Jump to content

Otuđenje djece - privremena mjera


acero

Preporučene objave

Pozdrav,

zanima me u kojoj formi (slobodnoj ili postoji obrazac) pišem zahtjev za "privremenu mjeru" i kojem sudu predajem (Općinskom?).

Kratki opis situacije slijedi. Razveden sam godinu i pol, djeca su po Planu kod majke a ja uredno plaćam alimentaciju. Bivša je otuđila djecu do te mjere da ih nisam vidio više od dva mjeseca, djeca ne dolaze više ni kod mojih roditelja, ne javljaju se na telefone, poruke. Na moje upite djeci zašto ne dolaze i da li sam im nešto nažao učinio, najprije navode neke skroz banalne razloge a kasnije kažu da ne žele više davati nikakve razloge niti pričati sa mnom i nakon toga se više ne javljaju. Načitao sam se tekstova na hrvatskom i engleskom o "otuđenju djece" i to je točno to, njena kampanja otuđenja. Pokušao sam preko CZSS-a uputiti nas svih na tretman kod psihologa, bivša i djeca to odbijaju. Na kraju su u CZSS-u uz "suosjećanje i razumijevanje" moje situacije došli do toga da kažu "mi tu više ne možemo ništa" i upućuju me da mogu tražiti "privremenu mjeru" i nakon toga sudsku promjenu Plana (za maloljetnog sina). Nešto su u CZSS-u sramežljivo spominjali mogućnost da pošalju službenu "uputnicu" za tretman ali nisam siguran da li će biti nešto od toga, sad su i na godišnjima i tako a vrijeme ide.

Iako sam kroz ovih godinu dana vidio znakove da bivša otuđuje sinove (reagirao sam na one krupnije i tražio pomoć od CZSS-a) nisam mislio da se ovo može dogoditi i da se teenager i punoljetni sin mogu "otuđiti" i odbijati svaki kontakt. Prije sam imao dobar odnos sa djecom, provodili smo vrijeme zajedno, imali smo dosta zajedničkih interesa.

Naravno da je začin svake rastave "rješavanje imovinskih odnosa". Napominjem da se naši imovinski odnosi rješavaju na sudu, htjela mi je izbiti stan koji sam imao u vlasništvu prije braka (dakle vlastita imovina) i ne želi podijeliti kuću koja je bračna stečevina nego ostati u njoj. Djeci, između puno toga ostalog i još puno goreg, plasira priču da im "želim uništiti dom" time što želim podijeliti bračnu stečevinu.

Kako mogu promijeniti uzdržavanje punoljetnog sina koji odlazi u drugi grad na studij i neće živjeti ni sa mamom ni sa mnom (čl.316 st.1 Obiteljskog koji glasi : "Oba su roditelja, svaki prema svojim mogućnostima, dužna plaćati uzdržavanje za dijete ako dijete ne stanuje s njima i ako se ni jedno od njih svakodnevno ne skrbi o djetetu."), naime majka nema nikakvu rješenjem propisanu obavezu uzdržavanja. Svoju bih obavezu htio smanjiti zbog manjih prihoda i naravno toga šta bi sada i ona trebala sudjelovati.

Sada plaćam ukupno 4000kn alimentacije, dakle 2000kn svako dijete na plaću cca 10000kn, potpisao sam ovo kod rastave samo da završim s time. Prihodi su se smanjili, sada su oko 7000kn.

Da li privremenom mjerom mogu tražiti da mlađi sin bude po jedan tjedan kod mene, jedan tjedan kod mame i adekvatno tome promjenu iznosa alimentacije, naravno da se nadam da će se boravkom sina kod mene pola vremena riješiti barem donekle nastalo "otuđenje". Ostaje pitanje kako riješiti da i mama sudjeluje za starijeg sina, pokušao sam dogovorno ali neće ni da čuje, kaže on će na papiru i dalje živjeti kod nje, naravno i on zbog skroz negativnog stava prema meni prihvaća takvo stanje mada mu je prije razgovora sa njom bio u redu navedeni članak 316.

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mlađi sin ima 15 i pol.

Plan smo pred godinu i pol sklopili sporazumno, bila je kombinacija da stariji sin živi kod mene ali se na kraju predomislio.

Druženja su po Planu bila svaki drugi tjedan, pola praznika/blagdana i utorak i četvrtak (ne znam točno sate jer to nismo koristili jer su dečki bili ili na treningu ili u školi), u biti Plan je bio po nekoj špranci skinutoj sa interneta, nisam to tada doživljavao kao "uklesano u kamen" već kao "prilagođavati ćemo se" ali su konstantno bili problemi, sinovi su dolazili pognute glave, bilo je nametljivog guranja njenog utjecaja u naše zajedničko vrijeme, ocrnjivanja, prikazivala me nasilnikom pred djecom (digla je tužbu za "nasilje" nad njom, donesena je oslobađajuća presuda, još nepravomoćna jer se žalila).

U stvarnosti sinovi su dolazili svaki drugi vikend i bili su dio (ne pola) praznika/blagdana, također su ručali kod mene svaki drugi tjedan (ovo nije bilo upisano u Plan i to sam također htio promijeniti prije u "zahtjevu za promjenu plana", to je bilo prije ove zadnje, najavljene, turbo otuđujuće kampanje).

uređeno: od acero
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, Vi citirate čl. 316. st. 1. ObZ koji se odnosi na punoljetno dijete koje ne živi niti sa jednim roditeljem, a iz Vašeg posta, ako sam dobro shvatio, se radi o mld. djetetu na kojeg se primjenjuje čl. 310. ObZ po kojem se određuje plaćanje uzdržavanja za dijete roditelju s kojim dijete ne živi, dok roditelj s kojim dijete živi, na drugi način ispunjava obveze naspram djeteta (spremanjem u školu, brigom oko osnovnih životnih potreba djeteta kao što su zdravstvena njega i briga, kuhanje idr.)...

No ok, pustimo sada to, Vi možete sudskim putem zatražiti izmjenu ili poništavanje postojeće odluku koja je donesena sukladno Planu o zajedničkoj roditeljskoj skrbi za mld. djecu u dijelu u kojem je određeno da djeca žive kod bivše, a Vi da plaćate uzdržavanje za istu, u kojem ćete se pozvati da majka djece ne poštuje donesenu odluku, tj. da manipulira djecom, a za to su sankcije dosta rigorozne, čak može doći do potpunog oduzimanja roditeljske skrbi ako se utvrdi da roditelj s kojim dijete živi stvarno manipulira djetetom/djecom....

Dakle, naravno, ako je donesena sudska odluka temeljem Plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, Vi ustajete zahtijevom sudu koji je donio sadašnju odluku, za promjenom iste, te navedite sve činjenice koje ste i ovdje naveli i od suda zatražite poništavanje sadašnje sudske odluke i donošenje nove po kojoj bi djeca živjela kod Vas, a bivšoj (majci djece) bi se odredili kontakti i viđanje sa djecom, naravno, i plaćanje uzdržavanja za istu....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Željac047,

Prvenstveno hvala na odgovoru a u nastavku slijedi pojašnjenje.

O članku 316. st.1 govorim vezano na punoljetnog sina koji ide na studij u drugi grad i neće živjeti ni sa mamom ni sa mnom. Pitanje je kako postići sudsko rješenje gdje oba roditelja imaju obavezu uzdržavanja, sadašnje rješenje obavezuje samo mene jer je doneseno prije punoljetnosti sina. Odvjetnica me je uputila da u slučaju punoljetnog sina ja nemam "pravnog interesa" podizati tužbu, t.j. ja ne mogu zahtijevati Rješenje koje će majku obavezati da doprinosi po čl.316 već to jedino može sam sin svojom eventualnom tužbom te me je savjetovala da ukoliko ne postignem dogovor jednostavno počnem sinu uplaćivati pola iznosa jer je drugu polovicu dužna uplaćivati mama. Ne sviđa mi se takav način jer tu po sadašnjem rješenju mogu doći i pod prijetnju ovrhe. Dakle, još jednom, jednostavno, kako postići sudsko rješenje koje je bazirano na čl.316 a dogovor nije moguć.

Promjena "Plana zajedničke roditeljske skrbi", i "privremena mjera" o kojoj sam postavio pitanje se odnosi na maloljetnog sina.

 

Pretpostavljam da ću vrlo teško dokazati da su djeca manipulirana/otuđena, izrečene riječi kaže da nije rekla nego još kaže da je "poticala druženje sa ocem", u tretman ne želi a kako sada stvari stoje nema mehanizma koji će ju prisiliti na to, naravno vidljivo je sve i jasno je i djelatnicama u CZSS-u ali otuđenje treba i dokazati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, opet sve isto, pokrenuti postupak radi izmjene sadašnje odluke o roditeljskoj skrbi bez obzira što je sada stariji sin punoljetan, ali dok je sadašnja odluka, koja je donesena za vrijeme dok je stariji sin bio malodoban, na snazi i dok je sud koji ju je donio ne poništi ili izmjeni, ona se mora poštivati, dakle, samim tim što je u međuvremenu stariji sin postao punoljetan, upravo kako Vam je i savjetovala odvjetnica, a mlađim, koliko sam shvatio iz Vaših navoda, "manipulira" majka i ne poštuje ju, dovoljni su argumenti da pokrenete postupak izmjene sadašnje odluke i da sud istu poništi i izmjeni...

Dakle, ponavljam Vam, sve dok je sadašnja sudska odluka na snazi i dok je sud ne poništi i izmjeni, Vi ste dužni istu i poštivati bez obzira što Vam je stariji sin, u međuvremenu, postao punoljetan, jer samim tim što je on postao punoljetan, to ne poništava sudsku odluku, već samo sud koji ju je donio može poništiti i preinačiti temeljem toga...

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li takav zahtjev mogu napisati samostalno i u nekoj slobodnoj formi (kao i ovdje na forumu) bez pomoći odvjetnika jer već sada imam hrpu odvjetničkih troškova zbog imovine. Ako je odgovor potvrdan, na što, u smislu forme, trebam paziti u takvom zahtjevu, naravno pozvao bih se na uvid u spis u CZSS-u (otuđenje) i na navedeni čl. 316. OBZ-a (punoljetnost i odvojeno stanovanje).

Ima li negdje na netu primjer takvog zahtjeva (potražio sam ali nisam uspio naći)?

uređeno: od acero
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete napisati samostalno, naravno, mora sve biti usklađeno s čl. 106. i čl. 186. ZPP-a, kao i sa Obiteljskim zakonom, zato Vam je moja sugestija da to prepustite stručnoj osobi koja će znati što i kako treba navesti...

Inače, primjera na netu, koliko ja znam, nema, jer je svaki slučaj za sebe, jedan različit od drugog, i nema nekog "univerzalnog" primjerka...

Sretno i držite se...!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo, ako želite promjenu odluke o roditeljskoj skrbi, morate ići Centru za socijalnu skrb na obvezno savjetovanje (obrasce zahtjeva za obvezno savjetovanje ima svaki centar na svojoj stranici) - ne znam jeste li to već učinili. Izvješće centra o obveznom savjetovanju vrijedi 6 mjeseci i mora se predati kao prilog tužbi za promjenu plana roditeljske skrbi ili privremene mjere. 

Privremena mjera mora sadržavati sve ono što želite da sadržava i nova sudska odluka o roditeljskoj skrbi, samo se mora ograničiti na vrijeme do donošenja presude.

Dakle, uzmite Plan koji sad imate, i prepišite ga da glasi onako kako želite, odnosno ono što želite postići promjenom sudske odluke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Predao sam već prije zahtjev i prošli smo obavezno savjetovanje, prihvatili mogućnost medijacije ali se bivša nije pojavila na dogovorenom sastanku.

Zahtjev za privremenu mjeru izričem na prvom ročištu ili ga predajem odmah uz zahtjev za promjenu plana?

uređeno: od acero
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kada ste pri CZSS  prošli ta dva postupka na kojem se, jednom od njih (medijaciji), bivša nije pojavila, zatražite zapisnike (potvrde) CZSS o navedenim i provedenim postupcima, te temeljem njih pokrenite sudski postupak za izmjenom sadašnje (važeće) odluke o roditeljskoj skrbi koja je donesena temeljem sačinjenog plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, u kojem predložite donošenje privremene mjere do okončanja postupka.....na prvom ročištu ćete to sve obrazložiti...

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Strawinsky, acero ima konkretno pitanje i ako mu što imaš za pomoći, pomozi. Za sve ostalo si nađi neki drugi medij. Žao mi je zbog tvog osobnog iskustva, ali prepucavanje drugim korisnicima ništa neće pomoći (obrisana je kompletna rasprava koja ne doprinosi temi), tako da neće biti dozvoljeno. Zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • G-man locked this forumu
Posjetitelj
This topic is now closed to further replies.
  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija