Jump to content

Nesreća na radnom mjestu


MihaelM

Preporučene objave

Prošle godine sam se prekrenuo sa bagerom na poslu i priznata mi je ozljeda na radu. Pukao mi je kralježak L1 i nekoliko ih je pomaknuto. Izgubio sam reflekse u nogama živci su u prekidu. Ne mogu dugo sjediti max. 1 sat ne mogu hodati  ni stajati isto max.1 sat. Nakon toga kreću jaki bolovi u donjem dijelu leđa i trnu mi noge. Nekoliko specijalista mi je napisalo u nalazima da trebam promjenu radnog mjesta. E sad bio sam na inavalidskoj komisiji i ja još nisam dobio nikakav papir ali moja obiteljska liječnica je dobila riješenje da sam sposoban za rad i da nema nikakvih ograničenja. Na tom riješenje nema ništa o mogućnosti žalbe. Pijem nekoliko vrsta tableta za bolove i živce i u svima piše da ne smijem upravljati radnim strojevima. Što sad da radim? Kome se obratiti il' uzeti odvjetnika jer ja u ovakvom stanju ne mogu raditi na bageru. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po čl. 38. Zakona o radu, za vrijeme bolovanja od ozljede na radu ili profesionalne bolesti, poslodavac Vam ne može otkazati ugovor o radu.

Po čl. 40. Zakona o radu, ako Vam ostane ista razina sposobosti za rad prema mišljenju liječničke komisije, imate se pravo vratiti na isto radno mjesto, a ako takvog radnog mjesta više nema kod poslodavca, dužan je omogućiti Vam povratak na odgovarajuće poslove.

Po čl. 41. Zakona o radu, "Ako kod radnika postoji smanjenje radne sposobnosti uz preostalu radnu sposobnost, smanjenje radne sposobnosti uz djelomični gubitak radne sposobnosti ili neposredna opasnost od nastanka smanjenja radne sposobnosti koju je utvrdilo ovlašteno tijelo u skladu s posebnim propisom, poslodavac je dužan, uzimajući u obzir nalaz i mišljenje toga tijela, ponuditi radniku sklapanje ugovora o radu za obavljanje poslova za koje je radno sposoban, koji moraju, što je više moguće odgovarati poslovima na kojima je radnik prethodno radio."

Sva pitanja glede vještačenja radne sposobnosti možete čitati OVDJE, a ako ja dobro razumijem problematiku, ako je Vaš liječnik sam utvrdio da ste sposobni za rad (čl. 47. ZOZO), možete od njega tražiti da donese rješenje u upravnom postupku, protiv kojega onda imate pravo žalbe onim redoslijedom koji vrijedi za upravne stvari (drugostupanjsko tijelo, pa upravni spor), a u odredbama ZOMO piše o tome da protiv rješenja ZOMO (donesenog na temelju nalaza i mišljenja njihovog ovlaštenog tijela medicinskog vještačenja) također imate pravo žalbe, no detaljnije o tome bi Vam trebalo pisati u rješenju, kada ga primite, tada ćete znati i otkada teče rok za žalbu i sve ostalo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam još idući tjedan idem u firmu pa na liječnički sitematski. Pa ču znati. Mada meni nije jasno kao ja nisam još dobio to riješenje.  A kojo bi to bilo radno mjesto sa ozljeđenom kralježnicom. Koja po nalazu specijaliste kirurga se neće oporaviti.

 Ja sam bio na inavalidskoj komisiji i rekli su mi da ću riješenje o radnoj sposobnosti i riješenje o invalidnosti dobiti na kućnu adresu i da imam pravo žalbe od 15 dana. Na komisiji sam bio prije mjesec dana i nisam još primio nikakvo rješenje. Ali je moja obiteljska doktorica dobila od njih riješenje da sam sposoban za rad i da nema invalidnosti. I na tom papiru ne piše ništa o mogućnosti žalbe. I sad doktorica meni zatvara bolovanje a ja nisam zdravstveno sposoban za rad. Sad idem kod doktorice da mi zatvori bolovanje a iz toga ću na HZZO i mirovinsko da vidim što se dešava

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija