Jump to content

Neplaćanje alimentacije


ell28

Preporučene objave

Poštovani, imam 24 godine i roditelji su mi rastavljeni već 14 godina a za sve to vrijeme moj otac je uplatio 3 mjeseca alimentacije,nismo imali nikakav kontakt, preselio se u drugi grad i znam da radi ali nije prijavljen,nema nikakve nekretnine i pokretnine na sebi dok njegovi roditelji ,odnosno moji djed i baka imaju.Vodili smo parnicu prije 5 godina,naravno od toga nije bilo ništa,on se nije pojavljivao na sudu,više se ni ne sjećam što je bilo zadnje ali majka i ja smo izgubile volju. Da napomenem da imam dijebetes od 10e godine života i da me majka uzdržavala cijeli moj život sama bez očeve pomoći.Voljela bih dobiti neki pravni savjet kako da dobijem barem neku vrstu pravde i što mi je činiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 13 sati , ell28 je napisao:

...Vodili smo parnicu prije 5 godina,naravno od toga nije bilo ništa...

Da li je, temeljem tog postupka, donešeno kakvo rješenje (presuda), da li je, uopće, donesena kakva sudska odluka o uzdržavanju i kada, do kada ste se školovali, tj. kada ste završili redovito školovanje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Željac047 je napisao:

Da li je, temeljem tog postupka, donešeno kakvo rješenje (presuda), da li je, uopće, donesena kakva sudska odluka o uzdržavanju i kada, do kada ste se školovali, tj. kada ste završili redovito školovanje?

Prva presuda je bila 2005.godine kada je bila u toku rastava braka i dodjeljeno je 500 kn alimentacije i od toga,naravno ništa nikada nije uplaćeno. Sljedeći put na sudu smo se vidjeli kada sam ja upisala 2. razred gimnazije,znači 2010. godine,povećana je alimentacija na 1.100,00kn i dve mjeseca nakon te presude je plaćano zatim smo se opet vratili na staro. Te 2010. godine osuđen je na kaznu zatvora od 6mjeseci -uvjetna osuda a kazna se neće izvršiti ako okrivljenik u roku od 2 god ne počini novo kazneno djelo,nadoknadi sve obroke i nastavi redovno plaćati uzdržavanje,na kraju piše da je rok žalbe 8 dana,naravno žalba je podnesena i agonija se produžila iako je sud uvidio da mi otac bježi od obveze plaćanja i laže sudu da ne radi,a ima primanja od 5.000,00kn itd. Za sve to vrijeme sam se ja redovno školovala,točnije do 2013.godine srednjoškolsko obrazovanje,zatim sam upisala fakultet. Zadnja presuda bila  je 11. srpnja 2014. godine kada se opoziva uvjetna osuda ,te se određuje kazna zatvora u trajanju od 6mjeseci,također na istu se može žaliti u roku 15 dana Županijskom sudu. Tada smo majka i ja odustale jer jednostavno smo bile umorne od bitke koja se vodi oko nečeg na što ja , u normalnom svijetu,imam pravo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po mom mišljenju, ove ovršne isprave nisu zastarjele jer im je rok zastare 10 godina, i možete pokrenuti sudsku ovrhu na temelju njih za cjelokupni iznos alimentacije (iako je možda dvojbeno za razdoblje od 2005.-2010. godine, no trebalo bi vidjeti), no ako tuženik/ovršenik nema nikakve imovine niti primanja na sebi, izgubit ćete troškove, a ništa time nećete dobiti, barem ne kratkoročno (jednom će primati mirovinu koju ćete moći ovršiti, jednom će naslijediti imovinu iza bake i djeda, osim ako se odrekne nasljedstva). Ako Vam novac treba sada i odmah, ovo vjerojatno nije dobar način. No ako sada po svaku cijenu želite ustrajati na očevoj obvezi, onda pokrenite postupke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravo to, ali ne kazneni postupak, jer je iz navoda poštovane ell28, pokretačice teme, razvidno da je protiv oca bio pokrenut kazneni postupak radi neizvršavanja (izbjegavanja) obveze plaćanja uzdržavanja, već ovršni temeljem ovršne isprave, sudske odluke o obvezi plaćanja uzdržavanja...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija