Jump to content

Prava radnika


petrajk

Preporučene objave

Pozdrav svima,

Radim i privatnoj firmi gdje nekolicina ljudi nisu zaposlenici iste, vec imaju svoja poduzeca/obrte preko kojih fakturiraj svoje usluge (no zapravo su full time posveceni jednon poslu).

Smiju li te osobe, a vezano uz zastitu podataka:

-biti prisutni na razgovorima za posao

- prenositi zaposlenima obavijest o otkazu (usmeno davanje otkaza)

- biti prisutni na razgovorima s direktorom, na kojem se prica o osjetljivim temama, dakle vezanim za otkaz itd

- mora li ih se obavijestavati o godianjem odmoru odnosno bolovanju 

 

naime, osobe nisu u suvlasnickom odnosu, niti se bilo gdje vode kao osobe s odredjenom funkcijom u tvrtki, u smislu da su partneri, ovlasteni za odredjene poslove itd...

 

sto zakon kaze, imam li ja pravo traziti njihovo izuzece sa sastanka na kojem direktoru planiram predati otkaz?

Direktor je naime mlad i neiskusan covjek koji ovakve stvari voli prepustiti bilo kome drugome, te su to najcesce upravo te osobe koje nisu zaposlenici.

 

hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po mom mišljenju, nezavisni suradnici (jer to oni ustvari jesu, zar ne? Umjesto da stoje u radnom odnosu s poslodavcem, otvorili su paušalne obrte da bi davali manja davanja državi) nisu poslodavac i nemaju ovlaštenje zastupati poslodavca, osim ako im je to pravo dano nekim pravnim poslom s poslodavcem, te ne bi trebali sudjelovati u donošenju takvih odluka.

Međutim, sve je to interno određeno i mi ne znamo kako je poslodavac regulirao svoj odnos s tim trećim osobama. Općenito govoreći, zaštita privatnosti radnika je regulirana odredbom čl. 29. Zakona o radu:

Zaštita privatnosti radnika

Članak 29.

(1) Osobni podaci radnika smiju se prikupljati, obrađivati, koristiti i dostavljati trećim osobama samo ako je to određeno ovim ili drugim zakonom ili ako je to potrebno radi ostvarivanja prava i obveza iz radnog odnosa, odnosno u vezi s radnim odnosom.

(2) Ako je osobne podatke iz stavka 1. ovoga članka potrebno prikupljati, obrađivati, koristiti ili dostavljati trećim osobama radi ostvarivanja prava i obveza iz radnoga odnosa, odnosno u vezi s radnim odnosom, poslodavac mora unaprijed pravilnikom o radu odrediti koje će podatke u tu svrhu prikupljati, obrađivati, koristiti ili dostavljati trećim osobama.

(3) Osobne podatke radnika smije prikupljati, obrađivati, koristiti i dostavljati trećim osobama samo poslodavac ili osoba koju za to posebno opunomoći poslodavac.

(4) Pogrešno evidentirani osobni podaci moraju se odmah ispraviti.

(5) Osobni podaci za čije čuvanje više ne postoje pravni ili stvarni razlozi moraju se brisati ili na drugi način ukloniti.

(6) Poslodavac koji zapošljava najmanje dvadeset radnika, dužan je imenovati osobu koja mora uživati povjerenje radnika i koja je osim njega ovlaštena nadzirati prikupljaju li se, obrađuju, koriste i dostavljaju trećim osobama osobni podaci u skladu sa zakonom.

(7) Poslodavac, osoba iz stavka 6. ovoga članka ili druga osoba koja u obavljanju svojih poslova sazna osobne podatke radnika, te podatke trajno mora čuvati kao povjerljive.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija