Jump to content

Stečaj nad udrugom


potvrda

Preporučene objave

Pozdrav, 

bio sam predsjednik udruge jedno vrijeme te sam bio odgovoran za potpisivanje zadužnica za projekte (niti jedna nije osobna, već na pravnu osobu). Vidio sam da udruga ne ide u doobrom smjeru i podnio ostavku na mjesto predsjednika te istupio iz članstva. Sada, 2 godine poslije, čujem da se od njih traži povrat sredsatava i za projekte  u vremenskom razdoblju mog mandata te da naravno nemaju novaca da isto vrate. Ono što me zanima, ukoliko ih se blokira i odu u stečaj, mogu li ja imovinski odgovarati budući da sam tada bio odgovorna osoba? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Premješteno u odgovarajući PF.

Ako udruga bude blokirana i ode u stečaj, tada upravljanje preuzima stečajni upravitelj i on odlučuje što će biti. Članovi udruge ne odgovaraju za obveze udruge; osim ako ne budu kao odgovorne osobe osuđene za kazneno djelo kojim je prouzročena šteta, tada odgovaraju. Ako bude kaznenog progona kojim budete obuhvaćeni jer ste, primjerice, sudjelovali u nenamjenskom trošenju novca uplaćenog za projekte, onda možete i kazneno i imovinski odgovarati, da. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ništa, ovo je zasad tek teoretska mogućnost. Stečajnom upravitelju je prvenstveni cilj unovčiti imovinu udruge i okončati stečaj, on neće podnositi kaznene prijave. No to ne znači da to neće to učiniti vjerovnik kojemu nisu vraćena sredstva, da bi sebe opravdao. Ako budete bili pozvani od strane državnog odvjetništva ili policije na davanje iskaza, onda ćete angažirati pravnu pomoć, prije toga je sve ovo samo spekuliranje o najgorem mogućem scenariju koji se ne mora dogoditi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija