Jump to content

Logo2.jpg.df467c50602ed1173e41130f1129f825.jpg   XXXI. REDOVNO SAVJETOVANJE " AKTUALNOSTI KAZNENOG PRAVA U SVJETLU ODLUKA USTAVNOG SUDA REPUBLIKE HRVATSKE"

Hrvatsko udruženje za kaznene znanosti i praksu od 6. do 8. prosinca 2018. održava svoje 31. redovno savjetovanje pod nazivom "Aktualnosti kaznenog prava u svjetlu odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske". Savjetovanje će se ove godine održati u Remisens Premium Hotelu Kvarner.

Program savjetovanja, prijavnicu, kontakte, kao i druge detalje vezane uz Savjetovanje, možete preuzeti u dokumentu: Program - Opatija 2018.

egérke

Zastara neprovedene klauzule iz oporuke

Preporučene objave

1999. sam naslijedio nekretninu kao jedini nasljednik, no ostavitelj je u oporuci naveo da ako nekretninu ne koristim za vlastite potrebe, nego ju iznajmljujem, ubrana se korist od najma dodjeljuje drugim dvama sunasljednicima (koji inače nemaju pravo vlasništva nad nekretninom). Dotična klauzula nije uvrštena u rješenje o nasljeđivanju, postoji samo u originalu oporuke. Zanima me znači li neuvrštavanje rečene klauzule u rješenje o nasljeđivanju da je ista pravno neutemeljena i nevažeća? Ako pak nije, smiju li 20 godina nakon izvršenja oporuke sunasljednici tražiti svoja prava ako se ja odlučim na iznajmljivanje, ili je nastupila zastara?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 9 sati , egérke je napisao:

ostavitelj je u oporuci naveo da ako nekretninu ne koristim za vlastite potrebe, nego ju iznajmljujem, ubrana se korist od najma dodjeljuje drugim dvama sunasljednicima (koji inače nemaju pravo vlasništva nad nekretninom).

Postoji mogućnost da oporučitelj svom oporučnom nasljedniku ostavi određeni nalog ili pak uvjet,no subjektivnog sam mišljenja da konkretni uvjet nema nikakvog smisla,pa se osnovom odredaba čl.47 st 3 Zakona o nasljeđivanju (kao i po zakonu koji je bio na snazi u vrijeme sastavljanja oporuke)ima uzeti kao da ne postoji.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×