Jump to content

Odšteta za ozljedu na radu


ŽeljkoBrumen

Preporučene objave

Prije godinu dana pretrpio sam ozljedu na radu(ostao bez dijela prsta) uslijed kvara stroja.Poslodavac se na sve načine trudio da mi se ne prizna ozljeda na radu izmišljajući pravilnik o radu ,te je u tome i uspio.Nakon moje žalbe kojom sam dokazao da pravilnik nije bio važeči,priznata mi je ozljeda na radu.Mene sada interesira imam li pravo na odštetu i dali ju je poslodavac trebao ponuditi.Napominjem da nema nikakvog osiguranja od ozljeda i da je stroj otpisan jer je kvar bio neisplativ za popravak.Periodički servisi od strane trečih lica nisu nikada rađeni te je po tome odgovornost na poslodavcu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odredba čl. 111. st. 1. Zakona o radu -

"Ako radnik pretrpi štetu na radu ili u vezi s radom, poslodavac je dužan radniku naknaditi štetu po općim propisima obveznog prava."

Kako osiguranja nema, Vi ćete poslodavca tražiti naknadu štete, po mogućnosti prvo pisanim putem krenete prema njemu (u tom pismenu treba precizirati visinu naknade štete), a onda ako se on s time neće slagati, neće biti druge doli podnijeti tužbu i ići na sud.

Moja sugestija je da angažirate odvjetnika, koji se više bavi takovim stvarima i koji bi, temeljem svojeg iskustva, trebao znati procijeniti okvirnu visinu naknade štete sukladno dokumentaciji koju imate, iako će stvarna visina ovisiti o provedenom medicinskom vještačenju te možebitnom Vašem doprinosu nastanku štete (jeste li bili nepažljivi ili nešto slično).

Glede visine naknade štete, skrećem pozornost na Orijentacijske kriterije VSRH, tek toliko da dobijete neku inicijalnu sliku glede iznosa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija