Jump to content

Carinski prekršaj


lara20

Preporučene objave

Pozdrav!

Naručivala sam veće količine balona sa inozemnih stranica (ebay,aliexpress..) te preprodavala ovdje kod nas putem interneta. 
Danas je stigao poziv sa carinarnice i za tjedan dana imam saslušanje kod njih zbog anonimne prijave. Znam da sam kriva i ne mislim poricati to, ali zanima me
kakve su kazne i što mogu očekivati na razgovoru? Da li je bolje priznati sve, ili ipak zataškati neke stvari?
Ostvarila sam uplate na račun od toga u iznosu od cca 30 tisuća kuna, ali čista zarada je bila svega 5 tisuća.
Paketi su uvijek bili vrijednosti niže od 160kn tako da za njih  nikada nije bilo potrebno platiti carinu. 
Važna stvar za napomenuti je ta da sam maloljetna i nedostaje mi 3 mj do punoljetnosti te sa mnom mora doći skrbnik. Oca nemam i živim samo sa majkom koja je u invalidskoj
miroviti od 1050kn te je to glavni razlog zbog kojeg sam počela sa ilegalnim radom, da njoj olakšam.

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovisi o kakvim se točno "balonima" radi,to će oni odlučiti.

Dakle,sve ovisi o cariniku koji te bude ispitivao,ako on procjeni da du baloni krivotvoreni(kopije)može zatražiti i daljnje vještačenje da utvrdi što si točno prodavala.Može roba biti i na popisu ukradene robe,sada si im pala na tapetu i ovisi o cariniku što će i kako postupiti.

 

Iz moga iskustva kažem da se koriste jako prljavim trikovima kojima navlače ljude na priznanje(ja sam bio nagranici da me opomenu ili kazne-kaznili su me novčano ali moja je količina bila itekako zanemariva naspram tvoje).

 

Pretpostavljam da ćeš biti kažnjena novčano i da odeš na razgovor sa odvjetnikom ako imaš mogućnosti da te ne izmrcvare kao i što su mene.

Kazne su ti u rasponu od 1000 do 70000 kuna po zakonu o trgovinu koji oni vade kako im pukne.Ako posumnjaju da su prodavala kopije kazne idu još gore.

Ovisi o dobroj volji carini,sreći ali i tvome ponašanju tamo.Ne priznaj im ništa dok ne vidiš za što te točno terete da ti ne natovare stvari koje nisi napravila(tako su meni htjeli).

 

Nije te prijavio nitko anonimno već netkood poreznika,pošta ako si slala pakete u velikom obujmu(posebno pouzećem)ili sam oglasnik preko kojega si oglašavala-jer su tako u dealu sa carinom da ne plate kazne jer su i oni sami u startu u prekršaju.Naime oglasnik bi trebao ukloniti tvoj oglas ako prodaješ na veliko a nemaš registriran dućan na njemu ili nisi prijavljena na OIBu koji ostavljaš kao trgovac,registrirani jel.

 

 

Ako si prodavala otkupninom,drži se otkupnine no ako je sve išlo preko računa oni imaju već izlistak sa banke.

 

Sretno i pazi se još jednom da ti ne uvale nešto što nisi napravila.

 

Javi kako je prošlo.

Lp

 

Nema veze što di maloljetna,radi se o prekršaju tako da na ovaj obujam novca kojega si zavrtila ide vrlo vjerovatno novčana kazna.

Ako bude velika,imaš pravo na žalbu nakon donesenog rješenja ali o tome kasnije.

 

Ili ih probaj šarmirati možda prođeš sa opomenom,svakako navedi okolnosti koje su te dpvele u to tijekom razgovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, lara20 je napisao:

kakve su kazne i što mogu očekivati na razgovoru? Da li je bolje priznati sve, ili ipak zataškati neke stvari?

Koliko godina imaš?

Imaš li kakva druga primanja (legalna), tj. radiš li već negdje?

Pitam jer o tome ovisi kazna (vidi od čl. 63. Prekršajnog zakona).

 

prije 4 sati , Vangelis je napisao:

Nije te prijavio nitko anonimno već netkood poreznika,pošta ako si slala pakete u velikom obujmu(posebno pouzećem)ili sam oglasnik preko kojega si oglašavala

Vjerojatno niti to, nego je jedan od njenih kupaca netko s carine. Vide oglas, naruče, plate i preuzmu robu, pa imaju čisti dokaz o čemu se stvarno radi.

 

prije 4 sati , Vangelis je napisao:

Naime oglasnik bi trebao ukloniti tvoj oglas ako prodaješ na veliko a nemaš registriran dućan na njemu ili nisi prijavljena na OIBu koji ostavljaš kao trgovac,registrirani jel.

Što se tiče ovoga, ako imaš oglas, internet stranicu i sl., odmah sve to obriši i prije nego ideš tamo na razgovor. Ne brišeš radi uklanjanja dokaza (vjeruj, oni su to već sve skinuli kao dokaz), nego jer si mlada i nisi znala da se to ne smije tako raditi (što god da te terete), tako da si prestala čim si saznala da je zabranjeno, odmah sve obrisala i prestala s prodajom. To će ti ići u prilog kod odluke o sankciji. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam 17 godina, 3mj do punoljetnosti..

Radi se o balonima u obliku brojeva i slova, u obliku jednoroga,Minnie,uglavnom likovi iz crtica i sve sto je danasnjim klincima zanimljivo, happy birthday lentice i sl. 50% paketa je bilo pouzecem,50% na tekuci racun od mame. Uz to da ono sto trenutno nisam imala dostupno posto se rasprodalo, narucila sam na adresu kupca (posrednik). Ja od tih novaca nemam nista, ono sto je ostalo viska na racunu skinula sam kako bih imala za pauzu u skoli, odjecu i 250kn dodajem mami svaki mjesec za racune.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija