Jump to content
Klarky

Naknadno pronadena imovina

Preporučene objave

Pozdrav, trebam savjet...

Naime, djed mog oca oporukom je raspodijelio imovinu na 5 kceri i dva sina na jednake dijelove. Jedan sin je nestao jos za njegova zivota, a drugi pocinio samoubojstvo (nemaju nasljednika).

Nedavno sam u rjesenju o nasljedivanju vidjela da nekretnina u kojoj je majka mog oca, a danas  moj otac zivi, nije raspodijeljena tj. uopce se ne spominje u rjesenju. 

Djed je jos uvijek u ZK upisan kao vlasnik iako su vec dvije generacije u njemu stanovale (oceva majka i sada otac). Nekretnina je u ovom slucaju kuca na dva kata s pet stanova koji nisu jednako raspodijeljeni. U svakom od stanova zive potomci zivih i umrlih kceri.

Nakon smrti njegove majke, njegova sestra mu je ustupila stan u navedenoj kuci u cijelosti ali kako se stan tj kuca nigdje ne spominje sud ga je pozvao da popuni podatke i upise se kao vlasnik ... sto on nije ucinio...

Htjela bih da se izvrsi pravilan upis u ZK, da mi otac ima napismeno da je vlasnik 1/5. 

Moze li mi netko pojasniti proceduru kod naknadno pronadene imovine? 

Gdje mogu vidjeti oporuku ako je to uopce moguce s obzirom da je proglasena oko 1946. godine?

Sto biste mi preporucili?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 19 sati , Klarky je napisao:

Gdje mogu vidjeti oporuku ako je to uopce moguce s obzirom da je proglasena oko 1946. godine?

Ako konkretna imovina nije obuhvaćena oporukom(a prema iznesenom činjeničnom stanju,nije),onda nema potrebe da je tražite,več jednostavno pred nadležnim sudom pokrenite postupak za raspoređivanje naknadno pronađene imovine sa pozivom na broj davno donesenog rješenja o nasljeđivanju.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani,

u slučaju naknadno pronađene imovine, kada se sudu uputi zahtjev za pokretanje postupka, je li potrebno da nasljednici daju nasljedničke izjave? 

Također, ako nasljednici predlažu da se u rješenje o nasljeđivanju unese njihov sporazum o diobi, je li potrebno da njihove izjave o načinu diobe budu ovjerene kod javnog bilježnika?

Zahvaljujem 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Moj pokojni stric je posjedovao traktor sa vazecom registracijom a koji je odjavljen 2006. godine. Prometna glasi na njegovo ime. Nisu imali djece. Njegova zena je umrla 2014. godine i imala je oporuku i u toj oporuci nije naveden taj traktor, necaci kao nasljednici su se javili da raspodijele zeninu imovinu, izdato je rjesenje o nasljedjivanju i u njemu stoji naknadno pronadjena imovina iza zene izmedju ostalog i ovaj traktor.

Javni biljeznik tvrdi da vezano za ostavinsku iz strica ne zna nista. A u rjesenju o nasljedjivanju zene upisan je i taj traktor (ponavljam u prometnoj je vlasnik stric)?

Na kraju je nasljednik jedan od necaka 1/1 jer je napravljeno razvrgnuce suvlasnistva, te je on prodao traktor dalje po ugovorima, izmedju ostalo traktor je otisao za BiH.

Mozete li mi pojasniti kako i da li je to uopce moguce?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav, molim savjet.

Baka i djed su imali vlasništvo imanja svaki 1/2. Baka je umrla 1970, provedena je ostavinska 1971 u kojoj se njena imovina podjelila između djeda i mog oca kao jedinim nasljednicima (s tim da se djed odrekao svog dijela u korist oca u zamjenu za doživotno uživanje). Moj otac je bio jedino njihovo djete.

Nakon smrti bake djed se ponovo oženio. U tom drugom braku nije bilo djece. Djedova druga žena je još uvijek živa, dok je djed umro 1991 i ostavio svoje nasljedstvo (1/2 cjelokupnog imanja) meni, od čega je nužni dio (1/4 svoje polovine imanja) pripao njegovoj drugoj ženi.

Sada je otac umro i na ostavinskoj se utvrdilo da je polovica imanja još uvijek u vlasništvu bake (koja je umrla '70.) jer nije ni bila predmet ostavine iza bake (neznam iz kojeg razloga nije navedena). U ostavini su navedene neke druge nekretnine i to nije sporno, ali nije navedena polovica imanja koja je još uvijek na nju.

Mene sada zanima, ukoliko ja (kao jedina unuka - znači i otac i djed su umrli) pokrenem postupak naknadno pronađene imovine iza pokojne bake, da li je djedova druga žena isto nasljednik i/ili zainteresirana stranka u tom postupku ili nema nikakva potraživanja u toj naknadno pronađenoj imovini?

Zahvaljujem.

Uređeno od Astra18

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 1 sat, Astra18 je napisao:

ukoliko ja (kao jedina unuka - znači i otac i djed su umrli) pokrenem postupak naknadno pronađene imovine iza pokojne bake, da li je djedova druga žena isto nasljednik

Obe ste nasljednice,Vi po pravu svog umrlog oca,a dotična gospođa po pravu svog umrlog supruga, neovisno o činjenici da se umrli djed u ostavinskom postupku iza umrle supruge(vaše bake)odrekao nasljednog dijela u korist sina (vašeg oca),ovo iz razloga što se odricanje ne odnosi na naknadno pronađenu imovinu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×