Jump to content
Sign in to follow this  
tajci123

Pravo na nasljedstvo dijela roditeljske kuće

Preporučene objave

Molim Vas da mi objasnite ima li moja sestra pravo mene isključiti iz nasljedstva. Naime naši su roditelji napravili kuću sa dva stana (jedan njoj i jedan meni) ...ona tamo živi oduvjek u tom svom stanu, a ja sam prilikom udaje odselila,,,nakon rastave ponovno se vratila...i opet odselila nakon par godina. Ona je uz izgovor da ne može dobiti kredit od majke iskamčila da joj prepiše pola kuće, a ja sam uvijek govorila da ćemo to sa mojim dijelom riješiti nekom drugom prilikom jer sam znala koliko su se roditelji bojali da ako sve prepišu da će na kraju morati u dom. Majka je znala spominjati oporuku ali nažalost umrla je iznenada....a otac je već dugi niz godina nepokretan i ne može govoriti zbog posljedica moždanog udara. O njemu brinemo ja i sestra....ja kad ne mogu imam ženu koju plaćam tako da je zbrinut s obzirom da radim po 12h i živim u gradu udaljenom 20km. kad je majka umrla svoj dio smo stavile na oca...već onda sam shvatila na što sestra cilja jer nije rekla da je taj dio moj i da ona svoj ima....e al sada je situacija takva da sam načula da sestra želi dovući nekoga da otac taj stan koji bi trebao biti moj prepiše na nju. Ona mu je skrbnik jer živi u kući i raspolaže njegovom penzijom...al mi se čini da sam kod bilježnika i ja navedena ko skrbnik. 

Zanima me da li je moguće da to napravi jer on niti zna pisati...niti može pisati...niti govori..niti hoda. Svi mi govore da će me na kraju izigrati iako brinemo zajedno o njemu. Ja sam se već kad je majka umrla oprostila od čitavog stana ali svog nekog nužnog dijela ne želim jer znam što su roditelji htjeli a ona sad sve to želi izvrgnuti.

Hvala Vam unaprijed na odgovoru!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Kronolški slijed:

-kuća je bila u vlasništvu majke sa omjerom prava 1/1.

-majka prenosi pravo vlasništva na kćerku u omjeru 1/2

-majka umire

-u ostavinskom postupku se raspravlja o 1/2-ini kuće koja je bila u vlasništvu majke.

-nasljednici su djeca(kćerke)i suprug ostaviteljice(vaš otac)

-obe kćerke svoj nasljedni dio ustupaju ocu.

-stanje po pitanju kuće nakon provedenog ostavinskog postupka je otac i jedna kćer su suvlasnici u jednakim dijelovima.

prije 22 sati , tajci123 je napisao:

da li je moguće da to napravi jer on niti zna pisati...niti može pisati...niti govori..niti hoda. Svi mi govore da će me na kraju izigrati iako brinemo zajedno o njemu.

Može

 

prije 22 sati , tajci123 je napisao:

ima li moja sestra pravo mene isključiti iz nasljedstva

Izravno vas sestra nemože lišiti nasljedstva,no analizirajući činjenično stanje se može zaključiti da ste ponajviše  Vi krivi za vašu nastalu situaciju,ovo iz razloga što ste se odrekli i ustupili svoj nasljedni dio,kao i činjenicom da niste prigovorili radi povrijede prava na nužni dio nasljedstva koje vam pripada iza umrle majke.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Dakle sad su vlasnici pola otac a pola sestra, a kad otac umre ja nemam prava na njegov neki dio?? Brinemo zajedno o njemu s time da ja kod placa i ženu koja dođe hraniti ga kad ja ne stignem.  

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×