Jump to content

Promjena prebivališta djeteta i alimentacija


Cor

Preporučene objave

Nisam našao situaciju u arhivi pa otvaram novu temu.

Daklem, nakon skoro dvije godine natezanja po sudu od travnja ove godine moj sinak i ja napokon imamo privremenu mjeru. Definirana je alimentacija, platio sam zaostatke, plaćam redovito. Raspored vremena viđanja je pola-pola, on se navikao, mama i ja se koliko-toliko uspješno dogovaramo oko iznimaka. Mama i ja trebamo još puuuuno raditi na komunikaciji, ali otompotom.
Ono što me žulja jest činjenica da u PM piše da on stanuje s majkom i zbog toga ja njoj plaćam alimentaciju. Da se razumijemo, za sina nisam škrt, on kod mene ima sve ono što treba - hranu, obleku, igračke, svoj kutak, ..., i jedini realni trošak koji mama i ja trenutno trebamo dijeliti je 700 kn koliko iznosi trošak vrtića. To po meni znači da od mojih 950 kuna koliko plaćam alimentaciju mama 600 kuna uzme za sebe.

Obzirom da živimo u istom gradu u radijusu od 2 kilometra, namjeravam zatražiti od suda da klinac bude prijavljen na mojoj adresi pa da mama malo meni plaća alimentaciju (ja sam njoj do sada platio 21.000+3.800 kuna, s tim da je 21.000 bilo za period prije PM kada je klinac više vremena provodio kod mame.

Znate li nekoga tko je imao sličnu situaciju, da mi udijeli savjet ili napiše kako je prošlo?

Hvala,
C

P.S. Ako mislite napisati "nemaš šanse" molim da to detaljno argumentirate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne da nemate šanse, dapače, samo nismo čuli da je to još netko pokušao prije Vas, već ovo za pola-pola viđanje je značajno poboljšanje u odnosu na praksu od prije pola godine, godinu dana, tako da treba izazvati sudsku praksu na tu temu i vidjeti može li se ili ne može, što sudovi kažu. 

BTW, da Vas potakne u razmišljanju, prosječne potrebe djeteta nisu 950,00 kn mjesečno, one su ustvari 1.900,00 kn mjesečno, što roditelj koji ne živi s djetetom doprinosi novčano, a roditelj koji živi s djetetom doprinosi u odgoju, obrazovanju i skrbi za dijete (čl. 310. ObZ), ono na čemu Vi trebate inzistirati jest uređenje iz čl. 310. st. 3. ObZ-a, odnosno ako roditelji na temelju plana zajedničke skrbi provode podjednako vremena s djetetom i podjednako svakodnevno skrbe o djetetu, novčano uzdržavanje za dijete može se urediti sporazumno u skladu s obiteljskim okolnostima.

Naravno, u Vašem slučaju ne postoji plan zajedničke skrbi i ne možete sporazumno urediti novčano uzdržavanje, ali možda u donošenju konačne odluke suda možete inzistirati da se uzdržavanje uredi drugačije nego što je uobičajeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, bio sam svjestan prakse kada sam ulazio u borbu ali nisam htio odustati. Obožavam svog klinca i kroz svu zavrzlamu zadnje dvije godine uspio sam zadržati super odnos s njim i uživamo kada smo zajedno, a ovo što se tiče alimentacije neka prođe kako prođe.

Hvala na savjetu :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Cor je napisao:

Da, bio sam svjestan prakse kada sam ulazio u borbu ali nisam htio odustati. Obožavam svog klinca i kroz svu zavrzlamu zadnje dvije godine uspio sam zadržati super odnos s njim i uživamo kada smo zajedno, a ovo što se tiče alimentacije neka prođe kako prođe.

Upravo tako, baš kako Vam je sugerirala poštovana Ruby, ili dogovor sa bivšom ili pok4enuti postupak izmjene važeće dijelu plaćanja uzdržavanja prjave prebivališta djeteta...

Sretno i držite se..!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija