Jump to content
Antea Miklić

Pomoć - uzastopna krađa identiteta na društvenim mrežama

Preporučene objave

Poštovani, 

zamolila bih vas za savjet vezano uz problem koji prijateljica ima već dvije godine. 

Osoba koja nije hrvatski državljanin i živi u Americi već dvije godine otvara lažne profile na društvenim mrežama eksplicitnog sadržaja koristeći fotografije meni bliske osobe, a na neke profile čak stavlja adresu gdje prijateljica živi. Prijateljica je s tom osobom bila u dužoj vezi.

Problem traje već dvije godine i svako malo otkrivamo lažne profile za koje saznamo kad kradljivac identiteta npr. putem Instagrama počne pratiti kolege s posla moje prijateljice - mogu napomenuti i to da je prijateljica promijenila dva posla, ne objavljuje to na društvenim mrežama - ali on uvijek negdje iskopa gdje radi (radi ovog problema ne koristi Instagram ni facebook). Prije 2 godine se čak prijetio da će fotografije objaviti na stranicama njenog fakulteta. 

Zamolila bih vas pomoć, kome se obratiti i kako ovo zaustaviti. Danas ćemo sve prijaviti policiji, ali s obzirom na to da se radi o stranom državljanu što nam je činiti?

  Osoba je prestala s krađom identiteta na kratko prošle godine kad smo kontaktirali njegovu obitelj i sad je opet počeo. Radi se o dvadesetšestogodišnjaku. 

Puno hvala svima, 

A.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Problem kod ovog slučaja je taj međunarodni element, koji iznimno komplicira proceduru, a nije mi poznata suradnja naših i US nadležnih organa po pitanju ovakvih djela (da je u pitanju neki organizirani kriminal ili nešto slično, ne bi bilo problema, ali ovako, vjerujem da i sama shvaćate da to nije prioritet).

Sve u svemu, neće škoditi prijaviti našoj policiji/DORH-u, a isto tako (i bolja opcija), svaki put kada se otvori novi lažni profil, kontaktirati administratore i tražiti gašenje (možda i oni mogu nešto napraviti u slučaju višestrukih malverzacija, nekom prijavom, jer će vidjeti da to stalno dolazi od strane jedne te iste osobe).

Nažalost, nema nekog instant rješenja. Prijaviti svakako, a možda ako se dotični "kavalir" zaleti u RH, može ga se dovesti na "ugodan" razgovor.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani, 

puno hvala na odgovoru. Prijateljica je išla na policiju koja nije htjela primiti prijavu (premda osim profila ima i mail u kojem gospodin iz Amerike najavljuje maltretiranje putem društvenih mreža) - tako da tu ima i novi moment u priči pa će otići ponovo u neku drugu postaju. Policajac joj je rekao da nema smisla prijavljivati jer ionako ništa ne mogu i "kaj da Trumpa zovem" komentar i da ne bi mogao ništa ni da se prijeti smrću. 

Smatram da krađu identiteta svakako treba prijaviti policiji, a i DORHU. Možda se sve može prijaviti i nekoj službi u Americi pa ćemo i to proučiti. 

Još jednom puno hvala na odgovoru. 

Lp,

A.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Druga policijska postaja neće zaprimiti, nego će te poslati u postaju prema mjestu prebivališta.

Napiši na papir sve što smatraš da je kažnjivo, naslovi to kao "kaznena prijava" i pošalji direktno na DO. Oni će sigurno to provjeriti (i naložiti policiji da provjeri), a dobit ćeš i pisani odgovor.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Prijava se može podnijeti direkt i na zapisnik kod DORH-a, naime, svaki tjedan DORH odredi jednog zamjenika koji je zadužen da zaprima prijave, pa možete ići i tim putem.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


