Jump to content
antony100

Ugovor o dozivotnom uzdrzavanju fiducija ovrha

Preporučene objave

Trebam savjet za jednu poznanicu

Ima ugovor sa majkom o dozivotnom uzdrzavanju koji je napisan prije 15 god i ovjeren na sudu ali nije stavljen u zemljisne knjige.

Majka poslije nekoliko godina opterecuje tu nekretninu sa nekom pozajmicom i vjerovnik joj upisuje fiduciju na kucu,Fiducijalni vjerovnik umire i sada se njegova majka hoce upisati na nekretninu i provesti ovrhu.

Kako poznanica moze zaustaviti tu situaciju posto ona za nista nije znala,a redovno je ispunjavala odredbe ugovora o dozivotnom uzdrzavanju.Tj sta napraviti da ne izgubi nekretninu od ove prijetnje ovrhe i prodaje iste koja ce se mozda desiti.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Može vratiti pozajmicu umjesto majke. Može raskinuti ugovor o doživotnom uzdržavanju.

Ovdje neće biti klasičnog ovršnog postupka jer fiducijarni vjerovnik ustvari prodaje svoju imovinu, on je upisani vlasnik. Ovo pitanje uređuju čl. 309. - 327. Ovršnog zakona, prodaja mora biti vršena dražbom preko javnog bilježnika. Po mom mišljenju, ako u nekretnini netko živi, prodaja vjerojatno neće biti uspješna, no jedino što Vaša poznanica može jest prigovarati prodaji kao treća osoba i tražiti da je se uputi u parnicu. Postavlja se i pitanje nesavjesnosti te poznanice koja nije zabilježila postojanje ugovora u zemljišnoj knjizi kroz nekoliko godina, niti se protivila fiduciji kad je ona zasnovana, već sad kad dolazi do naplate, sad se ona javlja s ugovorom da bi onemogućila naplatu (tako će to tumačiti fiducijarni vjerovnik, ne ja, pa je ovo upozorenje u tom smislu)

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×