Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Vinko12345

Uporabna Dozvola-Kuca

Preporučene objave

Postovanje,

Nasljedio sam kucu koja je gradena 1980 godine. Od papira imam gradevinsku dozvolu i projekat te je kuca ucrtana a ne posjeduje uporabnu dozvolu. Nakon izlaska referenta na teren on pronalazi da je sljeme krovista kuce vise 50 cm nego li je u projektu i on odbija dati uporabnu dozvolu.(samo sljeme ne i rubni djelovi krovista)

Mene zanima koliki je prag odstupanja i tolerancije na takve izgradene objekte? Jer u mome slucaju visina sljemena je 8 metara i to odstupanje u visinu je mannje od 10%

Koje su moje mogucnosti za ishodjenje uporabne dozvole?

Zahvaljujem na Vasim odgovorima I Vasaoj pomoci.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

 

Dopuštena odstupanja u građenju

Članak 19. (NN 20/17)

Prilikom građenja građevine dopušteno je odstupanje u odnosu na glavni projekt sukladno pravilima struke ako se time ne utječe na ispunjavanje temeljnih zahtjeva za građevinu i ne mijenja usklađenost građevine s utvrđenim lokacijskim uvjetima.

Mada ni sam neznam što ovo konretno znači zadnjim izmjenama Zakona "pravila struke". Prije ovoga dozvoljena odstupanja su bila 3% do 30cm.

Još probajte preisipitati način mjerenja (od najniže točke terena) odnosno kako je to prikazano u projektu, jer tih pola metra sljemena jest apsurd ako uzmemo obzir da se visina sljemena može regulirati ako se mijenja kut krovišta. E sad druga stvar ako vi imate pola metra nadozida? 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nema nista nadzida jer rubni kajevi krovista (lijevi i desni) su na visini kao sto je u projektu. Prema ovome izlazi da je mastor koji je izvodio radove na krovistu zeznuo nagib krovista pa je sljema izaslo vise. Da U pravu ste sto se tice tih mjerenja... moram to malo jos detaljnije sve izmjerit jer mislim da cu navozit 30/40 cm zemlje te kad naraste trava ponovno zatraziti uporabnu.

Odgovor sluzbenika je bio onaj njima najednostavniji...cekati dok ce opet biti legalizacija pa legalizirati... a s time se ne slazem jer po tome bi znacilo da prihvacam da cijela kuca nije legalna. Znaci opet placati razne dazbine iako su moji to sve platili davnih osamdesetih...

LP

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


  • Online korisnici

    No members to show×