 • Similar Content

  • objavio malimaslacak21
   Poštovani,
   interesira me sljedeće:
   Imam u planu pokrenuti dropshipping online posao sa obućom i ostalim modnim dodatcima. Pa me interesiraju sljedeća pitanja kako bi izbjegla otvaranje obrta ili firme u početku dok posao ne krene i ne postane ozbiljniji?
   Ako prodajem neku vrstu robe(kape,tenisice itd) putem interneta najmanji iznos je tipa 200,00kn a najveći 2000,00kn i to isključivo prodajem putem hrvatske pošte i putem pouzeća. Postoji li mogućnost da se susretnem sa kakvom poreznom kontrolom? 
   Da li porezna može pokrenuti istragu ili utvrditi sivu trgovinu ako novac nikad ne položim na račun već ga čuvam kako bi stari rekli "u čarapi"?
   Da li pošta izdaje kakve naloge za  kontrolu osobe koje učestalo šalju robu i primaju uplate fizički od strane poštara putem pouzeća u obliku poštanske uputnice?
   Postoje li neki iznosi u pošti koji se promatraju? Npr 30000-50000 kn da mi dodje kroz mjesec u manjim transakcijama po 200-300kn pa se nakupi?
   Zanima me da li netko posluje na taj način  bez da ima prijavljenu firmu, obrt i slicno i da li mu normalno poštar donosi tako sličan iznos kroz mjesec kuci ili ga on podiže u pošti nakon obavijesti?
   Jos jednom ponavljam radilo bi se o malim iznosima koje poštar kontinuirano donosi svaki radni dan po malo ali se kroz 30 dana nakupi neka ozbiljnija svota.
   Napomena novac nikad i u nikojem slučaju ne bi bio uplaćen na račun. Niti putem HUB1 uplatnice od strane pošte niti osobno da ga položim. Već ga preuzmem fizički kada ga poštar donese ili ga preuzmem u poštanskom uredu.
   Pozdrav svima Vaša nova legalis članica
   Unaprijed hvala
    
    
  • objavio Martina.Martina
   Pozdrav, molila bih za savjet.
   U ožujku 2016-te godine interesirala sam se za mogućnost podizanja kredita u nekoliko banaka. U tom periodu bila sam u poslovnici Erste banke (Jadranski trg, Rijeka). Ne sjećam se detalja, ali mislim da mi je djelatnica banke kod koje sam bila na informativnom razgovoru nudila i uslugu Diners kartice. Postoji mogućnost da sam potpisala obrazac za dobivanjem kartice. Naime, ja nisam podigla kredit u Erste banci i zahtjev sam stornirala. Zahtjev za kredit. U trenutku informiranja u navedenoj banci dala sam adresu u Rijeci, jer sam tamo trebala biti smještena zbog poslovnih obaveza. No, kao što sam gore navela, nisam podignula kredit, nisam promijenila posao, te sam i dalje ostala u radnom odnosu u Zagrebu, sa boravištem u Zagrebu. Nadalje, krajem 2016- godine zaprimam poziv od tvrtke koja se bavi naplatom otvorenih potraživanja da sam dužna novce diners klubu. Ja sam nakon kratke svađe prekinula taj razgovor jer nikad u životu nisam imala diners karticu i smatrala sam da me krivo maltretiraju. Nakon mjesec, dva dana opet zaprimam poziv od iste tvrtke za naplatu, te kroz provjeru mog OIB-a gospođa koja me nazvala tvrdi da imam dug od nekih 13 ili 14 tisuća kuna na Diners kartici. Nakon prvotnog šoka, i raznih kontakata u diners klubu, odlazim u poslovnicu u Prašku, Zagreb gdje i dobivam popis troškova koji su svi nastali u Rijeci i to u vrijeme kada sam ja bila na radnom mjestu u Zagrebu i nije postojala ni najmanja mogućnost da sam troškove ja napravila. U jednom trenutku cijele te situacije netko mi je dao informaciju da je ta kartica stigla na moju adresu i da sam je ja podignula. S obzirom da znam da ja karticu nisam zaprimila, nisam preuzela tražila sam adresu di je kartica dostavljena i rečeno mi je da je to adresa koja je trebala biti adresa mog boravišta u Rijeci. Tada mi je sinulo da je to vjerojatno netko drugi preuzeo, odnosno osoba koja živi na toj adresi, di sam i ja treba živjeti, a radi se kućnoj  prijateljici. Moje sumnje ukazuju na to da je ona  preuzela navedenu karticu i napravila trošak. Kontaktirala sam je i platila je kompletan dug. U tom trenutku nisam se snašla i nisam dobro reagirala i sad bi pokrenula tužbu, a ne znam kamo se okrenuti. Da li privatno nju tužiti ili se uputiti u Diners/erste banku. Molim savjet oko nekog smjera.   Želim napomenuti da sam toj istoj osobi koja je krivotvorila karticu, posudila novce i uz veliku muku vraća mi ih njena mama, uplatom rata na tekući račun. Podignula sam kredit i te sam novce njoj dala. Postoje sms poruke u kojima je ona sa svog broja napisala da je primila te novce, da će ih vratiti, sve detalje vezane uz posuđeni novac. Imam također izvještaj iz banke di se vidi da svaki mjesec primam novac sa tekućeg njene mame u visini iznosa rate.   Da li ima uopće smisla išta raditi po tom pitanju ili jednostavno se prepustiti sudbini! Hvala !
  • objavio VillyVilly
   Lijep pozdrav, 
   moj suprug i ja već par godina imamo problema s facebook stranicom koja nosi njegovo, a koja ga izruguje. Također neki ljudi misle da je to on sam pa pošalju poruku u inbox te stranice, a onda admini stranice u njegovo ime pišu odgovore tim ljudima koji su ih kontaktirali misleći da se obraćaju njemu. Naravno, odgovori budu neprikladni ili neugodni. Javni postovi te stranice su također jako neugodni, pišu neistine i ismijavaju. Prijavljivali smo tu stranicu nekoliko puta samom facebooku no facebook nikada nije reagirao na prijave i stranica postoji već 4 godine. Pokušali smo sve prijaviti na policiju no i to je bilo neuspješno jer sama policija ne zna što bi s takvim prijavama dokle god nema nekih elemenata kaznenog dijela poput prijetnji smrću.
   Stvar se nedavno zakomplicirala kada je naša prijateljica upoznala dečka koji ima zabranu pristupa jednoj osobi zbog uhođenja i maltretiranja. On joj je davao o toj osobi lažne informacije koje je ona prenosila javno na svom facebooku u svrhu uznemiravanja i klevetanja te osobe (jer on sam sukladno zabrani ne smije tu osobu niti kontaktirati, niti je spominjati niti uznemiravati na bilo koji način, pa je koristio našu prijateljicu kao medij preko kojega će to raditi). Ona u svojim postovima ne spominje konkretno ime te osobe ali stavlja njezine slike te ljudima koji se interesiraju o kome je riječ u inbox šalje informacije. Moj suprug ju je kao dugogodišnju prijateljicu odlučio upozoriti da to ne radi jer su informacije koje stavlja lažne te je izmanipulirana od osobe koja je već ranije osuđivanja zbog raznih kaznenih dijela te ima zabranu pristupa osobi koja se spominje. Nažalost, ona upozorenje ne da nije poslušala već ga nije ni saslušala te je na samu rečenicu "želio bih te upozoriti na jednu osobu" zaključila da je riječ o njenom novom prijatelju, oboje nas blokirala i počela pisati javno po svom profilu da je moj suprug izdajnik, manijak, manipulator, luđak... Huškati ljude protiv njega, sherati gore spomenutu grupu, pisati prijetnje tipa "ako mi sada bude dolazio pred vrata ili me kontaktirao neće se dobro provesti" u kontekstu kao da je moj suprug nekakva nenoralna osoba koja ljudima dolazi pred vrata i maltretira ih. Također, njezin prijatelj nam se javio s lažnog profila u kojem se predstavio te rekao da će "uništiti" osobu za koju je dobio zabranu pristupa i sve koji se budu družili s njom. U njezinim objavama ima i elemenata klevete i prijetnji, a mi nismo prve žrtve njezina maltretiranja. 

