razloga za skidanje tj za samo pomoć pri ometanju posjeda. Ulica ima 151 m2 duga 22 m ,sirine 2 - 2,5 m nije svugdje ista sirina i ulica završava sa dvorištem od cca 100 m2.Nema suvlasništva U katastru smo posjednici od osnivanja knjiga, Kuce sa trane imaju pravo služnosti od osnutka knjiga za prolaz pješke i domačim zivotinja po mojoj ulici , čak sam drugom susjedu zabranjivao ljeti prolaz motokultivatorom koji je on postivao. Posjed je miran od osnivanja katastra i zemljisnika i u posjedu nase obitelji 1881 god vrene+mena Venecije.Stanje u zemljišniku se upravo sudskim postupkom rijesava ima vise suvlasnika vičinom davno umrlih.Dakako sata se tice posjeda io metanja posjeda zemljisnik i nije toliko bitan s obzirom da je miran posjed u više generacija i domaci ljudi to postuju za razliku od dosljaka koji su kupili nekretnine kao i ovu na koju je postavljen klima uredjaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima

Čl.27

(1) Tko ima pravo na zaštitu posjeda, smije svoj posjed zaštititi za vrijeme trajanja rokova iz članka 21. stavak 3. ovoga Zakona i silom od onoga tko mu posjed samovlasno oduzme ili ga u posjedovanju uznemirava, ako je to nužno jer bi sudska pomoć stigla prekasno, a opasnost je neposredna, ali samo ako za zaštitu svoga posjeda ne primjeni silu veće jakosti nego li je primjerena okolnostima (dopuštena samopomoć).

(2) Dopuštenom samopomoći smije se umjesto posjednika poslužiti posjednikov pomoćnik u posjedovanju.

(3) Ostvari li posjednik svoje pravo na zaštitu posjeda putem samopomoći kad nisu ispunjene pretpostavke iz stavka 1. ovoga članka, zaštitio je svoj posjed, ali odgovara za štetu koju je pritom nanio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija