Jump to content

Prekršajni sud, presuda bez prisustva i prava žalbe


Bleki6

Preporučene objave

Od Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo Gradske uprave dobio sam kaznu ( 300 kn ) zbog parkiranja na nogostupu u vidu obaveznog prekršajnog naloga na što sam se žalio i očekivao na Prekršajnom sudu u opomenu jer nikada nisam imao takav prekršaj ali su bez poziva meni presudili da moram platiti Gradu odnosno Županiji tu kaznu bez mogućnosti žalbe !! Da li je to uredu, kakve mi mogućnosti ostaju ? Da li je netko bio u sličnoj situaciji ? Policija preinači kaznu u opomenu ako nisi u godini dana imao prekršaj a gradska uprava i sud ? Hvala na pomoći

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

O tome smo već raspravljali naveliko, čak je bilo i prijedloga ocjene ustavnosti spomenutih odredaba na USRH-a, ali je isti ocijenio da neustavnosti nema, iako faktički ovdje nema dvostepenosti odlučivanja budući "u prvom stupnju" odlučuje stranka odnosno ovlašteni tužitelj, a on definitivno nije objektivan. Sud se javlja samo jednom, u "drugom stupnju" i više nema mogućnosti preispitivanja njegove odluke.

No, kao što sam rekao, naš USRH tu ne vidi ništa loše i zapravo "žrtvuje" načelo legaliteta u korist načela ekonomičnosti, što će neki reći da je u redu, imajući u vidu "blag" karakter prekršajnog prava, iako osobno nisam fan takvog relativiziranja. No, tako je, kako je.

Dakle, sve je u redu, zakonski gledano, a opomena je, kao što Sivko piše, opcija, a ne obveza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija