Jump to content

Prijevremena otplata kredita - obveze banke o informiranju


Inesica

Preporučene objave

Pozdrav, molila bih pomoć oko ove tematike, s obzirom da nisam sigurna jel se prema Zakonu o potrošačkom kreditiranju obveze vjerovnika (banke) o informiranju korisnika kredita, odnose i na razdoblje nakon potpisivanja ugovora o kreditu, tj. u razdoblju otplate kredita.  Naime, krajem 5.mj. 2018. podigla sam nenamjenski kredit od oko 100.000 kn, na 4god, s fiksnom kamatnom stopom i za sada otplatila 2 mjesečna anuiteta. Sada bih htjela napraviti djelomičnu prijevremenu otplatu na način da uplatim manji dio novca, oko 15000 kn na preostali iznos glavnice, da mi mj. anuitet ostane u istoj visini kao na početku otplate, ali da imam manji broj ukup.anuiteta (tj. kraći rok otplate) te da tako na kraju i platim manje ukupnih kamata na kredit. Išla sam se raspitati već u 2 navrata o ovoj mogućnosti otplate u toj svojoj banci (u kojoj sam klijent), te tražila objašnjenje koja bi opcija za mene bila najpovoljnija. Oba puta sam došla kod iste službenice, koja mi je prvi puta "slučajno" krivo izračunala ukupan iznos otplate na kraju kredita (ispalo je da ću platiti smiješno malu cifru ukupnih kamata...), a drugi put kad sam došla ponovno provjeriti u banku novu kalkulaciju za smanjeni kredit, računala mi je mogućnosti otplate preko svog kalkulatora u softwareu banke, te pisala ručno kemijskom na običnom papiru okvirne iznose novih anuiteta i ukupne iznose otplate kredita. Pitala sam mogu li dobiti isprintanu novu kalkulaciju anuiteta i ukupnog iznosa otplate, no rekla je da mi ne može to sad isprintati, nego da će to program isprintati tek kad sjedne moja uvećana uplata po kreditu. I dok mi je tako "objašnjavala" moje mogućnosti, na kraju njenih kalkulacija je ispalo da nakon moje uvećane uplate, uz isti mjesečni anuitet ali kraći rok otplate kredita, ja bih kao trebala uplatiti čak nešto viši ukupni iznos (tj. veće kamate), nego što bih platila da smanjim anuitete a rok otplate ostane isti kao na početku otplate kredita. Onoliko koliko ja znam o kreditnom računu kao laik, ti njeni  "okvirni" izračuni nemaju smisla.

Moje pitanje glasi - mora li mi banka (tj.službenik banke) dati pisani točni izračun rekalkuliranog plana otplate kredita, na moj zahtjev, ali prije nego što ja uplatim uvećani iznos novca po kreditu? 

I mogu li možda (samo kao svoj orijentir) za usporedbu izračuna koje mi banka da, koristiti izračun s kreditnih kalkulatora koji se mogu naći na internetu? Npr. https://www.kreditni-kalkulator.hr/

Hvala puno unaprijed na odgovoru! 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...
Citiraj

Moje pitanje glasi - mora li mi banka (tj.službenik banke) dati pisani točni izračun rekalkuliranog plana otplate kredita, na moj zahtjev, ali prije nego što ja uplatim uvećani iznos novca po kreditu? 

Pozdrav Ines.

Trebala bi na vaš zahtjev dati, da

Citiraj

I mogu li možda (samo kao svoj orijentir) za usporedbu izračuna koje mi banka da, koristiti izračun s kreditnih kalkulatora koji se mogu naći na internetu?

Ja sam koristio te kreditne kalkulatore i poprilično su precizni. To jest 100% su precizni jer oni i funkcioniraju na način da su povezani sa bankama (partnerima).

Doduše, ne mogu tvrditi za sve, ali ovaj koji sam koristio je dobar -  https://www.bank24.hr/

Iskočila mi reklama za njega prije nekoliko mjeseci, probao, usporedio s bankama i stvarno je točan.

Ima kalkultor za gotovinski i nenamjenski kredit. Imaju čak i nešto sadržaja i odgovorenih većinu pitanja oko kreditiranja, jamaca, roka otplate bla bla...

Molim i ostale za mišljenje. Jeste li koristili možda ovaj kalkulator ili neki drug ida biste prepoučili?

Hvala unaprijed,

Marin.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija