Jump to content

Pomoć - uzastopna krađa identiteta na društvenim mrežama


Antea Miklić

Preporučene objave

Poštovani, 

zamolila bih vas za savjet vezano uz problem koji prijateljica ima već dvije godine. 

Osoba koja nije hrvatski državljanin i živi u Americi već dvije godine otvara lažne profile na društvenim mrežama eksplicitnog sadržaja koristeći fotografije meni bliske osobe, a na neke profile čak stavlja adresu gdje prijateljica živi. Prijateljica je s tom osobom bila u dužoj vezi.

Problem traje već dvije godine i svako malo otkrivamo lažne profile za koje saznamo kad kradljivac identiteta npr. putem Instagrama počne pratiti kolege s posla moje prijateljice - mogu napomenuti i to da je prijateljica promijenila dva posla, ne objavljuje to na društvenim mrežama - ali on uvijek negdje iskopa gdje radi (radi ovog problema ne koristi Instagram ni facebook). Prije 2 godine se čak prijetio da će fotografije objaviti na stranicama njenog fakulteta. 

Zamolila bih vas pomoć, kome se obratiti i kako ovo zaustaviti. Danas ćemo sve prijaviti policiji, ali s obzirom na to da se radi o stranom državljanu što nam je činiti?

  Osoba je prestala s krađom identiteta na kratko prošle godine kad smo kontaktirali njegovu obitelj i sad je opet počeo. Radi se o dvadesetšestogodišnjaku. 

Puno hvala svima, 

A.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Problem kod ovog slučaja je taj međunarodni element, koji iznimno komplicira proceduru, a nije mi poznata suradnja naših i US nadležnih organa po pitanju ovakvih djela (da je u pitanju neki organizirani kriminal ili nešto slično, ne bi bilo problema, ali ovako, vjerujem da i sama shvaćate da to nije prioritet).

Sve u svemu, neće škoditi prijaviti našoj policiji/DORH-u, a isto tako (i bolja opcija), svaki put kada se otvori novi lažni profil, kontaktirati administratore i tražiti gašenje (možda i oni mogu nešto napraviti u slučaju višestrukih malverzacija, nekom prijavom, jer će vidjeti da to stalno dolazi od strane jedne te iste osobe).

Nažalost, nema nekog instant rješenja. Prijaviti svakako, a možda ako se dotični "kavalir" zaleti u RH, može ga se dovesti na "ugodan" razgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, 

puno hvala na odgovoru. Prijateljica je išla na policiju koja nije htjela primiti prijavu (premda osim profila ima i mail u kojem gospodin iz Amerike najavljuje maltretiranje putem društvenih mreža) - tako da tu ima i novi moment u priči pa će otići ponovo u neku drugu postaju. Policajac joj je rekao da nema smisla prijavljivati jer ionako ništa ne mogu i "kaj da Trumpa zovem" komentar i da ne bi mogao ništa ni da se prijeti smrću. 

Smatram da krađu identiteta svakako treba prijaviti policiji, a i DORHU. Možda se sve može prijaviti i nekoj službi u Americi pa ćemo i to proučiti. 

Još jednom puno hvala na odgovoru. 

Lp,

A.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija