Jump to content
Nina97

0.4 marihuane i 'omogućavanje trošenja droga'

Preporučene objave

Lijep pozdrav!

Imam 21 godinu i nedavno sam 'pala' s malo manje od pola grama marihuane. Situacija je dosta zapetljana i zbilja mi je potrebna pomoć.
Naime, prijatelj i ja smo na festivalu pronašli paketić marihuane te smo ga zajedno odlučili skupiti i isprobati. S obzirom na to da sam žensko i mislila sam da su
manje šanse da će mene pretresati ako do toga i dođe, ja sam ta koja je sadržaj pospremila. S obzirom na to da ne znam motati, a i ne pušim cigarete pa u datom trenutku nisam imala duhan, 'posudila' sam rizle od osoba koje su u kampu bile smještene u blizini nas te sam pronađenu marihuanu izvadila i dala ju zajedno sa rizlama prijatelju koji je onda uz svoj duhan smotao joint. Ostatak marihuane sam ponovo pospremila. U trenutku pada, on je proslijedio joint meni, a kako sam ja vidjela da nam prilaze osobe s lampama, automatski sam bacila joint te ga nisam ni konzumirala. Pretresom je utvrđeno da je marihuana bila kod mene pa je stoga sve pripisano meni i na pozivu u državno odvjetništvo stoji kako sam optužena za kazneno djelo omogućavanja trošenja droga. Nismo konzumenti marihuane već smo ju probali svega 2-3 puta, marihuanu osobno nismo nikada nabavljali ili kupovali i nikada nismo kažnjavani. On nije dobio poziv niti ikakvo rješenje pošto je sve pripisano meni pa me sada zanima što i kako dalje. Problem je u tome da sam čitajući ostale teme po forumu, shvatila kako je kazneno djelo daleko gore od prekršajnog i kako su novčane kazne velike. Studentica sam i nemam dodatne prihode, ali ono najgore u svemu je što će mi u budućoj profesiji biti potrebna potvrda o nekažnjavanju, a ja se bojim da ju uz ovakav slučaj neću moći dobiti. Prilikom ispitivanja i snimanja, više mi je puta ponovljeno 'da, ali TI si njemu to DALA' te sam na pitanje o imovinskom stanju rekla da je 'dobro'. Nisam znala što kokretno sve to znači, a činjenica je da nemam novaca, a ono što mi roditelji posjeduju i ulažu u mene i moj fakultet, ne mogu nazvati dovoljno dobrim da bi mi poslužilo za moje nepromišljene gluposti i kazne.
Postoji li način na koji ja mogu i dalje dokazati da NISAM nikoga tjerala na konzumaciju ili mu omogućavala konzumiranje nečega što se može nazvati 'mojim' samo zato što je kod mene bilo pohranjeno, ali je zajedno pronađeno te je odluka o konzumiranju zajednička. Da se razumijemo, nije mi u cilju uvaliti frenda u probleme već ga spominjem samo kako bih pobliže objasnila situaciju u kojoj smo se oboje našli.

Molim vas za bilokakav savjet ili komentar!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pošto je bilo kod tebe ti si posjednik.ako ne uvaljuješ frenda onda ti odgovaraš.U zatvor nećeš.Moraju i optužnicu podignut a ionako ćeš sve to i sucu ponovit.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 31 minuta, sivko je napisao:

Pošto je bilo kod tebe ti si posjednik.ako ne uvaljuješ frenda onda ti odgovaraš.U zatvor nećeš.Moraju i optužnicu podignut a ionako ćeš sve to i sucu ponovit.

Što to sve znači za mene? Hoću li i koliku novčanu kaznu dobiti? I ono što se tiče potvrde o nekažnjavanju, može li se dogoditi da neću moći obavljati posao za koji trenutno studiram jer neću moći izvaditi potvrdu o nekažnjavanju?

I ovo što ste napisali 'ako ne uvaljuješ frenda', bi li pomoglo ako bi on dao istu izjavu ponovo, da je sve bilo zajedničko i nisam mu omogućila trošenje već je sve bilo prema zajedničkom dogovoru?
 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Bitno je što si ti rekla kod snimanja.potvrda će ti bit čista ako je budeš tražila nakon pravomoćne presude.ma bit će uvjetna kazna.za neke poslove je bitno i da nisi kažnjavana po tom određenom članku.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 5 sati , sivko je napisao:

Bitno je što si ti rekla kod snimanja.potvrda će ti bit čista ako je budeš tražila nakon pravomoćne presude.ma bit će uvjetna kazna.za neke poslove je bitno i da nisi kažnjavana po tom određenom članku.

Puno hvala na odgovorima!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Da, nažalost, ovo se gleda kao kazneno djelo, neovisno o tome o kojoj količini se radi. Možemo pričati o tome kako je to prestrogo, ali trenutno naš zakonodavac odlučuje trenirati strogoću na drogama.

Novčane kazne ne bude, to je rezervirano za prekršaj, u vašem slučaju ići će kazneni postupak i kazna bude uvjetna osuda, moja procjena je 6-8 mjeseci uvjetno na 1 ili max. 2 godine.

Za imovinsko stanje, ionako bude bitno ono što ćete reći na sudu, i gleda se isključivo osobno imovinsko stanje, ne ono roditelja ili nekog drugog vama bliskog. Studenti u pravilu, osim ako ne rade neke unosne poslove ili su dobili na Eurojackpotu ili veliko nasljedstvo, imaju loše financijsko stanje.

Potvrda da se ne vodi kazneni postupak biti će, kako Sivko kaže, čista po okončanju postupka, a sam postupak, uz vaše priznanje, bude riješen ekspresno (osim ako ste baš u ZG, di je gužva). Što se tiče problema sa zapošljavanjem u budućnosti, to zavisi što se točno studirate i postoji li neki zaseban propis, koji posebno regulira uvjete zapošljavanja (tipa oružane snage, prosvjeta/školstvo, državna služba i sl.).

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


 • Similar Content

  • objavio lignja300
   Pozdrav,
   dakle ovako.. uvatili me sa travom, i na kraju svega dobio presudu za lijecenje od kanabisa.. e sad mene zanima;
   1.dali cu dobiti neku obavjest kad i gdje moram poc na "lijecenje"
   2. sta ako ignoriram tu presudu?
   u presudi ne pise ni kad, ni gdje ni kako, ni sta ako se ne odazovem.. pa me eto zanimaju iskustva ako je netko imao slican slucaj
   hvalaa:)
  • objavio zvijezda padalica
   Pregledao sam starije teme, ali još me neke stvari zanimaju.
   Dakle, pao sam jučer na Jarunu s 1.5 g trave. Policajci su mi tvrdili da mi se ne isplati pisati žalbu jer "postoji materijalni dokaz", ali ja sam skeptičan u vezi toga.
   Našao sam ovdje da se mogu žaliti na visinu kazne, ali ne znam što bih priložio uz žalbu. Živim u Zagrebu s roditeljima, student sam i nemam posao ni stipendiju, pa nemam nešto poput plaće da bih pokazao kao dokaz niskih primanja. Ipak, budući da do sada nemam apsolutno nikakvih prekršaja/kaznenih djela i imam dvadeset godina vjerujem da imam šanse za izvući se s manjom kaznom. Policajac u civilu mi je izvukao paketić iz novčanika (novčanik mi je bio otvoren i u rukama) bez da se prije toga legitimirao (pokazao je značku tek nakon toga), ali ne znam isplati li se to spominjati. Isplati li mi se žaliti? I ako da, što da napišem?
   Isto tako, mogu li ikako odgoditi suđenje za tjedan - dva ako me ne bude u Zagrebu? I postoji li opcija primitka obavijesti o ročištu mailom?
   Vidio sam i u nekoj temi da se može otići do suda kako ne bih primio obavijest na kućnu adresu, pa me zanima je li to tako.
   Puno hvala na odgovorima!
  • objavio ivan792
   Pozdrav ekipa!
   Danas mi je stigao poziv na ročište zbog jointa od 1.3 grama. Propisana novčana kazna je po zakonu naravno 5000 kn.
   Zanima me na koji način mogu smanjiti taj iznos ili ako je ikako moguće ukinuti novčanu kaznu u zamjenu za opomenu.
   Planirao sam dati iskaz na ročištu u kojem se kajem i molim za smanjenje kazne jer  dosad nisam kažnjavan, živim kao student sa samohranom majkom te zbog toga nisam u stanju platiti 5000 kn i inače ne uživam nikakve poroke, jednostavno mi se prvi i zadnji put zalomilo
   Pišem ovo na legalis da se naoružam svim potrebnim znanjem pred ročište pa Vas lijepo pitam jel postoji bolji način za smanjenje/opomenu od ovog i do koliko je moguće smanjiti novčanu kaznu?
    
  • objavio bigboi2006
   Pozdrav svima,
   Nedavno je mene (punoljetnik) i dvojicu prijatelja  (punoljetnik i maloljetnik) policija uhvatila sa 1 gramom trave (ako ne i manje od 1 grama).
   Prijatelj je vozio nakon pusenja te nas je zaustavio policijski auto jer smo zasli na 'sumnjivo' mjesto. Uzeli su nam osobne i poceli nas pretresati odmah te je kod punoljetnog kolege (koji je i vozio) pronadjen ~1 gram trave.
   Kolegu sto je vozio su odveli na testiranje krvi te se pokazzalo da je vozio pod utjecajem te se mora javiti njima, drugi kolega (maloljetni) se mora pojaviti sa skrbnikom.
   E sad, mene zanima sto se meni dogadja ? Nitko mi nista nije rekao, da ce stici pismo, kazna, da se moram pojaviti,  bilo sta.
   Bio sam u autu sa njima, ali nije na meni nadjeno, te nisam nikad eksplicitno rekao da sam pusio travu.
    
   Moze li mi netko reci sto se meni moze dogoditi ?
    
   Hvala LP
 • Online korisnici×