   Trebali bismo odvjetnika koji ima iskustva s ovakvim slučajevima
   Hvala unaprijed
  • objavio godofthunder
   Pozdrav,
    
   Istražujem problematiku lažnog predstavljanja na internetu, konkretno sve veći sociološki problem lažnih profila na društvenim mrežama u grupama seksualnih tematika. Ono što mi je nejasno jest kako točno Zakon tretira takva djela? Nailazim na slučajeve krađe identiteta, tipa "susjedu sam uzela slike sa njegovog profila i napravila profil sa njegovim imenom i prezimenom", to je jasno, krađa identiteta. Ali što je sa profilima lažnog imena, npr. "Pero Perić" i profilnom slikom npr. neke javne osobe? Ili ono što je još zanimljiviji slučaj, što sa profilom npr. "Marija Marić" sa slikama neke djevojke iz primjerice Kanade ili Amerike koja ih je učinila javnima na internetu putem npr. Instagrama ili također Facebooka ili su toj osobi već na nekom trećem mjestu otuđene slike i objavljene na jednom od mnogih image hosting servisa na internetu?

   Govorim o slučajevima kada nema nikakvog pokušaja pridobivanja materijalne koristi niti namjernog blaćenja ugleda treće osobe (jer između ostalog, vlasnik fotografije se ni po čemu ne poklapa sa imenom i prezimenom profila niti je građanin Republike Hrvatske), već je isključivo namjera lažnog profila komunikacija sa drugim osobama sa kojima inače ne bi imali prilike stupiti u kontakt (primjerice uobičajen obrazac muškaraca koji pristupaju mlađim ženama prikazujući se kao daleko mlađi i zgodniji muškarci, homoseksualci koji tako pristupaju istom spolu pretvarajući se da su drugog spola i sl.)

   Facebook je prepun takvih profila i sa sociološke i psihološke strane mi je fenomen jasan. Ono što ne razumijem jest kako točno Zakon tretira takve slučajeve i da li se uopće pokreću kakvi postupci i tko ih može pokrenuti u ovom slučaju. 

   Hvala
 • Online korisnici×